Ázsiai csirkeleves
Hozzávalók:
30 dkg csirkemell
5 dkg szárított shiitake gomba
2 szál újhagyma
2 szál sárgarépa
15 dkg ázsiai tészta
1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
1 csilipaprika
1 gerezd fokhagyma
1 lime
só, frissen őrölt bors
A szárított gombát 20 percre langyos vízbe áztatjuk. Mikor megpuhult, felszeleteljük. A felkockázott vagy felcsíkozott csirkemellet a gombával együtt fazékba tesszük. A megpucolt sárgarépát gyufaszálra vágjuk, a csirkéhez adjuk. 8 dl hideg vizet öntünk rá, majd forralni kezdjük. Hozzáadjuk a gyömbért, az összevágott csilit, a darabolt fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, 15 percig forraljuk a levest. Majd beletesszük a tésztát és a felszeletelt újhagymát, és 3-4 perc alatt puhára főzzük a tésztát. Lime-levet csepegtetünk hozzá, hogy a csípőset savanykás íz egészítse ki.
Csilis húsgombóc
Hozzávalók:
35 dkg darált sertéshús
1 zsemle, 2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
25 dkg főtt vörös bab (konzerv)
40 dkg hámozott (konzerv)
paradicsom, só, frissen őrölt bors
szárított csilipaprika
köret: 15 dkg hosszú szemű rizs
20 dkg szemezett kukorica
só, frissen őrölt bors, fokhagyma
A zsemlét vízbe áztatjuk, és kifacsarjuk. A húst elkeverjük 1 fej lereszelt vöröshagymával, 1 gerezd aprított fokhagymával és erős paprikával, sóval, borssal, az olívaolajjal és a zsemlével. Összegyúrjuk a húsmasszát, és 20 percre félretesszük pihenni. Közben a másik fej hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, a lecsöpögtetett babot. Sózzuk, borsozzuk, takarékon 8-10 percig főzzük a mártást. A rizst lobogó sós vízben kifőzzük. A kukoricát kevés olajon az aprított fokhagymával együtt megdinszteljük, és elkeverjük a leszűrt rizzsel. Kis gombócokat formázunk a húsmasszából, forró olajban pirosra sütjük. A sült, csípős húsgombócokat a paradicsomos szaftba szedjük.
Paprikás csirkés tortillatekercs
Hozzávalók:
40 dkg csirkemellfilé
1-1 nagy piros és sárga
kaliforniai paprika
25 dkg szemezett kukorica
1 nagy fej vöröshagyma
1 friss csilipaprika
só, frissen őrölt bors
olívaolaj
fejenként 2-2 kész tortillalap
A csirkemellet vékonyan felcsíkozzuk. A hagymát és a paprikákat is vékonyra szeleteljük. Egy nagy serpenyőben olívaolajon nagy lángon puhára dinszteljük a hagymát és a paprikát, hozzáadjuk a kukoricát és a csirkecsíkokat, a karikázott erős paprikát, és sózzuk, borsozzuk. 10 percig pároljuk a húst a zöldségekkel együtt, majd melegen tartjuk. A tortillalapokat egy teflonserpenyőben átmelegítjük. Külön tálaljuk a tortillalapot és a húsos ragut, mindenki maga készítheti el a tekercset.
Ananászos sertéscurry
Hozzávalók:
40 dkg felkockázott sertécomb
25 dkg ananász
2,5 dl kókusztej vagy tejszín
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál csípős curry
fűszerkeverék
1 csapott evőkanál római kömény
olívaolaj
Olívaolajon megdinszteljük az apóra kockázott hagymát a curry fűszerkeverékkel és a frissen tört római köménnyel együtt. Hozzáadjuk a húst, körbepirítjuk, majd lefedve puhára pároljuk. Közben sózzuk, borsozzuk. Mikor megpuhult a hús, beletesszük a felkockázott ananászt és ráöntjük a kókusztejet, majd takarékon 5 percig forraljuk. Hosszú szemű natúr rizzsel kínáljuk.
Fotó: archív