Konyha

Séf árulta el a trükköt: így készíts tökéletes rántott sajtot, hogy ne folyjon ki sütés közben

A tökéletes rántott sajt sokunk kedvence, a séfek szerint a sütéskor felhasznált olaj mennyiségétől és a panírozás módjától függ, hogy ki fog-e folyni sütés közben. Ezekre figyelj, ha tökéletes rántott sajtot szeretnél.
rántott sajt sült krumplival és tartás mártással

Mindannyian szeretjük a rántott sajtot, de legtöbben már csak étteremben merünk rendelni, mert otthon mindig kifolyik a közepe, a bundateknő pedig megtelik olajjal. Ha mindig is kíváncsi voltál, hogyan készül a tökéletes, éttermi színvonalú rántott sajt, akkor itt a lehetőség, hogy megtudd. Ugyanis a Vinohradský Parlament prágai étterem séfje, Jan Pípal a toprecepty.cz oldalnak elárulta, milyen trükköket alkalmaznak.

Rántott sajt a történelemben

Tekintettel arra, hogy a rántott sajt története a középkorig nyúlik vissza, nem lehet biztosan megmondani, melyik ország tudhatja magáénak az eredeti receptet gasztronómiai történetében. Egyesek ennek a finomságnak az első változatát Észak-Olaszországnak tulajdonítják, de valószínűbb, hogy a rántott sajt Ausztria-Magyarországon keresztül jutott el Csehországba a 19. század végén. Bécsben a rántott sajtot eredetileg a klasszikus bécsi szelet helyettesítőjeként szolgálták fel a szegényebb családok számára.

A rántott ételek aranykora az 1960-as években jött el. Az ipari élelmiszergyártás és a félkész ételek megjelenésével a rántott sajt hozzáférhetőbbé vált, és elterjedt a menzákon és éttermekben is.

Az egyik kedvencünk, de csak akkor, ha tökéletes a rántott sajt

A lisztben, tojásban és zsemlemorzsában, vagyis panírban sült sajt hazánk egyik legkedveltebb étele, és a külföldiek is szeretik. Kívül ropogós zsemlemorzsa és belül finoman olvadó sajt kombinációja  egyszerűen mennyország a szádban. A rántott sajtot általában tatármártással és főtt burgonyával tálalják, de más variációban is fogyaszthatjuk.

A sült krumpli és a burgonyapüré népszerű köret mellé, és az, hogy milyen sajt kerül a bundába, az is változó lehet.

rántott sajt sült krumplival és tartás mártással
A rántott sajt csak úgy jó, ha nem folyik ki a közepe

Ez is érdekelhet

  1. Ezek a zöldségek elrontják az ízét: soha ne tedd őket a húslevesbe!
  2. A nagyi rántott csirkéjénél is jobb: megváltozik tőle az életed, ha így panírozol
  3. A tökéletes rántott hús titka: így marad mindig ropogós a panír

Melyik sajtot válaszd a tökéletes rántott sajthoz?

  • A 30%-os zsírtartalmú edam, vagy edami egy klasszikus rántott sajtnak való holland félkemény sajtfajta, amely kellemesen olvad.
  • De a gouda, a camembert vagy a feta is tökéletes választás lehet a bundás sajthoz. Az ementáli sajt lágy, enyhén diós benyomást kelt, míg a halloumi sajt jó választás azok számára, akik a keményebb állagot kedvelik.
  • Az amerikai klasszikusok kedvelőinek a panírozott mozzarella kötelező.

A jobb éttermekben a házi zsemlemorzsa az alap, de adhatsz hozzá fűszerezőket: például chilit, darált diót vagy mandulát. A klasszikus zsemlemorzsa helyett használhatsz pirított kenyérbélből készült panko zsemlemorzsát is.

Hogyan akadályozhatod meg, hogy a rántott sajt belseje kifolyjon?

Még ha a legjobb hozzávalók és a jó sajt meg is van, a legfontosabb ugyebár az, hogy a sajt ne szivárogjon ki sütés közben. Ebben Jan Pípal séf adott tanácsot. Szerinte ez a három lépés elengedhetetlen:

  1. Mindig sok olajban (vagy tisztított vajban) süssük a tökéletes rántott sajtot. Ideális esetben úgy, hogy a sajt teljesen elmerüljön a folyadékban. Csak így biztosítható, hogy a bunda egyenletesen legyen lezárva, és a sajt ne szivárogjon ki.
  2. A folyékonyabb sajtokat, például a goudát vagy az ementáli sajtot kétszer panírozd be.
  3. Ha biztosra akarsz menni, sütés előtt hagyd megszáradni a bundát szobahőmérsékleten, hogy egyfajta kötőanyagként vehesse körbe a finom sajtodat. Ha kipanírozod a sajtot és nem pihenteted, egészen biztosan ki fog folyni.

Ezt már olvastad? Régi korok híres ételei: mit sütött Blaha Lujza, miért Újházi a tyúkhúsleves?

Fotó: gettyimages