Konyha

Ezerarcú padlizsán: sütve fagyasztható, krémesíthető és szinte minden fűszer jól áll neki

Zöldségek sülve, főve – ilyenkor tobzódhatunk a piaci választékban. A nap érlelte zöldségekből finom töltött, rakott ételeket vagy éppen krémeket készíthetünk.

Zöldségkaviár

Nem véletlen, hogy a padlizsánkrém francia neve: padlizsánkaviár. Az elnevezés jelzi, hogy nagyra tartják. Szinte minden országban népszerű. De melyikre mi jellemző? És hogyan kell elkészíteni? Ahány ház, annyi szokás. Van, ahol főzik, van, ahol sütik a padlizsánt, hagyma, fokhagyma, vaj vagy olaj mindenképpen van benne, mint ahogy só és bors is, a többi egyénenként és országonként változó. Lehet majonézzel, besamellel, mustárral elkeverni, fűszerként kerülhet bele csombor, kurkuma, gyömbér, majoránna, citromlé, balzsamecet, de még darált dió is.

Vinetta, zakuszka, ajvar

Bulgáriában kjopulu a neve, az arab országokban baba ghanoush, Erdélyben vinetta, illetve zakuszka – és akkor még ott van a szerb ajvar is. A francia padlizsánkrém olívaolajjal és paradicsommal készül. A bolgárok péppé keverik a sült padlizsánt, és bőven adnak hozzá fokhagymát. A baba ghanoush-ból nem maradhat ki a keleties aromájú római kömény és a szezámmagkrém, a tahini. A zakuszka szintén Erdélyben népszerű, a padlizsán mellett sült pritamin- vagy kápiapaprika kerül bele (olykor a padlizsánt babbal vagy erdei gombákkal helyettesítik), az ajvarban pedig sült paprika és sült padlizsán mennyei keveréke.

Fortélyok

Akkor vegyük meg a padlizsánt, ha szép fényes a héja, és ha ujjunkkal benyomjuk, akkor nem marad mélyedés a helyén. Nem a legnagyobbak a legjobbak, hanem a körülbelül 6-8 cm átmérőjű darabok. A túl nagy példányok húsa szivacsos lehet, sok maggal. A padlizsán szárát sütés előtt mindig vágjuk le. Ha egészben sütjük, szurkáljuk meg, mert felrobbanhat. A sült padlizsánt lefagyaszthatjuk, és később felhasználhatjuk.

Fotó: pexels

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete