Konyha

Sós karamelles diós csokoládétorta

A karamell sokkal többet tud annál, mint hogy a dobostorta tetejére használjuk. Pláne, ha egy kis sóval is megbolondítjuk.
csokoládé dióbél étcsokoládé kakaópor karamella piskóta receptek sós karamelles csokoládétorta vrábel kriszta

Hozzávalók a 10 szeletes tortához:

  • 10 dkg porcukor
  • 4 L-es tojás
  • 10 dkg liszt
  • 2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 5 dkg étcsokoládé

a krémhez:

  • 15 dkg kristálycukor
  • 10 dkg dióbél
  • 10 dkg vaj
  • 2+3 dl tejszín
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 1 tasak főzés nélküli instant zselatin

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A piskótához a porcukrot habverővel habosra keverjük az egész tojásokkal. Addig keverjük, amíg kifehéredik, könnyű, habos nem lesz (kb. 5 perc). Hozzászitáljuk a lisztet, a kakaóport, egyenletesen elkeverjük, és hozzákeverjük a vízgőz felett megolvasztott csokoládét. A tésztát kivajazott, kilisztezett 20-21 cm-es tortaformába öntjük, 30-35 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd 2 lapnak felvágjuk.

A cukorból karamellt készítünk, villával megmártjuk benne a diókat, majd sütőpapírra helyezzük őket. A karamellhez elkeverjük a vajat és 2 dl tejszínt, hozzáadjuk a sót, majd simára keverjük a krémet, és hagyjuk kihűlni. 3 dl tejszínt az instant zselatinnal együtt habnak felverünk, majd hozzákeverjük a karamellkrém kétharmad részét. A krém felét egyenletesen az egyik torta-lapra kenjük, ráhelyezzük a másik lapot, és megkenjük a maradék krémmel. 4-5 órára hűtőszekrénybe tesszük. A karamelles dió felét felaprítjuk, tálaláskor megszórjuk vele a tortát, a maradék fél diókat a tortára helyezzük, és megcsurgatjuk a sós karamellel.

210 kcal, 23 g szénhidrát/szelet