Konyha

Karamellás torta, krém és réteges sütemény: 4 mennyei recept égetett cukorral

Megkoronázza a süteményeket, tortákat a csillogó, ropogós máz, a karamell. Elkészítése nem nehéz, de némi gyakorlatot igényel.

Karamellkirálynő

Megkoronázza a süteményeket, tortákat a csillogó, ropogós máz, a karamell. Elkészítése nem nehéz, de némi gyakorlatot igényel. A cukornak legalább 150-170 fok kell ahhoz, hogy lassan, pörkölődve barnulni kezdjen, és folyékonnyá váljon. Közben állandóan kevergetni kell, hogy oda ne égjen. Gyorsnak kell lennünk, pillanatok alatt megszilárdul. Ha már felolvadt, keverhetünk hozzá néhány csepp ecetet, így nem kezd el kristályosodni.

Hogyan készítsük a mártást?

Hozzávalók:
■ 15 dkg cukor
■ 1-1,5 dl víz

A cukrot állandóan kevergetve csomómentesre olvasztjuk, majd 1-1,5 dl forró vizet öntünk hozzá. Közben kevergetjük, hogy sűrű szirupot kapjunk. (Vigyázat! A forró gőz fel fog csapni!) Rövid ideig még főzzük, hogy sűrűsödjön, majd lehűtjük.

Tejkaramella

Ha nem vízzel, hanem tejjel, tejszínnel, vajjal hígítjuk az elkészült karamellt, lágy tejkaramellát kapunk, amely később sem szilárdul meg.

Díszítsünk!

● A dermedő karamellt tekerjük vastagabb szívószálra. Szép spirált kapunk.
● Rajzoljunk belőle rácsot a fóliára, ezt fagyik, pudingok díszítésére használhatjuk.
● Cseppentsünk karamellpöttyöket a fóliára, ha teljesen kihűltek, leszedhetők, és díszként felhasználhatók.
● Ha jéghideg vízbe csepegtetjük a forró karamellt, gyöngyöket nyerhetünk.

Karamellás-kesudiós mille-feuille

Hozzávalók:
■ karamellszósz
■ fél dl tejszín
■ 8 dkg fehér csokoládé
■ 1 csomag réteslap
■ 1 tojássárgája
■ 5 dkg cukor
■ 5 dkg szeletelt mandula
■ 20 dkg kesudió
■ 3 dl tejszín
■ 2 tasak vaníliás cukor

A karamellt melegítsük fel, a tejszínt és a csokit adjuk hozzá, de ezekkel már ne főzzük, hanem hagyjuk kihűlni. A réteslapot pizzavágóval vágjuk téglalapokra, a tetejüket kenjük meg tojással, és szórjuk meg kristálycukorral. A lapok harmadát szeletelt mandulával is szórjuk meg, ezek lesznek a felső lapok. 170 fokos sütőben néhány perc alatt süssük aranybarnára. Könnyen megég, ezért sűrűn nézegessük. A kesudiót pörköljük meg. A tejszínt a vaníliás cukorral verjük habbá, és töltsük nyomózsákba. A kihűlt tésztalapokat a tejszínhabbal, a karamellel és a kesudióval rétegezzük egymásra, úgy, hogy 2 lap után a harmadik a mandulás legyen.

Csokis-karamellás torta

Hozzávalók:
■ 12 dkg liszt
■ 3 dkg kakaópor
■ 10 dkg vaj
■ 5 dkg porcukor
■ 1 tojássárgája
a krémhez:
■ 4 dl tejszín
■ + 1,5 dl tejszín
■ karamell
■ 6 zselatinlap
■ 20 dkg tejcsokoládé
a díszítéshez:
■ mandula, pisztácia

A hozzávalókból gyúrjunk csokoládés linzertésztát, majd lisztezett deszkán nyújtsuk 3 mm vékonyra, és helyezzük tepsibe. 1 nagy vagy több kis tortaforma segítségével vágjuk körbe a tésztát. A felesleges tésztát tegyük félre, összegyúrva újra felhasználhatjuk. Villával szurkáljuk meg a lapokat, és a formával együtt tegyük a sütőbe. 180 fokon 6-10 perc alatt süssük készre, majd hűtsük ki.
4 dl habbá vert tejszínhez óvatosan keverjük hozzá a hideg karamellt. A zselatinlapokat melegítsük fel, majd hűtsük langyosra, és keverjük a krémhez. Töltsük a krémet a tortaformába, és dermedésig tartsuk a hűtőben. A tejcsokit a maradék forró tejszínben keverjük el csomómentesen, majd langyosan kenjük a torta tetejére, végül díszítsük különböző olajos magvakkal (mandula, pisztácia).

Karamellbomba

Hozzávalók:
a tésztához:
■ 3 tojás
■ 6 dkg cukor
■ 5 dkg liszt
■ 2 dkg kakaópor
■ 25 dkg mascarpone
■ 1,5 dl tejszín + 1 dl tejszín karamell
■ 4 zselatinlap
■ 8 dkg fehér csokoládé
■ csokiforgács, mogyoró

A tojásból, a cukorból, a lisztből és a kakaóporból klasszikus módon süssünk csokoládés piskótát. A kihűlt piskótából szaggassunk akkora formákat pogácsaszaggatóval (vagy a csésze szájával), amekkora a formákat majd lezárja a megtöltés után.
A mascarponét 1,5 dl tejszínnel géppel verjük habbá, adjuk hozzá a kihűlt karamellt és a beáztatott, felmelegített, majd visszahűtött zselatint is. A krémmel töltsük meg a formákat, és hűtőben dermesszük meg.
A meleg karamellhez adjuk hozzá a maradék tejszínt és az apróra vágott csokit. Keverjük csomómentesre, majd hűtsük ki. Akkor jó, ha sűrűn folyik. A formákból borítsuk ki a bombákat, csurgassuk meg a karamellel, és díszítsük csokoládéforgáccsal vagy apróra vágott mogyoróval.

Banán-karamell tejszínhabbal és ropogós keksszel

Hozzávalók (kb. 6 adaghoz):
■ karamellszósz
■ 1 banán
■ 2 cl Grand Marnier likőr
■ 4 dl tejszín
■ 2 tasak vaníliás cukor
■ 20 dkg csokis omlós keksz

Serpenyőben forrósítsuk fel a karamellt, és adjunk hozzá 4-5 banánkarikát. Forgassuk át benne, de ne főzzük túl sokáig (2-3 perc), majd hűtsük ki, és keverjük hozzá a likőrt. A tejszínt a vaníliás cukorral verjük habbá, a kekszet pedig törjük apró darabokra. Üvegkelyhekben rétegezzük egymásra a részeket, és rövid időre tegyük hűtőbe.

Fotó: pexels