Konyha

Olcsó és finom vacsora: három csirkemájas fogás a hó végi étkezésekhez – Recept

Gyors pástétom

Hozzávalók:
■ 20 dkg csirkemáj
■ 5 dkg húsos szalonna
■ 1 fej hagyma
■ 4 evőkanál tejszín
■ 2 csapott evőkanál zsír
■ 1 teáskanál mustár
■ só, bors
A felkockázott szalonnát és hagymát egy kevés zsíron megpirítjuk. Hozzáadjuk a megmosott, lecsöpögtetett, feldarabolt májat, és 15 perc alatt készre sütjük. Beletesszük a tejszínt, a mustárt, fűszerezzük, majd botmixerrel pürésítjük.

TIPP

Lefedve hűtőszekrényben tarthatjuk néhány napig. Fogyasztás előtt fél órával vegyük ki, így jobban érvényesül az íze.

Hagymás-mazsolás májragu

Hozzávalók:
■ 50 dkg csirkemáj
■ 2 nagy fej vöröshagyma
■ 10 dkg mazsola
■ 1 csokor petrezselyem
■ 5 evőkanál olívaolaj
■ só, bors

A hagymát egészen vékony szeletekre felvágjuk, teflonserpenyőben, olívaolajban takarékon megfonnyasztjuk. Vigyázzunk, ne égjen oda! Megmossuk a májat, kisebb darabokra vágjuk, majd a mazsolával együtt a hagymához adjuk. Sózzuk, borsozzuk, nagy lángon kb. 10 perc alatt átsütjük. Tálaláskor megszórjuk friss, finomra vágott petrezselyemmel, és forrón, rizzsel vagy akár friss fehér kenyérrel tálaljuk.

TIPP

Ha keleties ízhatást akarunk elérni, keverjünk a raguhoz nálunk is kapható egyiptomi fűszerkeveréket.

Zöldséges-májas pite

Hozzávalók:

a pitetésztához:
■ 25 dkg liszt
■ 12 dkg vaj vagy margarin
■ 2 tojás
■ 0,5 dl víz
■ 1 csapott teáskanál só
■ 1 tojás a tészta megkenéséhez
a töltelékhez:
■ 20 dkg csirkemáj
■ 1 fej vöröshagyma
■ 20 dkg fagyasztott, zsenge zöldborsó
■ 2 szál sárgarépa
■ 1 tojás
■ só, bors, petrezselyem
■ napraforgóolaj

A tészta összes hozzávalóját egy keverőtálban összeöntjük, majd 2-3 perc alatt kézzel homogén tésztává gyúrjuk. Gömböt formázunk belőle, folpackkal lefedjük, 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. Közben az apróra felkockázott répáta borsóval és a hagymával együtt pároljuk. Mikor félig puha, hozzáadjuk a lecsöpögtetett, felezett csirkemájat. 15 percig pároljuk, sütjük a keveréket. Sózzuk, borsozzuk. Mikor kész, hozzáadjuk a felaprított petrezselymet, s mikor enyhén meghűlt, elkeverünk benne egy egész tojást.
A tészta 2/3 részét kerek formára kinyújtjuk, kapcsos tortaformába helyezzük, úgy, hogy bőven legyen pereme. Beletöltjük a májas ragut. Kinyújtjuk a maradék tésztát, és a ragu tetejére helyezzük. A tésztaszéleket összenyomkodjuk, a torta közepére kis bemélyedést készítünk, ahol a gőz távozni tud. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük.

TIPP

A pitetésztát előző este is elkészíthetjük, és egész éjszakára a hűtőben vagy hűvös helyen hagyhatjuk.

Fotó: archív

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete