Konyha

Tepsiből az asztalra: a 4 legfinomabb húsos egytálétel a sütőből olcsón

A legkényelmesebb módszer, ha a jól előkészített alapanyagokat betesszük egy szép tepsibe, és miközben remekül összesülnek az ízek, bármi mással is foglalkozhatunk.

A legfinomabb hús

Az oldalas a legízesebb húsok közé tartozik, és még finomabb, ha sütés előtt bepácoljuk. A páclében lehet fokhagyma, bors, csípős fűszerek, mediterrán zöldfűszerek, paradicsom, méz, szójaszósz, olívaolaj. Lehetőleg egyforma darabokra vágjuk a húst. Szedjük le róla a csontszilánkokat. Ha a sütést fólia alatt kezdjük, puhára párolódik, és ha levesszük a fóliát, szép pirosra sül. Hidegen és melegen is finom.

Kellemes változatosság

A húsok között is vannak jól süthető és inkább főzésre alkalmas változatok. Ugyanígy a kolbászok között is. Ha a rántott hús, fasírt után szeretnénk valami más feltétet a főzelékekre, próbáljuk ki a grillkolbászt. Ez olyan, kifejezetten sütni való kolbász, amelynek a külseje jól átpirul az olajban vagy a tepsiben, a belseje viszont zamatos marad. Ízesített változatai kaphatók minden élelmiszer-áruházban, az igazi ínyencek pedig maguk készítik el őket többféle darált húsból, fokhagymából, fűszerből.

Csicseriborsós grillkolbász tepsiben

Hozzávalók:
■ 80 dkg fehér grillkolbász
■ 50 dkg főtt csicseriborsó (2 konzerv)
■ fokhagyma
■ 3 dl paradicsomszósz
■ 1 evőkanál frissen tört római kömény
■ só, frissen őrölt bors

A lecsöpögtetett vagy megfőtt csicseriborsót kerámiatálba öntjük, elkeverjük a paradicsomlével, a római köménnyel, sóval, borssal, aprított fokhagymával. Ráhelyezzük a kolbászokat. Fóliával letakarva 230 fokon 40 percig, majd fólia nélkül 10 percig sütjük.

A csicseriborsó

Mostanában kezdjük újra felfedezni. Salátába nagyon jó, de főzelékhez is remek. Többféle változatban kapható a belőle készült krém, a humusz. Csökkenti a vércukorszintet és a koleszterinszintet. Sok országban alapélelmiszer. Az arab konyhában a zöldséges raguknak és a falafelnek, Ázsiában a currys ételeknek fontos alapanyaga. Lisztté őrölve is használják. Jól társítható a padlizsánnal, a sárgarépával, a paradicsommal, a krumplival, a lila hagymával és a fokhagymával.

Vörösborban sült kolbász

Hozzávalók:
■ 80 dkg paprikás kolbász (ízlés szerint lehet csípős is)
■ 4 dl jó minőségű száraz vörösbor
■ a tálaláshoz friss fehér kenyér
■ savanyúság

A kolbászokat 3-4 centis darabokra vágjuk, egy kerámiatálba helyezzük, és aláöntjük a bort. 230 fokon 40 percig sütjük fóliával letakarva, majd 10 percig fólia nélkül. Egyszer-kétszer megfordíthatjuk a kolbászokat sülés közben.

Fokhagymás-rozmaringos oldalas

Hozzávalók:
■ 1,2 kg oldalas
■ 1 kg sütni való krumpli
■ 1 citrom
■ 1 fej fokhagyma
■ só
■ frissen őrölt bors
■ 4 evőkanál olívaolaj
■ 2-3 ág friss rozmaring

A krumplit meghámozzuk, hasábokra vágjuk, és egy nagy, tűzálló kerámiatepsibe helyezzük. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk az olívaolajjal, és fél citrom kifacsart levével. Öntünk alá 1 dl vizet, vagy ha van, húslevet. Elhelyezzük a krumplik között a megpucolt fokhagymagerezdeket és a rozmaringágakat, majd rátesszük a csontok között feldarabolt, sózott, borsozott oldalasdarabokat, és fólia alatt 230 fokon 60 percig, fólia nélkül 20 percig sütjük.

Babos-kukoricás csirkecombok

Hozzávalók:
■ 4 egész csirkecomb
■50-50 dkg főtt bab és főtt kukorica (2-2 db konzerv)
■ 20 dkg füstölt hús
■ 3 dl paradicsomlé
■ 2 gerezd fokhagyma
■ 1 kis csokor petrezselyem
■ 3 evőkanál olívaolaj
■ só, frissen őrölt bors
■ 1 teáskanál fűszerpaprika

A babot és a kukoricát lecsepegtetjük, és egy nagy, tűzálló kerámiatepsibe öntjük. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és petrezselymet, beleöntjük a paradicsomlevet, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával fűszerezzük. Elkeverjük benne a felkockázott füstölt húst. A megmosott, szárazra törölt csirkecombokat megsózzuk, és a babos keverékre helyezzük. A combokat megkenjük olívaolajjal, és fóliával letakarva 230 fokon 40 percig, majd fólia nélkül 20 percig sütjük.

Fotó: archív