A télálló alma abban különbözik a nyáritól, hogy hosszasan eltartható. Jól szellőző, hideg helyre tegyük, így nem fonnyad el. Ha darabonként papírszalvétába vagy lyukacsos fóliába csomagoljuk az almákat, tovább növelhetjük eltarthatóságukat. Hűtőben, lyukakkal ellátott nejlonzacskóban hetekig is elállnak. Az almát elsősorban nyersen fogyasztjuk, de szerepe a konyhában ennél sokkal változatosabb lehet.
Csodás csemege a mézzel, dióval, aszalt gyümölcsökkel töltött sült alma, az illatos almakompót, a lekvár vagy a szirup. Az édes almákat leginkább almás réteshez, almás pitéhez muffinekhez, palacsintákhoz, használjuk, a savanyú, kemény almákból bundás almát készíthetünk. Az alma nemcsak édességekkel társítható. Kitűnő párt alkot a sajtokkal és húsokkal is, hiszen segíti a zsírok gyorsabb emésztését.
Tippek
✔ Ha az alma megráncosodott, tegyük néhány percre forró vízbe. Igazán ropogós már nem lesz, de almás pitéhez még így is használható.
✔ Az almakompót finomabb lesz, ha főzünk bele egy meghámozott és felkockázott birsalmát.
✔ A hámozott almadarabokat mártsuk citromos vízbe, így nem barnulnak meg.
Cukormázas alma
Hozzávalók:
✔ 45 dkg cukor
✔ 15 dkg méz
✔ 1,5 dl víz
✔ néhány csepp ételfesték
✔ 6 közepes méretű alma
A cukrot, a mézet és a vizet összekeverjük, és néhány cseppnyi ételfestékkel színezhetjük. Az egészet jól összekeverjük, nagyon sűrű, bugyogó cukormasszává forraljuk, és azonnal levesszük a tűzről. Az almákat pálcikákra szúrjuk, és belemártjuk a sűrű cukorszirupba, majd szilikonos és kiolajozott sütőpapíron kitámasztva hagyjuk megkeményedni. Nagyon gyorsan dolgozzunk, mert a szirup hamar szilárdul.
Alma cukorkabátban
Hozzávalók
4 db alma
225 g cukor
110 ml víz
1 tk ecet
25 g vaj
1 csepp ételfesték (vagy színes cukor a díszítéshez, elhagyható)
Elkészítés
Négy vastag pálcikát nyomunk félig az almákba. (Én nyelvleszorító spatulákat használtam, patikában lehet kapni.)
Majd vizet forralunk, és a forró vízben megúsztatjuk az almákat, ez feloldja a wax-réteget az almákon, így könnyebben ragad rá a karamelizált cukor. Alaposan megtörölgetjük.
A vizet a cukorral elkezdjük forralni, mintha cukorszirupot főznénk. Amikor már forr, hozzáadjuk a vajat és az ecetet (és az ételfestéket, ha szükséges), majd tovább forraljuk 7-10 percig, vagy amíg nem látjuk, hogy a cukor karamelizálódni kezd. Akkor jó a karamell, ha egy cseppet egy pohár hideg vízbe téve, azonnal megdermed, és törékeny lesz.
Ennél a résznél nagyon gyorsnak kell lennünk. Az almákat beleforgatjuk a karamelizált cukorba, hogy mindenhol befedje, lehetőleg több rétegben. Nagyjából lecsöpögtetjük (itt kell beleforgatni a díszítésbe), és egy kivajazott/kiolajozott sütőpapírra állítjuk, és hagyjuk dermedni.
Fotó: Vrábel Kriszta
Forrás: nosalty.hu