Konyha

Recept: Új legjobb barátot talált a sütőtök, májpástétommal válik mennyei eledellé

Elsőre szokatlan párosításnak tűnik ez a két alapanyag, de csak addig, amíg az ember meg nem kóstolja.

Májpástétom sütőtöksalátával

Hozzávalók a pástétomhoz:

  • 30 dkg csirkemáj
  • 10 dkg kacsazsír
  • 1 fej vörös-hagyma
  • 3 dkg mazsola
  • 1 dl tejszín
  • só, frissen őrölt bors

a salátához:

  • 40 dkg pucolt sütőtök
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál balzsamecet
  • 10 dkg rukola vagy madársaláta
  • 1 nagy fej lila hagyma

Elkészítés:

  1. A megtisztított májat feldaraboljuk. Az apróra kockázott vöröshagymával és a mazsolával együtt kacsazsíron, kis lángon kevergetve 15 percig dinszteljük.
  2. Hozzákeverjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, botmixerrel pürésítjük. Négy kis tálkába szedjük, hűtőbe tesszük.
  3. A kockákra vágott sütőtököt serpenyőben, kevés olajon, nagy lángon, rázogatva ropogósra sütjük. Belekeverjük a balzsamecetet, összeforgatjuk, hagyjuk kihűlni.
  4. Hozzáadjuk a rukolát, a finomra vágott lila hagymát. Őrölt borssal fűszerezzük. Pirítóssal és a salátával tálaljuk.

Rántott sütőtök

Hozzávalók:

  • 80 dkg sütőtök
  • 2 db tojás, liszt, zsemlemorzsa a panírozáshoz
  • olaj a sütéshez
  • 20 dkg rizs
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, frissen őrölt bors
  • tartármártás

Elkészítés:

  • A tököt meghámozzuk, 5 mm vékonyan felkarikázzuk. Hogy szép, egyforma karikáink legyenek, használjuk ehhez a re­cepthez a tök hosszú nyakát.
  • Hagyományos módon panírozzuk: lisztben, felvert tojásban, majd zsemlemorzsában forgatjuk meg, és bő, forró olajban mindkét oldalát ropogósra sütjük.
  • Petrezselymes rizzsel, tartármártással kínáljuk.