Húsvétkor a figyelem középpontjában egyértelműen a sonka áll, amiből ha nem sikerül jót venni, az az egész ünnepet elronthatja. Ha az alábbi sonkák közül választottál, akkor könnyen pórul járhatsz.
Háromféle sonka létezik
Nézzük először, hogy milyen a jó sonka. A sonkáknak három csoportját különbözteti meg a Magyar Élelmiszerkönyv.
- Nyers sonkák: A termékfajtára jellemző módon darabolt vagy darabolatlan, bőrös vagy bőr nélküli, csontos vagy csont és porc nélküli sertés comb vagy lapocka vagy bőr nélküli marhacomb vagy lapocka, vagy vad hasonló testtájaiból, pácolással előállított termékek. Tartósításukat füstöléssel és/vagy szárítással végzik.
- Hőkezelt sonkák: A termékfajtára jellemző módon darabolt, bőrös vagy bőr nélküli, csont és porc nélküli sertés comb vagy lapocka; vagy bőr nélküli marhacomb vagy lapocka; vagy vad hasonló testtájaiból; vagy baromfi mellből vagy combból előállított sült, vagy főtt, vagy füstölt, főtt húskészítmények.
- Az egyedi termékleírással rendelkező parasztsonka: Bőrrel és szalonnával fedett, megfelelően formázott sertéscomb, vagy lapocka, sózással, pácolással és füstöléssel tartósítják, valamint egészben vagy darabban forgalmazzák. A szalonna vastagsága legfeljebb 2 cm, a hús-szalonna arány legalább 4:1. Egészben vagy feldarabolva is megvásárolható.
Ez is érdekelhet
Mire figyelj a sonkavásárlásnál?
A fogyasztót a terméken kötelezően elhelyezett címke segíti tájékozódni a termékről tudnivaló adatok alapján, hogy az igényeit legjobban kielégítő terméket tudja megvásárolni. A címkén található megnevezések a következő termékcsoportokra utalnak: a nyersek esetében a „nyers sonka”, a hőkezeltek esetében „főtt” vagy „sült sonka”, a formában vagy bélben hőkezelt daraboknál pedig a „sonka” alapmegnevezést olvashatja a fogyasztó.
A következő jellemzőket kell feltüntetni a sonka címkéjén:
- az állat, amelyből készült (kivéve a sertést)
- az előkészítés módja (darabolt vagy kötözött)
- a hőkezelés módja (nyers vagy főtt)
- a pácolás és/vagy füstölés módja( amennyiben az ilyen jelölés hiánya alkalmas a fogyasztók félrevezetésére)
- a termék nyersen és/vagy hőkezelve (főzve, vagy sütve) fogyasztandó felirat
Ha ilyen sonkát vásároltál az nem biztos, hogy jó
A NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) idén is mint minden évben kiadott egy tájékoztatást arról, hogy mire kell figyelni a sonka vásárlásánál. Először is a fogyasztónak minden esetben ellenőriznie érdemes azt, hogy a sonka érzékszervi tulajdonságait tekintve megfelelő-e, vagyis az állománya ne legyen túl kemény vagy beszáradt, és a termék ne engedje a levét, nyomás nélkül.
Az ilyen módon levet engedő sonka legtöbbször a pácolás nem megfelelő módját jelzi nekünk, azonban jelezheti a hús nem megfelelő minőségét vagy akár valamilyen romlási folyamatot is. Továbbá a vásárlás előtt nagyon fontos leellenőrizni a címkén a lejárat napját. Minden esetben kerüljük el az alkalmi árusokat és megbízható, leigazolt helyről vásároljunk csak.
A túl alacsony ár is árulkodó lehet, azonban ez az alacsony ár még nem feltétlenül jelent rossz minőségű terméket.
A megsérült csomagolású termék megvásárlása egyáltalán nem javasolt, ha ilyen terméket észlelünk akkor a forgalmazó figyelmét fel kell hívni erre, aki beszedi és leselejtezi a terméket.
Csomagolatlan, úgynevezett lédig termékek vásárlásánál a fogyasztó a csomagolt termékek címkéjén látható adatokhoz ugyanúgy hozzá tud jutni, mivel a forgalmazónak rendelkezni.
Így lesz szaftos és omlós a húsvéti sonka
Hogy megfőtt-e a hús, tűpróbával ellenőrizhetjük, vagy akár egy villával: ha könnyedén kiszakíthatunk egy darabot a sonkából, akkor már puha.
A tojásokat és az ízesítőket kiszedhetjük, a megfőtt sonkát azonban hagyjuk lefedve a levében, amíg teljesen ki nem hűl. Így biztosíthatjuk, hogy szaftos és omlós maradjon, hogy ne essen szét, és könnyen vághassunk belőle szép szeleteket.
Még könnyebb lesz szelni, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük. A főzőlevet ne öntsük ki, dobozokba töltve fagyasszuk le, később bableveshez, krumplileveshez, vagy bármi olyan ételhez használhatjuk, amelyhez füstölt ízre van szükségünk. Ha kötözött sonkát főztünk, még frissiben szedjük le róla a zsineget, mert beleragadhat.
Fotó: gettyimages