Konyha

Gyors finomságok böjti időkre: 4 olcsó és laktató finomság vacsorára képpel

Nálunk hamvazószerdától, a farsang utolsó napjától húsvétig tartó időszak neve a böjti idő. Több vidéken ilyenkor a zsíros edényeket elmosták, és legközelebb csak húsvétkor vették elő.

Tavaszi méregtelenítés

Sokszor kiderül, hogy ami hirtelen divatba jön az egészséges étkezésben, annak megvannak a maga ősi hagyományai. Ilyen a böjt is, amelyet kezdetben vallási okokból folytattak az emberek, de kiderült, hogy az egészségüknek is jót tesz. Soha nem jelentett teljes táplálékmegvonást, de a mértékletességet minden vallás előírta. Nálunk hamvazószerdától, a farsang utolsó napjától húsvétig tartó időszak neve a böjti idő. Több vidéken ilyenkor a zsíros edényeket elmosták, és legközelebb csak húsvétkor vették elő. A böjtölés testi-lelki megtisztulást idéz elő.

Tippek

✔ A hagymaleves franciás árnyalata annak köszönhető, hogy a hagymákat szinte sötétbarnára karamellizáljuk.

✔ A sajtos hagymalevest szerecsendióval is ízesíthetjük.

✔ Ha olaszosan szeretjük, turmixoljuk össze néhány belefőzött krumplival, és fűszerezzük friss bazsalikommal.

Hagymalevest valószínűleg minden országban főztek évszázadok óta, hiszen kevés alapanyag kellett hozzá, és jóllakatta a szegényeket. A legenda szerint mai formáját XV. Lajos királynak köszöntheti, aki egy éjjel arra ébredt, hogy nagyon éhes, de csak hagyma, pezsgő és vaj van a kamrában. A későbbi, pirított kenyeres, sajtos változat pedig Lorraine hercegének ízlett nagyon egy út menti fogadóban, Versailles felé menet.

Hagymaleves

Hozzávalók:
✔ 60 dkg vöröshagyma
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ 2 dkg vaj
✔ fél dl olívaolaj
✔ 2 kanál Worcestershire-szósz
✔ 1,5 liter húslé
✔ 1 teáskanál mustár
✔ só, frissen őrölt bors
✔ 1 dl tejszín

A felkarikázott vöröshagymát az aprított fokhagymával együtt szép lassan puhára dinszteljük a vaj és olaj keverékén. Felöntjük a Worchestershire-szósszal, a húslevessel, és takaréklángon 20 perc alatt összefőzzük. Sóval, borssal, tejszínnel ízesítjük. Sajttal megszórt, megpirított kenyeret adunk tálaláskor a leveshez.

Aszalt paradicsomos rizottó

Hozzávalók:
✔ 2 gerezd fokhagyma
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 2 evőkanál olívaolaj
✔ 5 dkg vaj
✔ 30 dkg rizottóhoz való rizs (arborio, carnaroli)
✔ 1,5 liter zöldséglé
✔ 10 dkg olajban eltett aszalt paradicsom
✔ 5 dkg parmezán sajt
✔ kis csokor friss bazsalikom
✔ só, frissen őrölt bors

Az apróra kockázott hagymát és az aprított fokhagymát az olívaolajon és vaj felén megdinszteljük. Hozzáadjuk a rizst, üvegesre dinszteljük, majd merőkanalanként hozzáadagoljuk a forró zöldséglevet. Folyamatosan kevergetve 18-20 perc alatt puhára főzzük a rizst. Az utolsó adag levet már ne hagyjuk, hogy felszívja, az igazi rizotto szaftos, leveses. A kész, tűzről levett rizottóban elkeverjük a maradék vajat, a reszelt parmezánt, az aprított bazsalikomot és aszalt paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges (ez a zöldséglétől függ).

Krémsajtos-gombaragus palacsinta

Hozzávalók
a palacsintához:
✔ 20 dkg liszt
✔ 1 tojás
✔ 2 dl tej
✔ szódavíz, étolaj
a raguhoz:
✔ 30 dkg csiperkegomba
✔ 20 dkg koktélparadicsom
✔ 20 dkg leveles spenót
✔ 2 gerezd fokhagyma
✔ só, frissen őrölt bors
✔ olívaolaj
✔ 20 dkg natúr krémsajt

Hagyományos módon sós palacsintatésztát készítünk, és 30 percig pihentetjük. Közben elkészítjük a ragut: a gombák tönkjét eltávolítjuk, a gombafejeket mossuk, negyedeljük. Serpenyőben, kevés olívaolajon a fokhagymával együtt nagy lángon meggrillezzük a gombát. Ha megpuhult, hozzáadjuk a felezett koktélparadicsomot és a megmosott, lecsöpögtetett spenótot. Mindkettőt megfonnyasztjuk. A ragut sózzuk, frissen őrölt borssal ízesítjük. A kisült palacsintákat megkenjük krémsajttal, rájuk helyezünk egy-egy kanál gombaragut, és feltekerjük vagy hajtogatjuk.

Tavaszi snidlinges sajtos tészta

Hozzávalók:
✔ 35 dkg penne tészta
✔ 20 dkg natúr krémsajt
✔ 1 dl tejszín
✔ 20 dkg gouda sajt
✔ 1 csokor friss snidling
✔ só, frissen őrölt bors
✔ olívaolaj

A tésztát lobogó, sós vízben puhára főzzük. Ha kész, leszűrjük, és egy kevés olívaolajjal összeforgatjuk. A krémsajtot elkeverjük a tejszínnel, megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk az aprított snidlinget. A tésztát összeforgatjuk a krémsajttal, reszelt sajttal megszórva tűzálló tálba rétegezzük, a tetejére is sajtot szórunk. 220 fokos sütőben 20 perc alatt összesütjük.

Fotó: Vrábel Kriszta