Zöldséges pite
Hozzávalók a pitetésztához:
25 dkg liszt
12 dkg vaj vagy margarin
2 tojás, 0,5 dl víz
1 csapott teáskanál só
1 tojás a tészta megkenéséhez
a töltelékhez:
20-20 dkg csirkemáj
és fagyasztott, zsenge zöldborsó
1 fej vöröshagyma
2 szál sárgarépa, napraforgóolaj
1 tojás, só, bors, petrezselyem
A tészta hozzávalóit egy tálba öntjük, és 2-3 perc alatt egynemű tésztává gyúrjuk. Gömböt formázunk belőle, folpackkal lefedjük, 30 percre hűtőbe tesszük. A felkockázott répát a borsóval és a hagymával megpároljuk. Mikor félig puha, hozzáadjuk a lecsöpögtetett, felezett májat, és 15 percig pároljuk. Sózzuk, borsozzuk. Mikor kész, beletesszük az aprított petrezselymet, s ha enyhén kihűlt, elkeverünk benne egy tojást. A tészta kétharmad részét kerek formára kinyújtjuk, kapcsos tortaformába helyezzük, hogy bőven legyen pereme. Beletöltjük a ragut. Kinyújtjuk a maradék tésztát, és a ragu tetejére helyezzük. A tésztaszéleket összenyomkodjuk, a torta közepére kis bemélyedést készítünk, ahol a gőz távozni tud. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük.
Gyors pástétom
Hozzávalók: 20 dkg csirkemáj
5 dkg húsos szalonna
1 fej hagyma, 4 evőkanál tejszín
2 csapott evőkanál zsír
1 teáskanál mustár, só, bors
A felkockázott szalonnát és hagymát kevés zsíron megpirítjuk. Hozzáadjuk a megmosott, lecsöpögtetett, feldarabolt májat, és 15 perc alatt készre sütjük. Beletesszük a tejszínt, a mustárt, fűszerezzük, majd botmixerrel pürésítjük.
Baconba göngyölt
HOZZÁVALÓK:
35 dkg csirkemáj
15-20 dkg szeletelt bacon
1 evőkanál szárított zsálya
3-4 dkg vaj
só, frissen őrölt bors
A megmosott egész májakat körbetekerjük egy-egy szelet baconnel, úgy, hogy kétszer érje körbe, és fogpiszkálóval megtűzzük. Megmelegítjük a vajat, hozzáadjuk a zsályát. A szalonnába tekert májat megsütjük. Amikor a szalonna szép piros, ropogós, a máj is kellőképpen átsült. Tálaláskor sózzuk, frissen őrölt borssal megszórjuk. Ebédnek krumplipürével, vacsorának fehér kenyérrel kínáljuk!
Hagymás mazsolás májragu
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
12 nagy fej vöröshagyma
10 dkg mazsola
1 csokor petrezselyem
só, szemes bors
5 evőkanál olívaolaj
só, bors
A hagymát vékonyra szeleteljük, olívaolajon takarékon megfonnyasztjuk. Vigyázzunk, ne égjen oda! A megmosott májat kisebb darabokra vágjuk, a mazsolával együtt a hagymához adjuk. Sózzuk, borsozzuk, nagy lángon kb. 10 perc alatt átsütjük. Tálaláskor megszórjuk friss, finomra vágott petrezselyemmel. Rizzsel, vagy akár friss fehér kenyérrel tálaljuk.
fotó: archív