Konyha

Padlizsános receptek: 4 étel a salátától a főételekig

Ne túl nagy padlizsánokat válasszunk, a zsengébbek könnyebben megpárolódnak. Nagyon kevés olajban süssük a padlizsánt, mert mindet magába szívja.

Mentás-joghurtos padlizsánsaláta

Hozzávalók:
60 dkg padlizsán
3 dl natúr joghurt
1 kis csokor friss menta
3 gerezd fokhagyma
1-1,5 dl olívaolaj

A padlizsánt nagyobb kockákra vágjuk. Forró teflonserpenyőben kevés olívaolajon több részletben puhára sütjük a kockákat. Nagy lángon sütjük, hogy a padlizsánkockák külseje kérget kapjon, belül pedig krémesre süljenek. Az olajat folyamatosan pótoljuk. A kisült padlizsánokat keverőtálba szedjük. A joghurtot elkeverjük a felaprított mentával és fokhagymával, sóval, és a padlizsánokra öntjük. Hűtőben 1-2 órán át hagyjuk érni a salátát, de a legfinomabb, ha egész éjszakán át érleljük.

Padlizsánkrémleves

Hozzávalók:
50 dkg padlizsán
1-1 sárgarépa és fehérrépa
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél
1 teáskanál kakukkfű
1,5 dl tejszín
1 evőkanál sűrített paradicsom
2 evőkanál olívaolaj
só, frissen őrölt bors
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1 csokor petrezselyem

A padlizsánt héjastul gázlángon megsütjük. A felkockázott hagymát olívaolajon dinszteljük, hozzáadjuk a felkarikázott répákat, felöntjük 8 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a fűszereket, 1 gerezd fokhagymát egészben. Puhára főzzük a zöldségeket. A padlizsánt megpucoljuk, a krémesre sült padlizsánhúst a megfőtt zöldségekhez adjuk, a babérlevelet kivesszük, és a levest simára turmixoljuk. Beleöntjük a tejszínt, a paradicsomot, elkeverjük, egyet forralunk rajta. A citromhéjból, petrezselyemből, 2 gerezd zúzott fokhagymából ízesítőt készítünk. Tálaláskor ezzel a keverékkel szórjuk meg a meleg vagy akár hidegre hűtött levest.

Padlizsános rakott tészta

Hozzávalók 6 főre:
40 dkg darált sertés- és marhahús
50 dkg orsótészta
60 dkg padlizsán
80 dkg paradicsom
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
friss bazsalikom
olívaolaj, só, frissen őrölt bors
napraforgóolaj a padlizsán sütéséhez

A felkockázott hagymát olívaolajon megdinszteljük, megpirítjuk rajta a darált húst, beletesszük az aprított fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a hámozott, darabolt paradicsomokat. A szószt kb. 40 percig főzzük, végül friss bazsalikomot adunk hozzá. A hosszában félbevágott, majd felkarikázott padlizsánszeleteket olajban megsütjük, és papírtörlőre szedjük. Lobogó sós vízben készre főzzük a tésztát, és leszűrjük. Elkeverjük a húsos szósszal, teszünk belőle egy réteget egy hőálló tál aljára, és rárakjuk a sült padlizsán egyharmadát. Még egy ilyen réteget készítünk, a maradék tésztát elkeverjük a padlizsánnal, és azt is tálba szedjük. Fóliával lefedjük, 250 fokos sütőben 15-20 perc alatt összesütjük. Az utolsó 5 percre levesszük a fóliát.

Currys padlizsánkrém lepénnyel

Hozzávalók:
50 dkg padlizsán
5 dkg vaj, 2 dl natúr görög joghurt
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1-1 evőkanál frissen tört római
kömény és csípős curry
fűszerkeverék
só, frissen őrölt bors
a lepénykenyérhez:
30 dkg liszt, 10 dkg vaj
só, szemcsés tengeri só
tört római kömény

A padlizsánt héjastul gázlángon megsütjük, hogy a bőre fekete legyen, a belseje pedig puha. Meghámozzuk, a húsát keverő-tálba szedjük. Puha vajjal elkeverjük. Beletesszük a felkockázott hagymát, az aprított fokhagymát, a joghurtot és a fűszereket. Villával simára törjük, vagy botmixerrel pürésítjük. Sóval, őrölt borssal ízesítjük. A krémet 1-2 órán át állni hagyjuk. A kenyerekhez a lisztet elkeverjük az olvasztott vajjal, sóval és annyi vízzel, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Lisztezett felületen 2 mm vékony lepényeket nyújtunk belőle, az egyik oldalukat meghintjük római köménnyel és szemcsés sóval, enyhén belapítjuk a sodrófával. Forróra melegített palacsintasütőben, zsiradék nélkül a lepények mindkét oldalát hólyagosra sütjük.

fotó: pexels