Konyha

Egyszerű csokoládés édességek: 4 krémes recept képekkel

A csokoládé legjobb barátja a kávé, a mandula és a karamell, ezt mind összegyűjtöttük, hogy tökéletes kényeztető és gazdag édességeket mutathassunk.

Kávés csokikuglóf karamellöntettel

Hozzávalók:
✔ 35 dkg liszt
✔ 15-15 dkg vaj és kristálycukor
✔ 7,5 dkg kakaó
✔ 2 evőkanál instant kávé
✔ 2 dl tejszín
✔ 1 dl tej
✔ 4 egész tojás
✔ 1 tasak sütőpor
az öntethez:
✔ 15 dkg kristálycukor
✔ 5 dkg vaj
✔ 1 dl tejszín
✔ csipetnyi só

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A lisztet elkeverjük a kakaóporral, az instant kávéval és a sütőporral. A cukrot habosra keverjük a lágy vajjal. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a tejet és a tejszínt. A nedves és száraz hozzávalókat összedolgozzuk. Kivajazunk egy kuglófformát, beleszedjük a tésztát (sűrű), majd 50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. 10 perc pihentetés után kiborítjuk a formából. A cukorból világos karamellt készítünk, hozzákeverjük a vajat, a tejszínt és egy csipet sót. Kevergetve langyosra hűtjük, majd megcsorgatjuk vele a kuglófot.

Mandulás csokoládétorta

Hozzávalók:
✔ 15 dkg étcsokoládé
✔ 10 dkg cukor
✔ 10 dkg őrölt mandula
✔ 5 dkg vaj+a forma kikenéséhez
✔ 3 egész tojás

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A csokoládét a vajjal együtt vízgőz felett megolvasztjuk. Az egész tojásokat 4-5 percig a cukorral fehéredésig habosra verjük. Hozzáadjuk az őrölt mandulát, majd az olvasztott csokoládét, és jól elkeverjük. Kivajazunk egy félliteres őzgerincformát, beleöntjük a krémet. Az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Kivesszük a sütőből, 10 percig pihentetjük, majd kiborítjuk a formából.

Csokoládés képviselőfánk

Hozzávalók:
✔ 10 dkg vaj
✔ 1 dl víz
✔ 10 dkg liszt
✔ 3 tojás
a csokoládékrémhez és a mázhoz:
✔ 10 dkg étcsokoládé
✔ 2 dl tejszín
✔ 3 dkg vaj

Felforraljuk a vizet. Ha forr, előbb belekeverjük a vajat, majd ha a vaj felolvadt, hozzászitáljuk a lisztet. Alaposan elkeverjük, és kb. 3-4 percig főzzük a csirizszerű masszát, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Levesszük a tűzről, majd elektromos habverővel egyenként elkeverjük benne a tojásokat. Habzsákból sütőpapírra kupacokat formázunk a tésztából, úgy, hogy kb. négyszeresére nő sütés közben. 25 perc alatt 200 fokos sütőben készre sütjük. A kihűlt fánkokat kettévágjuk. A csokoládét a vajjal együtt vízfürdő felett megolvasztjuk, belemártjuk a fánkok tetejét. A tejszínt kemény habnak felverjük, majd óvatosan elkeverjük a maradék olvasztott csokoládéval. A krémet 15 percre hűtőszekrénybe tesszük, habzsákból megtöltjük a fánkokat a krémmel, és ráhelyezzük a tetejüket.

Csokoládé mousse

Hozzávalók:
✔ 10 dkg minimum 60%-os étcsokoládé
✔ 3 dkg vaj
✔ 8 dkg porcukor
✔ 3 tojás fehérje

A csokoládét a vajjal együtt vízfürdő felett megolvasztjuk. A tojásfehérjét közepesen kemény habbá verjük, majd kanalanként hozzáadagoljuk a porcukrot, és minden kanál között 30 másodpercig verjük a habot. A kemény habot elkeverjük az olvasztott csokoládéval. Poharakba szedjük, és 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.

fotó: archív