Konyha

Diós sütik egyszerűen: 4 könnyű desszert recept kezdőknek is

Pite, torta, sütinyalóka, legyen is bármilyen formában, az az édesség, amibe dió kerül, csak jó lehet!

Diós pite

Hozzávalók:
✔ 30 dkg liszt
✔ 10 dkg porcukor
✔ 20 dkg vaj
✔ csipet só
✔ 1 citrom héja
✔ 1 tojás sárgája
a töltelékhez:
✔ 8 dkg vaj
✔ 20 dkg cukor
✔ 2 dl tej
✔ 3 tojás
✔ ­1 vanília kikapargatott magjai
✔ 15 dkg darált dió

Kivajazunk és kilisztezünk egy 28 cm átmérőjű piteformát. A tésztához sima tésztává dolgozzuk a lisztet a cukorral, a felkockázott, hideg vajjal, sóval, citromhéjjal, tojássárgájával. Ha szükséges, adhatunk még hozzá 1-2 evőkanál vizet. Folpackba csomagolva legalább 30 percre hűtőbe tesszük. A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, majd szépen sorban belekeverjük a cukrot, a tojást, a vaníliát és a darált diót. A tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett felületen kinyújtjuk, majd a piteformába nyomkodjuk, és tölteléket beletöltve és elsimítva 160 fokon kb. 40 perc alatt megsütjük.

Kalácspuding

Hozzávalók:
✔ 50 dkg szeletelt, szikkadt kalács
✔ 10 dkg cukor
✔ 5 tojás
✔ 3 dl tej
✔ 3 dl tejszín
✔ 1 vaníliarúd kikapargatott magjai
✔ 1 csipet fahéj
✔ 10 dkg őrölt dió
✔ 10 dkg porcukor

A tejet, tejszínt, vaníliamagokat felforraljuk. A tojásokat a cukorral kihabosítjuk, majd a forró tejet folyamatos keverés mellett hozzáöntjük.
A diót összekeverjük a porcukorral és a fahéjjal. Kivajazunk egy jénai vagy fémtálat. A kalácsszeleteket jó alaposan a tojásos keverékbe áztatjuk, majd egy sort lerakunk a tálba. Erre szórjuk a diós cukrot, majd rátesszük a maradék kalácsot. Végül ráöntjük az összes tojásos tejet, és 150 fokon kb. 30-40 perc alatt készre sütjük. Ha kissé kihűlt, poharakba töltve kínáljuk.

Diós sütinyalóka

Hozzávalók:
✔ 5 dkg darált keksz
✔ 10 dkg darált dió
✔ 2 evőkanál baracklekvár
✔ 1 kávéskanál instant kávé kevés forró vízben feloldva (lehet koffeinmentes is!)
✔ 5 dkg porcukor
✔ pálcika
✔ csokoládé
✔ cukorka

A tésztához összegyúrjuk a darált kekszet, a darált diót, a porcukrot, a baracklekvárt és a kávét. Ha már formázható a masszánk, golyókat készítünk belőle, a golyók közepébe pálcikát szúrunk, és fagyasztóba tesszük. Mikor már kemény és fagyos, a csokoládét vízgőz fölött vagy mikróban megolvasztjuk, és a pálcikáknál fogva a golyókat a csokoládéba mártjuk. Gyors mozdulatokkal megszórjuk cukorkával vagy csokidarával vagy kókuszreszelékkel, vagy bármivel, amivel díszíteni szeretnénk, majd sütőpapírra téve hagyjuk megdermedni.

Juharszirupos diótorta

Hozzávalók:
✔ 4 tojás
✔ 12 dkg cukor
✔ 10 dkg liszt
✔ 5 dkg darált dió
✔ 1 dl olaj
✔ 2 dl juharszirup
✔ fél kávéskanál fahéj
a krémhez:
✔ 3 dl tejszín
✔ 1 csomag főzés nélküli pudingpor
✔ 5 dkg porcukor
✔ 2 dl juharszirup
a díszítéshez:
✔ 5-10 dkg pirított darabolt dió

A piskótához az egész tojásokat a cukorral nagyon sűrű habos masszává verjük. Beleszitáljuk a lisztet, majd óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a diót, olajat, a juharszirupot és a fahéjat. A tésztát kivajazott, lisztezett formába töltve 175 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. A tejszínt elkezdjük habbá verni. Mikor még lágy, de már sűrűsödik, hozzáadjuk a pudingport, a porcukrot, a juharszirupot, és addig verjük, amíg jól formázható habot nem kapunk. A kihűlt piskótát kettévágjuk, a krém egyik felét beletöltjük. Erre kerül a tészta másik fele, a hab másik felével bekenjük a tetejét és a szélét is. Pirított-darált dióval megszórva tálaljuk.

Fotó: archív