Zöldséges bableves (350 Ft egy adag)
Hozzávalók 8 tányérhoz:
• 40 dkg szárazbab
• 15 dkg sárgarépa
• 10 dkg fehérrépa
• 10 dkg karalábé
• 10 dkg zeller
• 2-3 szál szárzeller
• 1 szem burgonya
• 15 dkg cukkini
• 3-4 levél kelkáposzta
• 20 dkg hámozott paradicsom (konzerv)
• 1 fej vörös-hagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 db babérlevél
• 2 ág rozmaring
• 5 dkg liszt
• 1 evőkanál őrölt pirospaprika
• tejföl a tálaláshoz
• 10 dkg gersli
• olaj
• só, frissen őrölt bors
1. A babot, a félbevágott vöröshagymát és 1 gerezd fokhagymát fazékba tesszük. Hozzáadjuk a zöldfűszereket, majd felöntjük 2 liter vízzel. Lefedve 1,5 óráig főzzük.
2. Közben a zöldségeket megtisztítjuk és kockákra vágjuk. Amikor a bab már majdnem puha, hozzáadjuk a zöldségeket és a hámozott paradicsomot is. Megsózzuk, megborsozzuk a levest, és további
kb. 40-45 percig főzzük.
3. Az olajból, a lisztből, az őrölt paprikából és 1 gerezd zúzott fokhagymából rántást készítünk, és fokozatosan a leveshez keverjük, majd összeforraljuk. Tejföllel és sós vízben puhára főtt gerslivel tálaljuk. Kínálhatunk hozzá frissen vágott lila hagymát is.
Sütőben sült almás-fahéjas grízpuding (280 Ft egy adag)
Hozzávalók
4 adaghoz:
• 8 dkg búzadara
• 3-4 szem alma
• 4 db tojás
• 4 dl tej
• 10 dkg cukor
• 1 tasak vaníliás cukor
• 2 rúd fahéj
• egy csipet só
• porcukor a tálaláshoz
• 1 evőkanál vaj
1. A tejet a fahéjrudakkal és a vaníliás cukorral együtt felforraljuk, majd hagyjuk langyosra hűlni. Belekeverjük a darát, és 30 percig állni hagyjuk, hogy a gríz megszívja magát. Közben időnként megkeverjük, a fahéjat kivesszük belőle.
2. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. Az egész tojásokat a cukorral elektromos habverővel habosodásig keverjük, ezután óvatosan a búzadarás tejhez forgatjuk a tojásos masszát.
3. Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk, belehelyezzük a szeletekre vágott almákat, és ráöntjük a darás keveréket. 35-40 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk langyosra hűlni, és tálalás előtt megszórjuk porcukorral.
Narancsos-tökös mákos tészta (400 Ft egy adag)
Hozzávalók 4 adaghoz:
• 40 dkg szélesmetélt
• 1 db kezeletlen héjú narancs
• 50 dkg sütőtök (pucolt mennyiség)
• 5 dkg vaj
• 10 dkg darált mák
• 5 dkg porcukor
• só
1. A kockákra vágott tököt egy nagy serpenyőben rázogatva puhára pirítjuk az olvasztott vajon. Az utolsó pár pillanatban hozzáadjuk a narancs reszelt héját is. Ha elkészült, félretesszük.
2. A tésztát, lobogó, sós vízben pár perc alatt puhára főzzük, leszűrjük, és a vajas tökre szedjük. Megszórjuk a mákkal, a porcukorral, összeforgatjuk, és máris tálaljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta