Lassan szívódnak fel
Vannak lisztek, amelyek tartalmaznak sikért, tehát lisztérzékeny diétához nem alkalmasak, de a vércukorszintet karbantarthatjuk velük. Ezek a teljes kiőrlésű liszt, a Graham-liszt, a durumliszt, a zabpehelyliszt, az árpaliszt és a tönkölybúzaliszt.
- ● Kukoricaliszt
Belőle készül a puliszka. Mártások sűrítéséhez, galuskához, krémlevesekhez, hústöltelékek dúsításához, édes süteményekhez használhatjuk. - ● Rizsliszt
Selymes állagú. Belőle készül a kínai rizstészta. Jól használható porhanyós, omlós süteménytésztákhoz, piskótához, de galuskához, palacsintához, krémleveshez is. Szószokat is sűríthetünk vele. - ● Mandulaliszt
A paleolit étrend hívei használják. Alacsonyabb a szénhidráttartalma, és nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, ásványi anyagokat, vitaminokat és rostot. Sütemények, muffinok sütéséhez, vagy krémek készítéséhez használható. - ● Burgonyaliszt
A pelyhesített burgonyából kirostálják a finomabb szemcsés részt, és így liszthez hasonló termék keletkezik. Jól használható levesek és szószok sűrítésére, illetve burgonyás kenyér sütéséhez. - ● Szójaliszt
Főzelékeknél, mártásoknál használhatjuk. Magas fehérjetartalmú, a belőle készült termékek hosszabb ideig eltarthatók. - ● Kölesliszt
A köles finomra őrlésével készült liszt, melyet felhasználhatunk ételek besűrítésére, vagy lisztérzékenyeknél lepény, palacsinta, péksütemény készítéséhez. - ● Csicseriborsóliszt
Krémlevesekhez, pástétom vagy humuszkrém készítéséhez használhatjuk. Fűszerezéséhez majoránnát, csilit, petrezselymet vagy fokhagymát választhatunk. - ● Kókuszliszt
Állaga nagyon hasonló a búzaliszthez. Alacsony szénhidráttartalma miatt ideális mindenféle kenyerek és péksütemények sütéséhez. Rostban gazdag.
Mandulatorta
Hozzávalók:
✔ 6 tojás fehérje
✔ 6 tojás sárgája
✔ 15 dkg xilit
✔ 2 dl olaj
✔ 1csomag sütőpor
✔ 23 dkg mandula
✔ csipetnyi só
✔ 40 dkg málna
A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a xilittel kihabosítjuk, és hozzáöntjük az olajat. A finomra őrölt mandulát elkeverjük a sütőporral és csipetnyi sóval, majd a habot és a mandulás keveréket felváltva óvatosan összedolgozzuk a sárgájás habbal. Tortaformába öntve 160 fokon
50 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, kettévágjuk. A málnát összetörjük, kevés citromlevet adunk hozzá, és a felével megtöltjük a tortát. A másik felét a torta tetejére kenjük, és mandulaforgácsot szórunk rá.
Citrompite
Hozzávalók
a tésztához:
✔ 15 dkg rizsliszt
✔ 5 dkg mandulaliszt
✔ 14 dkg vaj
✔ 9 dkg porcukor
✔ 2 tojás sárgája
✔ csipetnyi só
a krémhez:
✔ 4 citrom reszelt héja
✔ 1,6 dl citromlé
✔ 18 dkg cukor
✔ 4 tojás
✔ 25 dkg vaj
a tetejére:
✔ 2 tojás fehérje
✔ 7 dkg cukor
✔ 0,2 dl víz
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd kicsi tortaformákba simítva 180 fokon 10 perc alatt aranyszínűre sütjük. A citromhéjat egy lábasban összekeverjük a cukorral, a citromlével és a tojásokkal, gőz fölött folyamatosan kevergetve besűrítjük, majd levesszük a tűzről, és lassan beleolvasztjuk a vajat. Botturmixal kihabosítjuk, s a kis tortákba töltjük. A habhoz a cukrot felforraljuk a vízzel, majd a félig felvert fehérjéhez csorgatjuk, közben robotgéppel folyamatosan verjük. 5 perc múlva kemény, fényes habot kapunk, amit habzsákból a tortácskák tetejére nyomunk. Fáklyával vagy sütőbe téve kissé rápirítunk.
Mákos cupcake epertetővel
Hozzávalók
a tésztához:
✔ 6 tojás
✔ 15 dkg xilit
✔ 2 dl olaj
✔ 1 csomag sütőpor
✔ 1,6 dkg mák
✔ 7 dkg mandula
✔ 1 teáskanál fahéj
✔ csipetnyi só
a tetejére:
✔ 20 dkg eper
✔ 5 dkg cukor
✔ 1 citrom leve, víz
A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a xilittel kihabosítjuk, és hozzáöntjük az olajat. A mákot, a sütőport, az őrölt mandulát, a fahéjat elkeverjük egymással, majd a habot és a mandulás keveréket felváltva adagolva óvatosan összedolgozzuk a sárgájás habbal. Muffinformában 170 fokon 18 perc alatt megsütjük. Az epret összevágjuk, majd egy kevés vízzel, cukorral és citromlével éppen csak hogy átforraljuk. A kihűlt muffin tetejére kanalazva tálaljuk.
Csupa csoki
Hozzávalók:
✔ 6 tojás
✔ 15 dkg xilit
✔ 2 dl olaj, só
✔ 1 csomag sütőpor
✔ 2 dkg kakaópor
✔ 20 dkg őrölt mandula
a belsejébe és a tetejére:
✔ 10 dkg csoki
✔ 5 dkg vaj
✔ 0,6 dl tejszín
A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a xilittel kihabosítjuk, és hozzáöntjük az olajat. A kakaóport, a sütőport, az őrölt mandulát, a sót összevegyítjük, elkeverjük, majd a habot és a mandulás keveréket felváltva óvatosan összedolgozzuk a sárgájás habbal. Tortaformába öntjük, és 160 fokon 50 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, félbevágjuk. A csokit felolvasztjuk a vajjal, és hozzáöntjük a hideg tejszínt. Mikor jól elkavartuk, a fényes mázat a torta közepébe és a tetejére simítjuk.
fotó: archív