Konyha

Förtelmes tányérok: halloweeni rémreceptek

Október utolsó estéjén már itthon is egyre több baráti társaság, szomszédság rendez vidám halloweenpartit ötletes, ijesztő jelmezekkel, rémisztő dekorációkkal. A „szellemes” bulikhoz jópofa rágcsálnivalók is dukálnak. De a következő fogásokat akár a saját magunk örömére is elkészíthetjük az esti tévézéshez.
Halloween pizza

Sütőtökkrémes cupcake

Ha az egyszerű muffintésztát habos krémmel fejeljük meg, cupcake lesz belőle. Utána pedig tetszés szerint kerülhetnek rá a díszek.

sütőtökkrémes cupcake recept halloween

Recept: 15 dkg liszt, 10 dkg barna cukor, 10 dkg sütőtökpüré, 2 tojás, 1 dl olaj, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, fél teáskanál fahéj és szerecsendió, csipetnyi só; a krémhez: 5 dkg vaj, 7,5 dkg porcukor, 30 dkg sütőtökpüré; a díszítéshez: 20 dkg marcipán, fekete ételfesték, fekete cukorgyöngyök.

Összekeverjük a tésztát, majd szép papírral bélelt muffinformában megsütjük. Ha kihűlt, csillagcsövű nyomózsákból rányomjuk a krémet, és ráültetjük az előzőleg fekete marcipánból megformázott kalapokat. Tehetünk rájuk ugyancsak marcipánból formázott szalagot is. Végül a sütiket megszórjuk fekete cukorgyönggyel.

Ijesztő vacsora

ijesztő vacsora recept

Az egyszerű fasírtot és a  pestós spagettit is „megbolondíthatjuk” olajbogyóval, paprikával, póklábbá alakított uborkával, némi sajtkrémmel és fekete szezámmaggal.

Múmiák a sütistálon

halloween süti recept

Először süssünk brownie-t 20 dkg csokoládéból, 15 dkg vajból, 10 dkg cukorból, 5 dkg barna cukorból, 3 tojásból, 25 dkg kakaóból, 10 dkg lisztből, csipetnyi sóból. Majd nyújtsunk egész vékonyra hófehér marcipánt, vágjuk vékony csíkokra, és ezekkel tekerjük be a téglalap alakúra vágott sütiszeleteket.

Édes és sós boszorkányujjak

halloween süti recept

Az édes változat omlós tésztából és mandulából készül. 25 dkg lisztet összedogozunk 15 dkg vajjal, 20 dkg darált mandulával, 10 dkg cukorral és 2 tojással. Két óra pihentetés után göcsörtös boszorkányujjakat formázunk belőle. Vájhatunk bele ráncokat is, a tetejükre pedig tegyünk egész mandulaszemeket körömnek. Sütés után a körmöket bekenhetjük csokoládéval, vagy kanalazhatunk köréjük piros lekvárt, mintha vér lenne. Ételfestékkel akár ízlés szerint meg is színezhetjük az ujjakat.
Sós változatok esetén leveles tésztába vagy tortillalapokba virslit csomagolunk, a kilógó része lesz a köröm, amit aztán ketchuppel „vadíthatunk” meg.

Pizza kísértetekkel

Halloween pizza

Kész, félkész vagy frissen gyúrt pizzatésztával is dolgozhatunk, itt a szósz a lényeg: paradicsommártás, szalámiszeletek és sütőtökpüré is kerül bele. Szórjuk meg a pizzát reszelt sajttal, és süssük félkészre. Vegyük ki a sütőből, tegyünk rá pizzamozzarellából megformált kísérteteket, fekete olajbogyóból kialakított pókokat (a póklábak is olajbogyóból készülnek, és a szellemek szemét-száját is szívószállal vájjuk ki a bogyóból). Majd tegyük vissza a sütőbe, amíg a szellemek meg nem olvadnak.

Hamburger fehéren-feketén

 

Az egyszerű szendvicsből is lehet ­halloweenhez illő ennivaló. Nem is kell sokat változtatni a szokásos elkészítésén. Kerülhet bele húspogácsa, zöldsaláta, paradicsom, uborka és természetesen sajt. A sajtszeletekből formázhatunk fogakat, az uborkaszeletből kinyújtott nyelvet, a tetejébe fogvájóval szúrhatunk „marslakószemeket” paprikás olajbogyóból. Különleges a fekete hamburgerzsemléből készült változat, tetején szezámmaggal és minimozzarellás-olajbogyós szemekkel.

Furcsa, de egészséges

Hogy egy étel fekete, nem újdonság, hiszen van fekete retek, fekete ribiszke, fekete olajbogyó. De fekete lencse? Fokhagyma? Halloweenkor gyakrabban találkozhatunk velük. A fekete bab például az indiai konyha egyik alapanyaga, élénkít, cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott. A fekete lencse több vasat tartalmaz , mint a spenót, erősíti az immunrendszert. Kissé dióízű.

A fekete szezámmag az öregedéssel együtt járó betegségek kialakulását akadályozhatja. Ízletesebb, ha kissé megpirítjuk. Salátákba, krémekbe, kenyérbe, palacsintába, levesekbe tehetjük.

A fekete fokhagyma zselés állagú, kenhető, és a fokhagymaillat egyáltalán nem jellemző rá. Koreából származik, különleges eljárással erjesztik, amelynek során felveszi a  fekete színt. A fekete tészta főként az olasz konyhában ismert, enyhe halíze miatt tenger gyümölcseivel vagy bármilyen halmártással ízesítve a legfinomabb. Színét a tintahal tintájának köszönheti.

A legegyszerűbb repülő seprű

Mindössze néhány szelet sajt, ropi és snidling kell hozzá – valamint némi türelem. A sajtszeletek egyik felét hagyjuk egyben, a másik felét vágjuk vékony csíkokra. A sajtot a ropi köré tekerjük, majd egy-két snidlingszállal vagy újhagyma zöldjével rögzítjük.

Fotó: Getty images