A házi húsleves kiváló alapja lehet levesekhez, mártásokhoz, rizottóhoz és sok más ételhez, melyeknek jellegzetes és teljes ízt kölcsönöz. Azonban fontos, hogy megfelelően válaszd meg a hozzáadott zöldségeket, és ügyelj azok mennyiségére is.
Miért fontos a helyes zöldségválasztás? A húslevesek számos konyha alapvető részét képezik, és hozzájárulnak számos hagyományos étel, mint például levesek és mártások gazdag ízéhez. Legyen szó francia, olasz vagy magyar konyháról, a megfelelően elkészített húsleves teltséget és mélységet ad az ételnek. Ahhoz, hogy a végeredmény igazán finom legyen, be kell tartani néhány egyszerű szabályt.
Ez is érdekelhet: Zavaros, túl sós vagy zsíros lett a húslevesed? Így mentheted meg a kidobástól
A gyökérzöldségek szerepe
A gyökérzöldségek, mint a sárgarépa, a zeller és a petrezselyem természetesen helyet kapnak a húslevesben. Azonban, ha túl nagy mennyiséget használsz belőlük, elnyomhatják a hús ízét. Négy liter vízhez ajánlott minden fajtából 100-120 grammot használni. Túl sok sárgarépa vagy hagyma édes ízt kölcsönözhet a levesnek, ami nem kívánatos.
Hogyan készítsük el a zöldségeket?
A több órán át forrásban lévő húsleveshez nagy darabokban add hozzá a gyökérzöldségeket, és a hagymát is egyben, héjastul tisztítva tedd bele. Az apró darabok gyorsan túlfőznének és nem kívánt ízeket szabadítanának fel. Ha finomabbra vágott zöldségeket szeretnél hozzáadni (vagy esetleg fagyasztott keveréket használni), azokat az utolsó 30 percben add hozzá a húsleveshez.
Soha ne reszelj zöldséget a levesbe, mert nagyon gyorsan túlfő majd, és elveszíti ízét.

Mi ne kerüljön soha a húslevesbe
- Brokkoli: Bár rendkívül egészséges, nem való a húslevesbe. Már egy rövid főzési idő alatt is kellemetlen kénes szagot áraszt, ami elrontja a többi összetevő ízét.
- Karfiol, zöldborsó és kelkáposzta: Ezek a zöldségek sem bírják a hosszú főzést. Ha szeretnéd őket használni, csak a főzés végén add hozzá őket a leveshez.
A főzés utáni teendők
Soha ne hagyd a zöldségeket sokáig a húslevesben a főzés után. Bár a zöldségek továbbra is leadják a bennük lévő anyagokat, ez hosszú távon megváltoztathatja a húsleves ízét, savanyúvá teheti. Ideális esetben azonnal szűrd le a levest és válaszd el a szilárd összetevőket a folyadéktól.
Van viszont egy olyan különleges fűszer, ami kevésbé ismert hozzávaló, pedig érdemes kipróbálni a húslevesben (is): a kurkuma!
A főzés elején egy csapott teáskanál kurkumát a leveshez adva olyan csodásan aranyszínű végeredményt kapunk majd, melytől eláll mindenki szava. Sőt, húslevesünk egészségesebb is lesz!
Tipp: nagyobb zöldségeseknél a kurkuma friss gyökerét is megtalálod, ebből is rakhatsz a levesbe. Őrölt formában viszont szinte bárhol kapható, és olcsó is!
Fotó: gettyimages