Konyha

Tökéletes húsvéti kalács: ettől a trükktől lesz fényes a teteje és napok múlva is puha a belseje

A húsvéti ünnepkör is jó alkalom arra, hogy finom süteményeket süssünk. Főleg kalácsot, de lehet bejglit, tortát vagy muffint is.

Koszorúban vagy fonva

A kenyérhez hasonlóan a kalács is ősi áldozati étel, a bőséget, a jólétet és az életet jelképezi. Karácsonyra, lakodalmakra is sütötték. Húsvétkor az ünnepélyességet szimbolizálta. Finom, édes kelt tészta lisztből, élesztőből, vajból, tejből, cukorból. Mindig a legjobb fajta lisztből készült. Nem csak nálunk, Görögországban vagy Olaszországban is. A magyar kalács általában fonott, de régebben nagyon gyakori volt a kör alakú kalácskoszorú is.

Szebb lesz a kalács

– a kalács szebb lesz, ha gőzben sült, ezért egy kis tálkában tegyünk vizet a sütőbe

– a tej és a liszt mellett tejszín, darált mandula, dió, mazsola, aszalt gyümölcs, lekvár vagy kakaópor is kerülhet a tésztájába

– szép fényes lesz a kalács, ha sütés előtt jól elkevert tojássárgájával kenjük meg a tetejét

– ha nem kel meg eléggé, és nem elég forró sütőbe tettük, megrepedhet a tésztája

Sütik a locsolóknak

Húsvétkor csak részben sütünk magunknak édességet az ünnepi ebéd utánra vagy finom kalácsot reggelire. Fontos szempont az is, hogy húsvéthétfőn locsolók állíthatnak be, akiket – alkohol helyett – inkább csokival, sütivel kínáljunk. Készíthetünk – akár előre is! – bejglit, kuglófot, buktát, mézes sütit és muffint is. A mézest tojás alakú formával is kiszúrhatjuk, a muffint tehetjük zöld papírkosárkába, mintha a fűben ülne, és díszíthetjük marcipánnyuszikkal, csibékkel, cukor- vagy csokitojásokkal.

Ez is érdekelhet:

Ünnepi fonott kalács

Hozzávalók:
■ 50 dkg liszt
■ 8 dkg sütőmargarin
■ 7 gramm szárított vagy 2,5 dkg friss élesztő
■ 1, 2 dl tej
■ 2 tojás felverve +1 sárgája a megkenéshez
■ 5 dkg cukor
■ 3 egész, főtt tojás

  1. Az élesztőt langyos tejben elkeverjük. A lisztet, cukrot összevegyítjük, hozzáadjuk a margarint, a tojást és az élesztős tejet.
  2. A tésztát alaposan összegyúrjuk, és 5-6 percig dagasztjuk. Letakarva 2 órán át kelesztjük. Ha megkelt, 3 részre osztjuk, egyforma hosszú kukacokat sodorunk belőlük, majd ezeket szorosan összefonjuk.
  3. Karikát formázva összefogjuk a fonat két végét. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, belenyomjuk a tojásokat, 1 órán át kelesztjük. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  4. A tojássárgáját elkeverjük 3 evőkanál vízzel, megkenjük vele a kalácsot, majd 35 perc alatt készre sütjük.

Csokis-diós kalács (babka)

Hozzávalók:
■ 45 dkg fehér liszt
■ 20 dkg sütőmargarin
■ 1,8 dl tej
■ 7 g szárított vagy
2,5 dkg friss élesztő
■ 10 dkg cukor
■ 2 tojás +1 sárgája a megkenéshez
■ 10 dkg étcsokoládé
■ 10 dkg dió

  1. Az élesztőt langyos tejben elkeverjük. A lisztet, cukrot összevegyítjük, hozzáadjuk a margarint, a tojást és az élesztős tejet.
  2. Alaposan összegyúrjuk a tésztát, és 5-6 percen keresztül dagasztjuk. Letakarva 1,5-2 órán át hagyjuk kelni. Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, egyenletesen rászórjuk az apróra tört csokoládét és diót, a tésztát feltekerjük, és  margarinnal kikent, lisztezett, 1 literes őzgerincformába helyezzük.
  3. Letakarva újabb 30 percig kelesztjük. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  4. A tojássárgáját elkeverjük 3 evőkanál vízzel, megkenjük vele a kalácsot, megszórjuk kristálycukorral, és 40-45 perc alatt készre sütjük. Ha pirul a teteje, alufóliával letakarjuk.

TIPP

A kalácsok mindig fehér finomlisztből készüljenek, és hogy minél levegősebb legyen a tészta, a kimért lisztet szitáljuk át.

Figurás foszlós (colomba)

Hozzávalók:
■ 50 dkg fehér liszt
■ 2 tojás sárgája
■ 8 dkg cukor
■ 15 dkg sütőmargarin
■ fél dl tej
■ 1 teáskanál szárított élesztő
■ 5 dkg kandírozott narancshéj
a mázhoz:
■ 1 tojás fehérje
■ porcukor, jégcukor
■ mandulaforgács

  1. Előző este kanállal összekeverünk 20 dkg lisztet az élesztővel és annyi vízzel (kb. 1,5 dl), hogy sűrű nokedlitésztát kapjunk. Lefedjük, és éjszakára szobahőmérsékleten hagyjuk.
  2. Másnap a kovászhoz keverünk 15 dkg lisztet, 10 dkg margarint, 2 tojás sárgáját, a cukrot és a tejet. Elektromos mixer dagasztólapátjával simára dagasztjuk. Letakarva 1 órán át kelesztjük.
  3. Hozzáadjuk a maradék 15 dkg lisztet, a maradék 5 dkg margarint, kézzel alaposan összegyúrjuk a tésztát, és letakarva ismét 3 óráig kelesztjük.
  4. Belegyúrjuk az apróra kockázott kandírozott narancshéjat. Szimbolikus galambformát alakítunk belőle: a tésztát két részre osztjuk, az egyikből formázzuk a testet, a másikból a szárnyakat, a fejet. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 1 óráig kelesztjük.
  5. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojásfehérjét annyi porcukorral keverjük el, hogy sűrű masszát kapjunk. Megkenjük a kalácsot a masszával, megszórjuk a jégcukorral, mandulaforgáccsal, és 30-35 perc alatt készre sütjük.

Fotó: archív