Konyha

Ehető ajándékok: elronthatatlan receptek az utolsó pillanatban gondolkodóknak

Még van egy kis idő karácsonyig, és ezekben a hetekben úgyis a konyha lesz a törzshelyünk. Ha valami egészen eredetit szeretnénk a fa alá tenni, készítsünk szépen csomagolható, látványos és finom falatokat, amelyeknek mindenki örül!

Benne van a szeretetünk

Minden évben megfogadjuk, hogy a pénztárcánk kiürítése helyett igyekszünk majd visszatérni a csendesebb, meghittebb ünnepléshez, amikor a család, az együttlét a lényeg, nem a drága ajándékok. Ennek a legkézenfekvőbb módja az, ha a kirakatok és az online rendelések helyett a recepteket böngésszük, azon gondolkodva, milyen finomságokat tudnánk elkészíteni meglepetés gyanánt.

Az ehető ajándékokban az is a szép, hogy a két kezünk munkájával szinte szó szerint belesüthetjük, főzhetjük a csomagba a szeretetünket.

Édes, savanyú, fűszeres

Különleges formájú, szép üvegeinket megtölthetjük saját készítésű dzsemmel, leköthetjük egy csinos textíliával, és díszíthetjük formás masnival. Tehetünk beléjük egzotikus, pikáns mártást, gyümölcsökből és zöldségekből főzött csatnit vagy vidám színekben pompázó savanyúságot: uborkát, lila hagymát, vékonyra szeletelt sárgarépát fokhagymával, színes borssal, kristálysóval. Sajtokat is marinálhatunk olajban. Fél diókat márthatunk mézbe, és ha eléggé megszáradtak, széles szájú üvegbe szórhatjuk. A szűkebb nyakú üvegekbe szörpöket, olajokat önthetünk, friss gyümölccsel, zöldfűszerrel díszítve. És ha mindez nem elég, ott van a sütemények végtelen sora, amelyek díszítéséhez dekortollak, cukorgyöngyök és cukormáz áll rendelkezésünkre.

Kedves sütinyalókák

Csokis és marcipános islereket fehér vagy bármilyen színű cukormázzal díszíthetünk. Felszúrhatjuk őket hurkapálcára vagy szívószálra, masnit köthetünk a figurák nyakára, és csokireszelékkel vagy kandírozott naranccsal megtöltött üvegpohárban tehetjük az asztalra ehető díszként. Celofánba burkolva apró figyelmesség lehet a gyerekeknek.

Ünnepi püspökkenyér

A tésztája egyszerű kevert tészta, amit apróra vágott aszalt, kandírozott gyümölcsökkel, csonthéjasokkal, mazsolával és csokoládé­pasztillákkal gazdagíthatunk. Az alaprecept: 5 tojás fehérjéből habot verünk, óvatosan hozzákeverjük a felvert tojássárgákat, valamint az előzőleg összevegyített 40 dkg porcukrot, 25 dkg lisztet és 1 tasak sütőport, majd 10-10 dkg durvára darabolt diót, kandírozott narancsot és mazsolát. Margarinnal kikent, liszttel megszórt, hosszúkás formába öntve közepes hőmérsékleten 50-60 percig sütjük. Celofánba csomagolva, szalagokkal átkötve nyújthatjuk át ajándékként.

Mennyei „bűnök”

A gyümölcskenyerek modern változatai a muffinok, amelyek ugyancsak kevert tésztából készülnek, és változatosan ízesíthetők. A jópofa, színes papírkapszlik, amelyekben megsüthetjük őket, vagy amelyekbe akár sütés után is belehelyezhetjük a finomságokat, kedves ajándékká teszik őket. Díszes dobozva felhalmozva, celofánnal csomagolva ajándékozhatók.

Ugyancsak látványosak a „továbbfejlesztett” muffinok, a cupcake-ek, amelyek mini tortákhoz hasonlítanak, tetejükön minél gazdagabb díszítéssel. A krémhez simára keverünk 25 dkg mascarponét, 5 evőkanál tejet, 1 csomag vaníliás cukrot. 3 dkg porcukorral habosra keverünk 2 dl tejszínt, és ezt is összedolgozzuk vele. Habzsákba töltve nyomjuk a sütemény tetejére. A krémet színezhetjük szörpökkel, ételfestékkel, és megszórhatjuk cukorkákkal.

Elegáns trüffel

Dekoratív üvegtálkákba helyezve adhatunk helyes golyócskákat is. A kókuszgolyót, amely darált háztartási kekszből, kakaóporból, vajból, kókuszreszelékből készül, belsejében kimagozott meggybefőttel, már sokan kipróbálták. De gyúrhatunk gesztenyegolyókat, őket olvasztott csokoládéba mártva kínálhatjuk, ha lehűlve megdermedtek. A trüffel­golyók masszáját 30 dkg étcsokoládéból, 1 bionarancs reszelt héjából és 2 dl habtejszínből főzhejük meg. Lehűtve golyókká formázhatjuk, és kakaóporban meghempergethetjük. A kakaóporhoz keverhetünk apróra vágott aszalt gyümölcsöket vagy magvakat is.

Limoncello és tojáslikőr

A délolasz finomsághoz, a limoncellóhoz 8 kezeletlen héjú biocitromot alaposan megtisztítunk, és kézzel vagy zöldséghámozóval levágjuk a héját. A fehér része ne kerüljön bele! A héjakat 3 napig 5 dl vodkában áztatjuk, majd leszűrjük. (Ha kivettük őket, megszárítva le is reszelhetjük, és süteményekben felhasználhatjuk.) 2 dl vízben elkeverünk 3 pohár cukrot, és addig hevítjük, amíg szirupos nem lesz. Hűlni hagyjuk, és hozzáadjuk a citromos vodkát. Üvegekbe töltjük, és pár hétig érleljük.

A hagyományos tojáslikőr sem ment még ki a divatból. 2,5 dl tejszínt és 5 dl tejet simára keverünk 5 tojás sárgájával, 25 dkg cukorral, két evőkanál vanílaaromával vagy két csomag vaníliás cukorral. Ezután vízgőz felett, alacsony hőmérsékleten, folyamatos kevergetés mellett sűrítjük. Hűlni hagyjuk, majd hozzáadunk 2,5 dl vodkát. Egy-két hétig hűtőben tárolhatjuk, ha nem fogy el rögtön az ünnepen.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete