Konyha

Pékek árulták el a titkot: ez a tökéletes húsvéti foszlós kalács 3+1 legfontosabb trükkje

A puha és foszlós kalács a húsvéti asztal elmaradhatatlan eleme. Boltban is megveheted, de miért is tennéd, hiszen a házi mindig sokkal finomabb. Ha követed ezt a három lépést, mindig puha és foszlós lesz a kalácsod.
fonott kalácsok húsvéti tojással

A Desedai pékség csapata egy rövid Facebook videóban mondott el minden lényegeset, amit tudnod kell egy jó alaprecepten kívül a foszlós és puha fonott kalács elkészítéséhez. A videót ide kattintva tudod megnézni, de mi is kiírtuk belőle neked a lényeget:

  1. Bármilyen alapanyagot is használsz, azt mindig szobahőmérsékleten tedd a tésztába! A tojásokat, tejet vedd ki előre a hűtőből és legalább fél órán keresztül hagyd a konyhapulton, hogy megmelegedjenek. A legnagyobb hiba a pékek szerint, ha közvetlenül a hűtőből veszed ki a tejet és úgy kezdesz el vele dolgozni.
  2. Bármennyire is édesszájú vagy, a liszthez kilónként ne tegyél több cukrot, mint 15 dkg (vagyis a mindenkori mennyiség 15 %-a), mert nem fog megkelni a tészta.
  3. Fonásnál az egyforma szálak kulcsfontosságúak. Figyeljünk, hogy ne legyen a fonás túl laza, mert akkor lapos lesz, de ne legyen túl szoros sem, mert akkor elszakadnak a szálak.

+ 1 tipp: ha megfontad a kalácsot, tedd félre pihenni és kelni újra, és ha félig megkelt, akkor kend le tojással. Ha így teszel, szép fényes lesz és nem lesz csíkos.

Ez is érdekelhet:

Ha már minden elméleti tudás megvan a jó fonott kalácshoz a pékektől, adunk mi is egy extra receptet, amin gyakorolhatsz.

Sonkával töltött kalácskoszorú tormakrémes reteksalátával

Sonkakrémes húsvéti kalácskoszorú
Sonkával töltött kalácskoszorú tormakrémes reteksalátával

Hozzávalók 8 adaghoz

a kalácstésztához:

  • kb. 2 dl langyos tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 evőkanál méz
  • 50 dkg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 2 db tojás (az egyik a kenéshez)
  • 1,5 dl natúr joghurt
  • 8 dkg vaj

a töltelékhez:

  • 1 teáskanál mustár
  • 2 evőkanál ecetes, reszelt torma
  • 30 dkg főtt húsvéti sonka
  • 2 db főtt tojás

a salátához:

  • 2 csomag retek
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 2 evőkanál ecetes, reszelt torma
  • 2 evőkanál majonéz
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 csokor snidling
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

  1. A langyos tejet krémesre keverjük az élesztővel és a mézzel. A lisztet elvegyítjük a sóval, adunk hozzá egy egész tojást, az élesztős tejet, az olvasztott vajat és a joghurtot. A folyadék mennyisége a liszt minőségétől, a tojás nagyságától függ. Ha túl kemény a tészta, óvatosan adjunk hozzá még tejet, amíg gyúrható, lágy tésztát kapunk. Addig dagasztjuk, míg teljesen homogén lesz, majd konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük.
  2. Lisztezett felületen kinyújtjuk a megkelt tésztát úgy, hogy kb. 1,5 cm vastag, kb. 40×80 cm-es téglalap legyen. A rövidebb oldallal párhuzamosan, a tészta feléig vékony csíkokban felvágjuk. A nem felcsíkozott részt megkenjük mustárral, tormával, rákenjük az apróra kockázott sonkát és tojást, majd a töltelék felőli részről kezdve hosszú rúdnak feltekerjük.
  3. A rudat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, a két végét összefogva karikát formázunk. Újabb 30 percig kelesztjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A kalácsot megkenjük a felvert tojással, és kb. 30 perc alatt készre sütjük.
  4. A retket felezzük vagy negyedeljük, enyhén sózzuk, meglocsoljuk az ecettel. A tormát, a majonézt, a tejfölt és az aprított snidlinget egy tálban elkeverjük, majd beleforgatjuk a retket.

Fotó: Vrábel Kriszta, Gettyimages