A sajt elengedhetetlen kelléke a konyhában minden olyan kedvenc ételünk elkészítéséhez, mint a tészta és a szendvicsek, de bosszantó lehet, ha idő előtt megromlik. Nem is túl olcsó manapság, úgyhogy érdemes a tárolására különösen figyelni.
Sokan nem veszik észre, hogy a sajt meglehetősen érzékeny élelmiszer, és ha túl sok nedvességben tárolják, megpenészedik. Másrészt viszont, ha túl sok levegőnek van kitéve, kérgessé és keményéé válhat.
Ez is érdekelhet: Minden penészes ételt azonnal ki kell dobni? Így döntheti el, mi fogyasztható még a hűtőből
Kubick Erika, egykori sajtkereskedő és szakácskönyv-író megosztotta a sajt tárolásának legnagyobb hibáját, amit csak elkövethetünk: abban a műanyag csomagolásban hagyjuk otthon is, amiben elhoztuk a szupermarketből.
„A sajt él és lélegzik, ami azt jelenti, hogy oxigénre és páratartalomra van szüksége ahhoz, hogy friss és ízletes maradjon”
– mondta a szakértő az Expressnek.
„Kényelmes a sajtot abban a műanyag fóliában tartani, amelyben hazakerült, de ugyanolyan könnyű megfelelően gondoskodni is róla. A sajtok megfelelő tárolása nagyon egyszerű, és csak néhány percnyi erőfeszítést igényel.”
Megfullad a sajt és bepenészesedik

Ha műanyagba csomagolva tartjuk a sajtot, az elzárja az összes levegőt, így megfullad, így valószínűleg nem lesz olyan ízű, mint amikor megvettük és kemény is lesz, mint a cipőtalp. A műanyag emellett nagyon párás környezetet hoz létre, és ha túl sok nedvesség kerül a sajtba, nagyobb valószínűséggel nyálkásodik és penészesedik.
A sajt frissen tartásának legjobb módja, ha amint lehet, de lehetőleg amint hazaér az üzletből, leveszed róla a műanyag fóliát.
Ezután egyszerűen csomagold be a sajtot sütőpapírba, vagy ha úgy tetszik, vásárolj speciális sajtpapírt, amely újra felhasználható a sajt tárolására.
A szabad levegő nem a legjobb megoldás
Ügyelj arra, hogy ne hagyd szabadon a sajtot, mert a hűtőszekrény gyorsan kiszáríthatja, és borzalmasan íztelen, kérges réteget kaphat.
Ha kemény kérget észlelsz a sajton, az még mindig a jobb eset, egyszerűen vágd le egy késsel, hogy a sajt friss maradjon.
Erika azt mondta: „Alternatív megoldásként csomagold be a sajtot papírtörlőbe vagy hentespapírba. Ezután lazán csomagold be egy Ziploc zacskóba. A cipzár bezárása előtt győződj meg arról, hogy van még levegő a tasakban, hogy a sajt bőséges oxigénnel és páratartalommal rendelkezzen. A sajtnak sokkal hosszabb ideig kell ízletesnek, frissnek és tökéletes állagúnak lennie, mint amennyi ideig általában eltart.
„A sajt pontos eltarthatósága a típustól függ, mivel a friss sajtok, például a ricotta, mindig csak néhány napig tartanak el, míg a kérges sajtok, az érlelt sajtok és a kéksajtok hetekig frissek.”