Mindannyian szeretjük a rántott sajtot, de legtöbben már csak étteremben merünk rendelni, mert otthon mindig kifolyik a közepe, a bundateknő pedig megtelik olajjal. Ha mindig is kíváncsi voltál, hogyan készül a tökéletes, éttermi színvonalú rántott sajt, akkor itt a lehetőség, hogy megtudd. Ugyanis a Vinohradský Parlament prágai étterem séfje, Jan Pípal a toprecepty.cz oldalnak elárulta, milyen trükköket alkalmaznak.
Rántott sajt a történelemben
Tekintettel arra, hogy a rántott sajt története a középkorig nyúlik vissza, nem lehet biztosan megmondani, melyik ország tudhatja magáénak az eredeti receptet gasztronómiai történetében. Egyesek ennek a finomságnak az első változatát Észak-Olaszországnak tulajdonítják, de valószínűbb, hogy a rántott sajt Ausztria-Magyarországon keresztül jutott el Csehországba a 19. század végén. Bécsben a rántott sajtot eredetileg a klasszikus bécsi szelet helyettesítőjeként szolgálták fel a szegényebb családok számára.
A rántott ételek aranykora az 1960-as években jött el. Az ipari élelmiszergyártás és a félkész ételek megjelenésével a rántott sajt hozzáférhetőbbé vált, és elterjedt a menzákon és éttermekben is.
Az egyik kedvencünk, de csak akkor, ha tökéletes a rántott sajt
A lisztben, tojásban és zsemlemorzsában, vagyis panírban sült sajt hazánk egyik legkedveltebb étele, és a külföldiek is szeretik. Kívül ropogós zsemlemorzsa és belül finoman olvadó sajt kombinációja egyszerűen mennyország a szádban. A rántott sajtot általában tatármártással és főtt burgonyával tálalják, de más variációban is fogyaszthatjuk.
A sült krumpli és a burgonyapüré népszerű köret mellé, és az, hogy milyen sajt kerül a bundába, az is változó lehet.

Ez is érdekelhet
Melyik sajtot válaszd a tökéletes rántott sajthoz?
- A 30%-os zsírtartalmú edam, vagy edami egy klasszikus rántott sajtnak való holland félkemény sajtfajta, amely kellemesen olvad.
- De a gouda, a camembert vagy a feta is tökéletes választás lehet a bundás sajthoz. Az ementáli sajt lágy, enyhén diós benyomást kelt, míg a halloumi sajt jó választás azok számára, akik a keményebb állagot kedvelik.
- Az amerikai klasszikusok kedvelőinek a panírozott mozzarella kötelező.
A jobb éttermekben a házi zsemlemorzsa az alap, de adhatsz hozzá fűszerezőket: például chilit, darált diót vagy mandulát. A klasszikus zsemlemorzsa helyett használhatsz pirított kenyérbélből készült panko zsemlemorzsát is.
Hogyan akadályozhatod meg, hogy a rántott sajt belseje kifolyjon?
Még ha a legjobb hozzávalók és a jó sajt meg is van, a legfontosabb ugyebár az, hogy a sajt ne szivárogjon ki sütés közben. Ebben Jan Pípal séf adott tanácsot. Szerinte ez a három lépés elengedhetetlen:
- Mindig sok olajban (vagy tisztított vajban) süssük a tökéletes rántott sajtot. Ideális esetben úgy, hogy a sajt teljesen elmerüljön a folyadékban. Csak így biztosítható, hogy a bunda egyenletesen legyen lezárva, és a sajt ne szivárogjon ki.
- A folyékonyabb sajtokat, például a goudát vagy az ementáli sajtot kétszer panírozd be.
- Ha biztosra akarsz menni, sütés előtt hagyd megszáradni a bundát szobahőmérsékleten, hogy egyfajta kötőanyagként vehesse körbe a finom sajtodat. Ha kipanírozod a sajtot és nem pihenteted, egészen biztosan ki fog folyni.
Ezt már olvastad? Régi korok híres ételei: mit sütött Blaha Lujza, miért Újházi a tyúkhúsleves?
Fotó: gettyimages