Konyha

Rumos-diós sütemények képpel: 3 hagyományos desszert recept

Ha gyerekek is esznek belőle, mindig rumaromát használjunk ezekhez a gazdag, krémes édességekhez. A rum és a dió hagyományos párosítás, mindig bejön.

Csokitorta

Hozzávalók:
5 tojás, 10 dkg cukor, 12 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor
5 dkg olvasztott csokoládé
a krémhez: 1 csomag vaníliás pudingpor, 4 dl tej
10 dkg cukor, 30 dkg vaj
6 dkg darált pörkölt dió
1/3 csomag sütőpor
12 dkg baracklekvár
a rétegezéshez, 3-4 evőkanál rum
durvára vágott dió a díszítéshez

A tojások fehérjét a cukor felével kemény habbá verjük, a sárgáját a cukor másik felével kihabosítjuk, belekeverjük az olvasztott csokoládét, és az egészet a fehérjehabba forgatjuk, közben a liszttel, sütőporral elkevert kakaóport is hozzáadjuk. A masszát kikent, kilisztezett formába töltjük, és sütőben 160 fokon 30-40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A krémhez a tasak előírása szerint elkészítjük a pudingot, hagyjuk hűlni, majd a puha vajjal és a dióval habosítjuk. A baracklekvárt simára keverjük a rummal. A kihűlt piskótát 3 lapba vágjuk, megtöltjük a rumos baracklekvárral és a diós krémmel. A tetejére és az oldalára bevonócsokoládét kenünk. Durvára vágott dióval díszíthetjük.

Kakaós diós szelet

Hozzávalók:
18 dkg cukor, 6 tojás
12 dkg vaj
20 dkg darált dió
1 csomag sütőpor
3-4 evőkanál kakaópor
a krémhez:
5 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
3 tojás sárgája, 3 evőkanál rum
8 dkg pörkölt darált dió

A tojásokat és a cukrot géppel habbá verjük. A vajat megolvasztjuk, a darált diót, a kakaót, a sütőport elkeverjük. A száraz keveréket és az olvasztott vajat 3 részletben óvatosan a tojáshabba forgatjuk. A formát sütőpapírral kibéleljük (mélyebb tepsi is jó, vagy ha kerekre szeretnénk tortakarikát is használhatunk), és beleöntjük a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Deszkára borítjuk, és hagyjuk hűlni. A krémhez a porcukrot a tojások sárgájával és a rummal habosra keverjük, a puha vajjal tovább habosítjuk, a diót is belekeverjük, majd egyenletesen elkenjük a kihűlt tésztán. Fél és negyed diószemekkel díszíthetjük.

Piramis

Hozzávalók:
6 tojás
12 dkg liszt
12 dkg cukor
a krémhez:
20 dkg puha vaj
20 dkg porcukor
8 dkg darált dió
2-3 evőkanál rum vagy
néhány csepp aroma

A tojást szétválasztjuk, a felvert sárgájába belekeverjük a cukrot és a lisztet, majd a kemény habbá vert fehérjét is óvatosan hozzáforgatjuk. A piskótatésztát egy 30×35-ös tepsiben sütőpapíron egyenletesen elkenjük, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Kihűlés után 5 egyforma széles csíkra vágjuk.
A vajat, a porcukrot, a diót és a rumot habosítjuk, majd 4 piskótacsíkot összetöltünk a krém nagy részével, kb. az ötödét meghagyjuk további összeillesztésekhez. A rétegezett részt 1-2 órára hűtőbe tesszük dermedni, majd az asztal széléhez illesztjük a hosszabbik oldalával, és átlósan az egyik sarkától a másik sarkáig 2 háromszögre vágjuk.
Az 5. lapot vékonyan megkenjük krémmel, a 2 háromszögre vágott csíkot is megkenjük, és lapra illesztve összeragasztjuk, így kapunk piramisformát. A külsejét is bevonjuk, majd villával megcsíkozzuk. Dermedés után szeletelhető.

Fotó: archív