Citromos tiramisu
Hozzávalók:
25 dkg babapiskóta
1 nagy citrom
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
5 dkg porcukor
5 dkg kristálycukor
5 dkg kristálycukorból 3 dl vízből fél citrom levéből szirupot főzünk. A jól lehűtött tejszínt kemény habnak felverjük, a mascarponét el-keverjük a citrom másik felének a levével és kb. 5 dkg porcukor-ral, hozzákeverjük a tejszínt és a citrom lereszelt héját. A babapiskótákat megmártjuk a szirupban, egy nagyobb tál vagy 4 kehely aljára rétegezzük, és megkenjük a krém egyharmad részével. Újabb réteg piskótára újra krémet helyezünk, majd mártott piskótát, végül megint krémet. Minimum 5 órán át hűtjük, hogy összeérjen a desszert.
Tojás teakeksz
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
10 dkg kukoricaliszt
10 dkg porcukor
20 dkg vaj
a díszítéshez:
20 dkg porcukor
színes ételfestékek (piros, zöld, sárga)
A liszteket elkeverjük a porcukorral és az olvasztott vajjal. Összegyúrjuk a tésztát. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát 1 cm vastagra kinyújtjuk, tojás formájú kekszszaggatóval tojásokat formázunk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 12-15 perc alatt készre sütjük őket. A porcukrot 4 részre,
4 kis tálba osztjuk. Három adaghoz ételfestéket keverünk, egyet fehéren hagyunk. Apránként annyi vizet adagolunk hozzájuk, hogy kenhető, de ne túlságosan folyós cukormázat kapjunk. Ezzel mintázzuk meg a díszítést.
Répatorta
Hozzávalók a piskótához:
3 tojás
10-10 dkg liszt és porcukor
a krémhez:
10 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
2 dl tejszín
a díszítéshez:
40 dkg fehér marcipán (vagy cukorfondant)
zöld, piros és sárga ételfesték
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojásokat elkeverjük a porcukorral, és elektromos habverővel 5 percig verjük. A lisztet óvatosan elkeverjük benne. Kivajazunk és kilisztezünk egy ovális üvegtálat (24×12 cm), beleöntjük a tésztát, és 15-20 perc alatt készre sütjük. Kicsit kihűtjük, majd kiborítjuk a formából. A kockázott csokoládét a vajjal megolvasztjuk. A tejszínt kemény habnak felverjük, a kihűlt csokoládékrémhez keverjük. A kihűlt piskótát kettévágjuk, megtöltjük a csokoládékrém kétharmadával. Másik lap piskótát helyezünk rá, és a tortát bekenjük a krémmel.
Minimum 2 órára hűtőbe tesszük. 30 dkg marcipánt narancssárgára, 10 dkg-ot zöldre színezünk. Porcukrozott felületen kinyújtjuk a narancssárgát a tortánál nagyobbra, és rásimítjuk. Kés fokával megmintázzuk a répa csíkjait. A zöld marcipánból leveleket, a maradék marcipánból minirépákat készítünk.
Fotó: archív