Konyha

Békebeli gyümölcskenyerek a dédi titkos receptfüzetéből: 4 gazdag recept lusta hétvégékre

A tésztája egyszerű kevert tészta, amit apróra vágott aszalt, kandírozott gyümölcsökkel, csonthéjasokkal, mazsolával és csokoládé­pasztillákkal gazdagíthatunk.
gyümölcskenyér recept

Ünnepi püspökkenyér

A tésztája egyszerű kevert tészta, amit apróra vágott aszalt, kandírozott gyümölcsökkel, csonthéjasokkal, mazsolával és csokoládé­pasztillákkal gazdagíthatunk. Az alaprecept: 5 tojás fehérjéből habot verünk, óvatosan hozzákeverjük a felvert tojássárgákat, valamint az előzőleg összevegyített 40 dkg porcukrot, 25 dkg lisztet és 1 tasak sütőport, majd 10-10 dkg durvára darabolt diót, kandírozott narancsot és mazsolát.

Margarinnal kikent, liszttel megszórt, hosszúkás formába öntve közepes hőmérsékleten 50-60 percig sütjük. Celofánba csomagolva, szalagokkal átkötve nyújthatjuk át ajándékként.

Ez is érdekelhet: Már alig emlékszik valaki ezekre a békebeli süteményekre: a dédi titkos receptjei

Aszalt barackos citromos

Hozzávalók:

  • 25-25 dkg vaj és porcukor
  • 5 tojás
  • 30 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipetnyi só
  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • vaj és liszt a formához

A vajat a porcukorral egy nagy tálban felhabosítjuk, a tojásokat egyenként hozzáadva tovább verjük, minél habosabbra. Egy másik tálban összevegyítjük a lisztet, a sütőport, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját, a sót, majd fokozatosan adagolva a vajas részhez adjuk.

Hogy még puhább legyen a barack a tésztában, egy kis lábasban feltesszük főni annyi vízzel, amennyi ellepi, 2-3 percig forraljuk, majd letakarjuk alufóliával, és ha langyosra hűlt, leszűrjük, felaprítjuk, és a tésztába keverjük.

A formát kivajazzuk, kilisztezzük, majd a masszával kétharmadáig megtöltjük. 180 fokos sütőben először 20 percig sütjük, aztán 160 fokra mérsékelve a sütőt további 20-25 percig. A formában hagyjuk langyosra hűlni, végül tálra borítjuk.

Aszalt fügés, diós

Hozzávalók:

  • 15 dkg aszalt füge
  • 8 dkg nagyon puha vaj
  • 12 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg darált dió
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 csipetnyi só
  • vaj és liszt a formához

Ha keményebb fajta fügét kaptunk, néhány percre forró vízbe áztatjuk, hogy megpuhuljon, majd ezt követően felaprítjuk. A puha vajat a cukor felével és a tojások sárgájával felhabosítjuk, a tojások fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A lisztet, a darált diót, az őrölt fahéjat, a reszelt citromhéjat, a sütőport és a sót egy tálban elkeverjük.

A vajas részt elkeverjük a habbal, közben fakanállal az összekevert szárazanyagokat is beleforgatjuk. A masszával háromnegyedéig töltjük a formát, aztán a fügét belenyomkodjuk a tésztába. 180 fokos sütőben először 20-25 percig sütjük, majd 150 fokra mérsékelve további 20-30 percig. Tűpróbával ellenőrizzük.

Ha langyosra hűlt, kiborítjuk a formából. Tálalásnál még meghinthetjük porcukorral.

gyümölcskenyér recept

Meggyes mandulás

Hozzávalók 1 koszorúformához:

  • 8-8 dkg porcukor és kristálycukor
  • 4 tojás,
  • 18 dkg vaj,
  • néhány csepp színtelen mandulaaroma
  • 20-30 dkg meggybefőtt
  • zsemlemorzsa
  • 10 dkg csokiszemcse
  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg hántolt, darált mandula
  • 1 csomag sütőpor,
  • 1 csipetnyi só

A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat a porcukorral, az olvasztott vajjal és a mandulaaromával simára keverjük. A tojásfehérjéket a kristálycukorral kemény habbá verjük. A meggyet lecsepegtetjük, és egy tálban kevés zsemlemorzsába vagy lisztbe forgatjuk, hogy sütés közben feligya a levét, és a csokoládészemcséket is hozzátesszük.

A lisztet, a darált mandulát, a sütőport és a sót egy tálban jól elkeverjük. A vajas részt a habba forgatjuk, majd fokozatosan a szárazanyagokat is hozzáadjuk.

A koszorúformát kivajazzuk, kilisztezzük, a masszát a formába töltjük. A meggyes-csokis keveréket a tetejére szórjuk, és belenyomkodjuk az ujjunk hegyével. 170 fokos sütőben 20-25 percig sütjük, majd 150 fokon további 20-30 percig. Ha langyosra hűlt, tálra borítjuk.

Ez is érdekelhet: A dédi titkos sütireceptje: így készül a békebeli mandulás csók

Csokis tarkaság

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 1 csipetnyi só
  • 20 dkg porcukor
  • fél csomag sütőpor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 kis doboz tejföl
  • 3 tojás
  • 17 dkg vaj
  • 2-3 evőkanál sötét kakaópor
  • 10 dkg cukrozott narancshéjkocka
  • 5-10 dkg étcsokoládé a tetejére
  • vaj és liszt a formához

A lisztet, a sót, a porcukrot, a sütőport, a narancs héját tálban összevegyítjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a tojásokat és az olvasztott vajat, majd jól elkeverjük. A tésztát kettéosztjuk, az egyik felébe belekeverjük a kakaóport, a másikba a cukrozott narancskocka felét.

A formát vajazzuk, lisztezzük, és a kétféle masszát váltakozva belekanalazzuk. Csak háromnegyedéig teljen meg, mert sütés közben emelkedik. 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük, aztán 160 fokra mérsékelve még további 20-25 percig. Tűpróbával ellenőrizzük.

Langyosra hűtjük, majd kiborítjuk a formából. A csokoládét mikróban vagy gőz fölött megolvasztjuk, rácsorgatjuk a sütire, és megszórjuk a maradék narancshéjkockákkal, esetleg csokiforgáccsal.

Fotó: pexels