Konyha

Húsvéti sütik: az 5 legfinomabb nyusziváró édesség recept képpel

A méteres éppúgy elmaradhatatlan része a családi ünnepeknek, mint a húsvétnak a kalács. Miért ne készülhetne akkor éppen húsvétra?
húsvéti kalács recept

Túrós-csokoládés csavart kalács

Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
15 dkg kristálycukor
3 egész tojás
0,5 l tej
4 dkg friss élesztő, 4 dkg vaj
a töltelékhez:
50 dkg túró, 10 dkg étcsokoládé
7 dkg kristálycukor
mák a szóráshoz
tojássárgája a kalács kenéséhez

Az élesztőt langyos tejben habosra keverjük, és hozzáadjuk az olvasztott vajat. A lisztet keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat és az élesztős tejet. Kidolgozzuk a tésztát, majd meleg helyen másfél órán át kelesztjük. A túrót villával áttörjük, 1 tojást és 7 dkg cukrot keverünk hozzá és összedolgozzuk. A megkelt tésztát kettéosztjuk, lisztezett felületen lapokká nyújtjuk, a lapokat megkenjük a túrókrémmel, egyenletesen rászórjuk az apróra tört csokoládét, majd hosszanti oldaluknál feltekerjük a lapokat, és összefonjuk őket.

A fonatot vajjal kent, lisztezett kuglófformába helyezzük, és 30 percig kelesztjük. A tetejét megkenjünk elkevert tojássárgájával, megszórjuk mákkal, és 180 fokos sütőben 50 perc alatt készre sütjük.

Mákos-citromos méteres

méteres kalács eredeti recept

Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt, 20 dkg cukor
4 tojás, 9 evőkanál olaj
7 evőkanál meleg víz
1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só
1 púpozott evőkanál kakaópor
a töltelékhez:
2 tasak vaníliapuding, 7 dl tej
1 nagy citrom, 15 dkg őrölt mák
a mázhoz:
10 dkg étcsokoládé
2 evőkanál olaj, fél dl víz

A cukrot habosra keverjük a tojásokkal, az olajjal és a meleg vízzel. A lisztbe belevegyítjük a sót, a sütőport, és a tojásos keverékhez szitáljuk. Jól eldolgozzuk, és kettéosztjuk a tésztát. A kakaóport belekeverjük az egyik adagba. Őzgerincformában, 180 fokos sütőben egymás után kisütjük a fehér és barna tésztát.

A kihűlt tésztákat 1 cm vastagon felszeleteljük. A vaníliapudingot fokozatosan elkeverjük a tejjel. A krémet elfelezzük, az egyik részhez adjuk a darált mákot, a másikhoz fél citrom levét és a gyümölcs lereszelt héját, így főzzük sűrűre. Megkenünk mákos krémmel egy fehér szeletet, majd hozzáillesztünk egy citromkrémmel megkent barna szeletet. Folytatjuk a rétegezést, amíg a szeletek el nem fogynak.

Az apróra tört csokoládét alacsony hőmérsékleten a vízzel együtt felolvasztjuk, (ne melegítsük túl!) majd hozzákeverjük az olajat. Egyenletesen bevonjuk a süteményt a csokoládémázzal.

Málnakrémes mézes

húsvéti édesség recept

Hozzávalók a mézes laphoz:
50 dkg liszt, 10 dkg margarin
5 evőkanál méz, 10 dkg porcukor
1 tojás, 1 dl tej
1 teáskanál szódabikarbóna
1 nagy teáskanál őrölt fahéj
a töltelékhez:
40 dkg málna (fagyasztott)
4 dl natúr joghurt
6 lapzselatin
5 dkg kristálycukor
1 dl tejszín

A lisztet, a szódabikarbónát, a porcukrot és a fahéjat összekeverjük. Hozzáadjuk a felolvasztott margarint és a mézet. Beleöntjük a tejet és az elkevert tojást, és nyújtható tésztát gyúrunk belőle. A tésztát 4 részre osztjuk, a lapokat kb. 20×30 cm-es szabályos téglalapokká nyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük. 30 dkg kiolvadt málnát leturmixolunk, nagylyukú szűrűn átszűrjük a magokat. Elkeverjük a cukorral és a joghurttal.

