Konyha

Mire való az író? Fedezzük fel újra a „mellékesből” készült értékes tejterméket!

Ez a kellemes ízű tejtermék a vajkészítés maradéka, és régi, kedvelt konyhai alapanyag. Mostanában viszont mintha kissé megfeledkeztünk volna róla. Pedig érdemes lenne gyermekkorunk kedvenc aludttejével együtt újra elővenni, hiszen finom, egészséges és gazdaságos is!

Krémlevesek, tészták hozzávalója

Az író a vaj köpülése után visszamaradó savanykás folyadék: a régebben kézi erővel végzett művelet során a tejet, a tejfölt vagy a tejszínt egy erre a célra készített fa- vagy cserépedényben addig verték-keverték, amíg a szilárd halmazállapotú vaj és a folyékony állagú író ketté nem vált. Hasonlít a tejhez, csak sokkal sűrűbb annál. Egyes élelmiszer-áruházakban ma is kapható a nagyipari változata, amely természetesen pasztőrözött tejből készül, gépi köpüléssel. Általában fél literes kiszerelést találunk belőle. Kellemes ital, nem annyira karakteres ízű, mint a joghurt, és nem annyira „csípős”, mint a kefir.

Sok országban keverik krémlevesekbe, mártásokba, a palacsinta tésztájába, krumpli­pürébe tejszín helyett. Amerikában sütemények alapanyaga, az íróval készült tészták ugyanis különlegesen lágyak. Ha melegítjük, krémes sajtot kapunk, amit mártogatósként vagy kenyérre kenve tálalhatunk.

Segít a szervezetnek

Az író értékes vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, segít a fogak és a csontok egészségesen tartásában. Káliumtartalma csökkentheti a vér koleszterinszintjét, hozzájárul a szív- és az érrendszer optimális működéséhez, a vérnyomás mérsékléséhez. A benne lévő tejsav normalizálja a gyomor savasságát, nyugtat, baktériumai jótékonyan hatnak az emésztésre, és javítják az anyagcserét. Enyhíti a refluxos tüneteket, támogatja a gyomorfertőzések kivédését. Laktóztartalma is kisebb, mint a tejé. Jótékony hatásait a menopauzába lépő nők is élvezhetik, egyes tapasztalatok szerint visszafogja a hőhullámokat.

Citromlével is készíthetjük

Az írót joghurttal, aludttejjel, tejjel hígított tejföllel helyettesíthetjük, vagy magunk is előállíthatjuk. Egy bögre minél magasabb zsírtartalmú tejhez vagy tejszínhez adjunk egy evőkanál fehérborecetet vagy citromlevet, hagyjuk szobahőmérsékleten állni 10-20 percig, amíg jól be nem sűrűsödik. Azonnal használjuk fel, ne tartsuk a hűtőben.

Az aludttej valami más!

Gyermekkorunk kedvenc aludtteje és az író nem egyformák. Az elnevezés arra utal, hogy a tejet meleg helyen hagyjuk „aludni”. Ilyenkor a benne lévő tejsavbaktériumok és mikroorganizmusok munkájának köszönhetően a tejcukorból tejsav keletkezik, és kellemesen savanykás, kissé kocsonyás állagú terméket nyerünk. Főzelékekbe, levesekbe tehetjük, a tejfölös habarást helyettesítve. A bolti, dobozos, magas (ESL) vagy ultra magas (UHT) hőmérsékleten hőkezelt tej, valamint a homogenizált tej azonban nem alkalmas az aludttej készítésére.

Rokonok: kefir, joghurt, tejszín

A jól ismert joghurt, kefir és a tejszín is az író rokonai, valószínűleg a Kaukázusból származnak. A régi pásztorok megkóstolták a csuprok alján maradt savanyú tejet, és rájöttek, hogy üdítő az íze. Ma már korszerű feltételek között készítik ezeket a tejtermékeket. A tejet baktérium-kultúrákkal savanyítják, ennek során a cukortartalma tejsavvá és széndioxiddá alakul. Ez a folyamat magasabb vagy alacsonyabb hőmérsékleten is megindulhat, így eltérő savanyúságú joghurtokat eredményez. A kefir abban más, hogy a savanyítás során élesztőgombákat is juttatnak a tejbe, így nemcsak tejsav és széndioxid, de kevés alkohol is képződik. Ettől lesz a termék kellemesen csípős. A tejszín a tej zsírjából készül, amely a folyadék felszínén választódik ki, vagy az aludttej tetején gyűlik össze.

Görög és francia

A görög joghurt sűrűbb és krémesebb. A hagyományossal ellentétben három szűrési folyamaton megy át, melynek során a savó kicsöpög, és az értékes anyagok koncentráltabban maradnak benne. A crème fraîche-t a francia konyha tejfölként használja. Nagyon zsíros, sűrű krém. Ha boltban nem jutunk hozzá, akkor egyenlő mennyiségű tejföl és tejszín elkeverésével helyettesíthetjük. Szószokhoz, levesekhez, húsos, halas fogásokhoz és édességekhez használhatjuk.

Fotó: gettyimages

Címkék: