Konyha

Kávés sütemények: a 4 legfinomabb édesség recept képpel

Az édes sütemények ízét kellemesen fanyarrá teheti a kávé, ezért sokan kedvelik őket. Akár a tésztába, akár a krémbe keverjük, a kávé különleges pluszt biztosít.

Mokkakrémes linzerkocka

Hozzávalók
a tésztához: 15 dkg liszt, 10 dkg margarin, 4 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, 2 csomag vaníliás cukor, ⅓ csomag sütőpor
a krémhez: 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 evőkanál instant kávé + fél deci forró tej, 1 evőkanál kávélikőr
a díszítéshez: 10 dkg fehér csokoládé, 1 evőkanál étolaj, néhány kávészem

A tészta hozzávalóit a tojás kivételével tálban elmorzsoljuk, majd a sárgáját hozzáadva tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük, majd lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, és 4×4 centiméteres, szögletes kiszúróval kiszaggatjuk, vagy késsel feldaraboljuk. 180 fokos sütőbe téve sütőpapíron megsütjük.
A lapocskák között legyen legalább 1 cm, nehogy összesüljenek. Ha kihűltek a lapok, a felét a gőz fölött olajjal felolvasztott fehér csokiba mártjuk. A kávészemeket a csoki dermedése előtt a lapocskákra nyomjuk. A krémhez a kávéport feloldjuk a forró tejben, a porcukrot és a likőrt is hozzákeverjük, és ezt adjuk a puha margarinhoz. Robotgéppel jól kihabosítjuk, nyomózsákba töltjük, a lapocskákra 4 kis halmot nyomunk, majd egy fehér csokis lapocskával betakarjuk. Hűtőbe tesszük dermedni.

Mascarponés kávétorta

Hozzávalók
a tésztához:
4 tojás
8 dkg cukor
10 dkg liszt
⅓ csomag sütőpor
a krémhez:
50 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
1 teáskanál Amaretto likőr
1 evőkanál instant kávépor
+ 1 dl forró víz a feloldáshoz

A feloldott kávéhoz adjuk a porcukrot, majd kevergetve kihűtjük, a mascarponéba csurgatjuk, először elkeverjük, majd a likőrt is hozzáadjuk és habosítjuk, amíg kenhető állagot nem kapunk.
A piskótához a tojásokat a cukorral géppel habbá verjük, majd a száraz anyagokat egy tálban elkeverjük, a tojáshabba forgatjuk, és egy kb. 18-20 cm átmérőjű, kivajazott és kilisztezett tortakarikába töltjük. Először 15 percig 180 fokon, majd 10-15 percig 150 fokon sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha kihűlt a tészta, 3 lapba vágjuk. Összetöltjük a krémmel, de hagyjunk belőle a körbekenéshez és a díszítéshez is. A tetejét krémmel és kávészemekkel, kevés apróra vágott pisztáciával díszíthetjük.

Kávés kekszek

HOZZÁVALÓK:
30 dkg cukor
20 dkg margarin
2 tojás
27 dkg liszt
1 evőkanál kakaópor
1 csipetnyi só
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 evőkanál instant kávé + fél deci forró víz a feloldáshoz
5 dkg darált vagy szeletelt mandula vagy dió

A margarint a cukorral és a tojásokkal kihabosítjuk, a lisztet, a kakaóport, a sót, a darált mandulát vagy diót, a szódabikarbónát egy tálban elkeverjük, majd a margarinos masszába forgatjuk, végül a feloldott instant kávét is hozzákeverjük. A tésztából kis halmokat teszünk nyomózsákból vagy kiskanállal egy sütőpapírral bélelt tepsire, kellő távolságra egymástól, mert terülni fognak. 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük, majd a papíron hagyjuk kihűlni.

Csokis-kávés minitekercs

Hozzávalók
a tésztához:
4 tojás, 8 dkg cukor
8 dkg liszt, fél csomag sütőpor
a krémhez:
2 csomag vaníliás cukor
2 tojás sárgája
15 dkg porcukor
25 dkg margarin
0,5 dl nagyon erős presszókávé vagy 1 evőkanál instant kávé fél dl vízben feloldva

Gépi habverővel a tojások fehérjét habbá verjük a cukorral, ezután a tojások sárgáját lazán belekeverjük, majd a száraz anyagokat egy tálban elkeverjük, és a tojáshabba forgatjuk. Papírral bélelt tepsiben vékony lapot sütünk belőle. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert akkor nem lehet feltekerni, törni fog a tészta. Letakarva hagyjuk kihűlni. A vaníliás cukrot elkeverjük a tojássárgával, majd a nagyon puha margarint és a porcukrot is hozzáadjuk, végül a langyosra hűlt kávéval jól kihabosítjuk. A piskótalapot megkenjük a krémmel, egy keveset hagyunk arra is, hogy a külsejét is bekenjük, majd szorosan feltekercseljük, és a maradék krémmel körbekenjük. Az oldalát csokidarával, kávétörmelékkel vagy összetört csokoládés keksszel díszíthetjük, kávészemeket is tehetünk rá. Dermedés után szeletekre vágjuk.

Fotó: archív