A tejszínt felmelegítjük, felolvasztjuk benne a hideg vízben megpuhított lapzselatinokat.
A málnakrémhez keverjük. A lapokat megtöltjük a málnakrémmel, majd a hűtőszekrényben legalább 24 óráig állni hagyjuk. Tálalás előtt a maradék málnával díszítjük.

Málnás tejszínes malakoff

Hozzávalók
a piskótához:
3 tojás, 9-9 dkg liszt és cukor
a krémhez:
10 dkg fagyasztott málna
2 dl joghurt
5 dkg cukor
2 dl tejszín habbá verve
1 dkg (1 púpos teáskanál) zselatin
fél dl víz
a csokirétegekhez:
12-15 dkg csokoládé

A tojások fehérjét cukorral habbá verjük. A sárgáját beleforgatjuk, a lisztet is hozzászitáljuk. Nyomózsákból sütőpapírral bélelt tepsibe babapiskóta-formákat nyomunk. Porcukorral meghintjük, és 180 fokos sütőben világosbarnára sütjük.

Ha kihűlt, leszedjük a papírról. Őzgerincformát folpackkal kibélelünk, és a piskóta egy részével kirakjuk a falát. A csokibevonót megolvasztjuk, és sütőpapírból az őzgerincforma hosszával megegyező csíkokat vágunk. 1 mm vékonyan megkenjük csokival, és hűtőben dermesztjük. A krémhez az összeturmixolt málnát elkeverjük a joghurttal és a cukorral. A zselatint hideg vízben duzzasztjuk, majd olvadásig melegítjük. A tejszínt habbá verjük.

A málnás részt elkeverjük a tejszínhabbal, majd egy keveset a meleg zselatinnal is összekeverünk, és visszaöntjük a krémhez. A kész krémet a csokoládélapokkal és a piskótával bélelt formába rétegezzük, és a maradék babapiskótával lezárjuk.

Meggyes csokimousse-torta

Hozzávalók a tésztához:
12 dkg liszt, 8 dkg margarin
4 dkg porcukor, 1 tojás sárgája
a krémhez:
1 dl tejszín, fél dl víz
10 dkg étcsokoládé
1 tojás sárgája, 5 dkg porcukor
1 dkg (1 púpos teáskanál) zselatin
2,5 dl tejszín habbá verve
20-25 dkg meggybefőtt
a díszítéshez:
10 dkg olvasztott csokoládébevonó, kakaópor vagy csokiforgács

A margarint, a lisztet és a porcukrot elmorzsoljuk, a tojássárgájával összegyúrjuk. Lisztezett deszkán egy 18 cm átmérőjű tortaformánál nagyobb lapot nyújtunk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 fokos sütőben megsütjük. A tortakarikával kiszúrjuk, és kihűtjük. A tejszínt felmelegítjük, elkeverjük az olvasztott csokival. A zselatint hideg vízben megduzzasztjuk, olvadásig melegítjük. A tojás sárgáját a porcukorral habosítjuk, a tejszínes csokival és a langyosra hűlt zselatinnal elkeverjük.

A felvert tejszínhabot is beleforgatjuk. A krémet a tortakarikába tett linzertésztára szedjük, a meggyet belenyomkodjuk, és 3 órára hűtőbe tesszük. Eltávolítjuk a tortakarikát. A csokibevonót gőz fölött megolvasztjuk, sütőpapírból olyan széles csíkot vágunk, amilyen magas és hosszú a tortánk. Ecsettel vékony rétegben felkenjük a papírra a csokit, és a torta oldalára simítjuk. Hűtőbe tesszük, dermedés után leszedjük a papírt.

Fotó: archív