Konyha

Hat tájétel recept, amit ma már csak nagyon kevesen ismernek: a dédi legfinomabb ételei képpel

Nem vagyunk nagy ország, a magyar konyha mégis annyira egyedi és jellegzetes, hogy minden tájegységnek megvan a maga tipikus étele. Ezeket ma már csak nagyon kevesen ismerik.

Szatmári kötött-tészta-leves

Hozzávalók:
● 20 dkg liszt
● 2 tojás
● 4 sárgarépa
● 1 fehérrépa
● 2 nagy szem krumpli
● 1 vöröshagyma
● 1 csapott evőkanál ● őrölt pirospaprika
● só, bors
● 1 evőkanál liszt
● 1 evőkanál zsír

A lisztből, tojásokból, csipet sóból tésztát gyúrunk, majd lisztezett felületen 1,5 mm vékonyra kinyújtjuk. Késsel csíkokat vágunk a tésztából, a csíkokra csomót kötünk. 1 evőkanál felhevített zsíron üvegesre dinszteljük a felkockázott vöröshagymát. Beletesszük az őrölt pirospaprikát, majd a hámozott, kockázott zöldségeket, és megdinszteljük. Megszórjuk liszttel, átpirítjuk, és felöntjük 2 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, és puhára főzzük a zöldségeket. Ha megpuhultak, egy-két perc alatt a levesben megfőzzük a tésztát.

Somogyi kukoricagánica hagymás zsírban

Hozzávalók:
● 35 dkg kukoricadara
● 1 nagy vöröshagyma
● zsír a sütéshez, só

A kukoricadarát folyamatos keverés mellett sós vízben sűrűre főzzük. Hagyjuk teljesen kihűlni. A szeletelt hagymát bő zsírban megfonnyasztjuk, és egy kanállal a zsírba szaggatjuk a kihűlt puliszkát. Az így megpirított gombócokat tálba szedjük, és meglocsoljuk a hagymás zsírral.

Palóc füles haluska

Hozzávalók:
● 30 dkg liszt
● 3 tojás a tésztához
a sodóhoz:
● 5 dl tej
● 5 tojás sárgája
● 10 dkg cukor
● 15 dkg mazsola

A lisztből, tojásokból kemény tésztát gyúrunk, majd lisztezett felületen 1,5-2 mm vékonyra nyújtjuk. Késsel háromszögeket vágunk a tésztából. A tojások sárgáját habosra kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tejet, a mazsolát, és takarék lángon, óvatosan melegítve, de nem forralva, folyamatosan kevergetve besűrítjük a sodót. A tésztát lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, elkeverjük a sodóval, és azonnal tálaljuk.

Sárközi csuszás csibe

Hozzávalók:
● 1,5 kg tanyasi csirke
● 2 evőkanál zsír
● 1 nagy vöröshagyma
● 1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
● só, bors
● 1 teáskanál szárított majoránna
a csipetkéhez:
● 35 dkg liszt
● 3 tojás
● csipet só

A megtisztított csirkét feldaraboljuk. A felkockázott hagymát egy lábosban a zsíron megdinszteljük. Hozzáadjuk a pirospaprikát, megfuttatjuk, majd ráhelyezzük a csirkedarabokat (a máját csak később). Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Sózzuk, borsozzuk, majoránnával ízesítjük, lefedve főzzük bő egy órát. Beletesszük a csirke máját, és 15 percig főzzük. Míg fő a csirke, a lisztből, tojásokból, csipet sóval kemény tésztát gyúrunk, majd lisztezett felületre csippentve, csipetkét készítünk belőle. A csipetkét a csirkéhez adjuk, és puhára főzzük.

Göcseji gombás tokány

Hozzávalók:
● 50 dkg sertéslapocka
● 50 dkg erdei gomba (vagy csiperke + 5 dkg szárított erdei gomba)
● 1 dl száraz fehérbor
● 1 teáskanál majoránna
● 1 csokor petrezselyem
● 2 evőkanál zsír
● 2 dl tejföl
● só, frissen őrölt bors
● 1 evőkanál liszt

1 evőkanál felhevített zsíron üvegesre dinszteljük a felkockázott vöröshagymát. Beletesszük a felcsíkozott húst, és lepirítjuk. Megszórjuk liszttel, ráöntjük a bort, pár percig forraljuk, majd felöntjük egy kevés vízzel. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a majoránnát, lefedjük, majd puhára pároljuk a húst. A megtisztított, szeletelt gombát egy serpenyőben a zsíron ropogósra sütjük, megszórjuk petrezselyemmel. A húshoz keverjük, összeforraljuk, hozzáadjuk a tejfölt, és elkeverjük a szaftban. Tarhonyával tálaljuk.

Hortobágyi slambuc

Hozzávalók:
● 40 dkg csuszatészta
● 1 kg krumpli
● 2 nagy vöröshagyma
● só, bors
● 15 dkg sós szalonna
● 15 dkg húsos szalonna

A felkockázott szalonnát zsírjára sütjük, beletesszük az apróra kockázott vöröshagymát és a csuszatésztát. Ha kicsit megpirultak a szélei, hozzáadjuk a hámozott, kockázott burgonyát. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. A végén az egészet kicsit lepirítjuk. Csak bográcsban főzve lesz igazi slambuc belőle.

Fotó: archív