Konyha

Ínyenc karácsony: Narancsos borhableves mákos habcsókkal – Recept

A családi karácsonyhoz természetes, hogy elővesszük a legelegánsabb étkészletet és a legkülönlegesebb recepteket. Ezzel a mennyei fogással pedig biztosan sikert aratunk.

Narancsos borhableves mákos habcsókkal

Hozzávalók:
• 3 dl fehérbor
• 7 dl víz
• 2 evőkanál forraltbor-fűszerkeverék
• 1 rúd fahéj
• 3-4 szem szegfűszeg
• 3 narancs
• 4 tojás
• 7 dkg kristálycukor
• 1 púpozott evőkanál vaníliás pudingpor
• 15 dkg porcukor
• 2,5 dkg darált mák

1. A bort és a vizet egy fazékba öntjük, hozzáadjuk a fűszereket, 1 szem felkarikázott narancsot, és a két másik narancs kifacsart levét. Összeforraljuk, és 10 percig főzzük.
2. A tojások sárgáját fehéredésig verjük a kristálycukorral, majd csomómentesen hozzákeverjük a pudingport. Fokozatosan, hőkiegyenlítéssel a forralt borhoz öntjük a krémet. Forráspontig melegítve, lassan össze­főzzük a levest.
3. A sütőt 150 Celsius-fokra előmelegítjük. 2 szobahőmérsékletű tojás fehérjét elektromos habverővel elkezdünk habbá verni. Amikor már szép habos, de még nem kemény, fokozatosan, evőkanalanként adagolva hozzáadjuk a porcukrot. Két kanál cukor között mindig egy percig tovább verjük a habot. Amikor a massza már szép fényes és kemény, óvatosan hozzáforgatjuk a mákot is.
4. A fehérjehabból nyomózsákkal kis korongokat vagy kupacokat formázunk a sütőpapírral bélelt sütőlapra. Betesszük a sütőbe, 10 perc után 120 Celsius-fokra mérsékeljük a hőfokot, majd a habcsókokat 35-40 perc alatt készre sütjük. Kikapcsoljuk a sütőt, konyharuhával résnyire kitámasztjuk a sütőajtót, és így hagyjuk kihűlni. A levest az elkészült habcsókokkal kínáljuk.

Fotó: Vrábel Kriszta

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete