Konyha

A dédi kedvenc sütijei: 6 régi recept, amit már csak alig néhányan ismernek

Aki volt olyan szerencsés, hogy ismerte a dédnagymamáját, annak egészen biztos, hogy a dédi emlegetésekor az első, ami az eszébe jut, a konyhája jellegzetes illata. A dédinél ugyanis mindig sült valami sütemény.

Kozáktorta

Hozzávalók:
35 dkg liszt
25 dkg vaj
1 tasak sütőpor
1 tasak vaníliás cukor
kevés tejföl
a töltelékhez:
2 tojásfehérje
10 dkg porcukor
2 evőkanál barackíz
a torta oldalára és
tetejére:
2 tojásfehérje
2 evőkanál porcukor
1 citrom leve
A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, a sütőporral, a vaníliás cukorral, és annyi tejföllel, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Letakarjuk fóliával, és hűtőbe téve pihentetjük legalább fél óráig, de egész éjszaka is ott lehet. Négy egyenlő részre vágjuk, cipó alakúra formázzuk, majd lisztezett deszkán 5 mm vastag kör alakúra nyújtjuk. A tésztalapokat külön-külön 190 fokos sütőben megsütjük és kihűtjük. A töltelékhez a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, a barackízt, és összedolgozzuk. Három lapon elosztjuk a habos krémet, majd egymásra rakjuk, és a tetejére is tésztalap kerüljön. Most két tojásfehérjét újból  kemény habbá verünk, belekeverjük a porcukrot és a citromlevet. Ezzel a habbal bekenjük a torta oldalát, tetejét, és 120 fokos sütőben kevés ideig szárítjuk, majd egy kicsit megpirítjuk. Cikkekre vágva, forrón kínáljuk.

Molnárné tortája

Hozzávalók:
5 tojás
25 dkg kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
5 dkg darált mogyoró
1 citrom leve
12 dkg búzadara
fél tasak sütőpor
3 dl tejszín
1 tasak habfixáló
2 evőkanál porcukor
20 dkg aszalt sárga-barack és mazsola vegyesen
A tojássárgákat a kristálycukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a darált mogyorót, a citrom levét és a sütőporral elkevert búzadarát. Összekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjével, majd kivajazott, kilisztezett kerek tortaformába tesszük, és 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt pirosra sütjük. Kivesszük a formából, és rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A töltelékhez kemény habbá verjük a hideg tejszínt a habfixálóval, és beleszórjuk a porcukrot. A tortalapot két lapra vágjuk. Az alsót megkenjük a tejszínhabbal, majd ráfektetjük a másik lapot, végül az oldalát és a tetejét is bevonjuk a habbal. A tetejét ízlésesen megrakjuk az aszalt sárgabarackkal és a mazsolával.

Szepesi mogyorós szelet

Hozzávalók:
3 tojás
20 dkg cukor
15 dkg vaj
1 tasak vaníliás cukor
20 dkg liszt
fél tasak sütőpor
8 dkg darált héjas mogyoró
a tetejére:
3 dkg darált héjas mogyoró
vaníliás porcukor
tálaláshoz

A tojássárgákat a cukorral, a puha vajjal habosra keverjük, majd beleszórjuk a vaníliás cukrot, a sütőporral elkevert lisztet és a darált mogyorót. A kemény  habbá vert tojásfehérjével lazítjuk, majd kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük. A tetejét is megszórjuk darált mogyoróval, és 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt pirosra sütjük. Hagyjuk kihűlni, megszórjuk a vaníliás porcukorral, és kisebb kockákra vágva tálaljuk.

Rumos grillázstorta

Hozzávalók:
4 tojás
5 evőkanál cukor
n 1 citrom reszelt héja
n 4 evőkanál liszt
n 1 mokkáskanál
sütőpor
a grillázskrémhez:
20 dkg cukor
12 dkg darált dió
30 dkg vaj vagy margarin
rumaroma vagy rum

A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a sütőporral elkevert lisztet, és a kemény habbá vert tojásfehérjével lazítjuk. Kivajazott, kilisztezett kerek tortaformába öntjük, és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt  készre sütjük. Kiborítjuk a formából, rácsra téve hagyjuk kihűlni. A krémhez a cukrot közepes barnára karamellizáljuk, beleszórjuk a darált diót, összekeverjük, és vajazott tányérra öntjük. Amikor kihűlt, kisebb darabokra törjük, és apróra daráljuk. A vajat  vagy a margarint habosra keverjük, hozzáadjuk a darált grillázst, a rumaromát vagy a rumot, és jól összedolgozzuk. Amikor kihűlt a tortalap, két lapra vágjuk, megkenjük grillázskrémmel, majd az oldalát és a tetejét is bevonjuk vele. A torta tetejét és oldalát villával berácsozzuk, és 1-2 órára a hűtőbe tesszük dermedni. Tálaláskor cikkekre vágva kínáljuk.

Diákkenyér

Hozzávalók:
3 tojás
20 dkg cukor
5 evőkanál méz
őrölt fahéj és szegfűszeg
10 dkg durvára vágott dió
fél tasak sütőpor
25 dkg liszt

A tojásokat a cukorral és az olvasztott mézzel fehéredésig keverjük. Őrölt fahéjjal, szegfűszeggel fűszerezzük, és beleszórjuk a durvára vágott diót és a sütőporral elkevert lisztet. Simára keverjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Kihűtjük, majd kisebb háromszögekre vágva tálaljuk.

Érsekszelet

Hozzávalók:
50 dkg liszt
12 dkg vaj
2 tojás
10 dkg cukor
1 tasak sütőpor
1 dl tej
a töltelékhez:
50 dkg alma
őrölt fahéj
fél kis üveg ribizlilekvár
1 tojás a tészta kenéséhez

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot, a sütőport és a tejet. Jól összedolgozzuk, és 30 percre hűtőbe tesszük. Három egyenlő részre osztjuk, és cipó alakúra formázzuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastag téglalap formájúra nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Megrakjuk a vékony szeletekre vágott almával, és megszórjuk őrölt fahéjjal. A következő réteg tésztára a simára kevert ribizlilekvárt kenjük, és a tetejére a harmadik tésztalap kerül. Megkenjük a felvert tojással, majd 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt pirosra sütjük. Kihűtjük, téglalap alakúra vágjuk, és ízlés szerint megszórjuk kevés porcukorral.
fotó: pexels