Konyha

Bizarr luxus a tányéron: mit tud nyújtani valójában a masszírozott marha és a gyilkos hal?

A világ különböző tájain olyan ételek is a gazdagok tányérjára kerülnek, amelyek nemcsak méregdrágák, de még az ínyenceket is szemöldökfelvonásra késztetik. Kalandozzunk kicsit a gasztrokülönlegességek között!
Fekete csirke

Fekete csirke: Kilónként félmilliót ér

Indonéziai tyúkfajta (ottani neve Ayam Cemani), melynek nemcsak a tolla, a csőre, a bőre, de még a húsa is fekete. Kissé ijesztő, nem nő nagyra, a tyúkok másfél-két kilósak – de az áruk annál magasabb, kilónként átszámolva félmillió forint is lehet. A helyi lakosok természetesen varázserőt tulajdonítanak neki, pedig csak arról van szó, hogy kevés van belőle.

Matsutake: Gomba a fenyők tövéből

Nemcsak a szarvasgombák családja tartozik a legdrágábbak közé. Van egy másik, japán gomba, amely a hírek szerint talán már nem is sokáig kerülhet a gazdagok asztalára. Ez a matsutake, amelyből mindössze évi 1000 tonna terem. Egy vörösfenyőfaj gyökerei között él meg, kilója több mint 500 ezer forintot kóstál. Nagy, húsos, édeskés illatú. Levesekben használják fel, és az árát tovább növeli, hogy a fejlődését biztosító vörösfenyő kihalóban van.

Osztriga
Osztriga: Élve eszik, citrommal

Osztriga: Élve eszik, citrommal

Ezt a kagylóféleséget a héjából frissen kibontva, nyersen, sőt élve fogyasztják a hozzáértők, és legtöbbször kevés citromlével ízesítik. A túlhalászás és a járványok következtében a természetes osztriga ma már nagyon ritka, de a termesztett változatokhoz viszonylag egyszerűen hozzájuthatunk. Tizenkét darabot már 7-8000 forintért rendelhetünk itthon is, 16 ezerből már egy vacsoravendégség előételét is megoldottuk.

Ez is érdekelhet

Fecskefészek-leves: Nehéz begyűjteni a hozzávalót

Egy bizonyos fecskefajta, a szalangána sötét helyen, barlangokban fészkel, és otthonát a saját nyálából készíti. A ragacsos, algákat vagy haldarabkákat tartalmazó anyag a levegőn megkeményedik. Egy kiló megtisztított fészek 600 ezer forintot is érhet, egy tányér leves 25 ezer forint. Ennek elsősorban az az oka, hogy a fecskefészek leszedése életveszélyes foglalatosság: olyan magasságban építik a madárkák, hogy a gyűjtők le is zuhanhatnak.

Wagyu: Masszázstól lesz puha

A wagyu négyféle japán szarvasmarha keresztezéséből jött létre, eleinte igásállatként dolgoztatták, később a gasztronómiai előnyeit is felfedezték. Tenyésztése speciális: az állatokat egy bizonyos szigeten tartják, sörrel itatják, és rendszeresen masszírozzák, miközben klasszikus zenét hallgatnak. A húsa vajpuha, zsírral finoman átszőtt. Kilójáért legalább 140 ezer forintot kell fizetni.

Fugu
Fugu: Egyetlen példány 30 embert is megölhet

Fugu: Egyetlen példány 30 embert is megölhet

A fugu, vagyis gömbhal elkészítése még a mesterszakácsok számára is rizikós. Japánban csak speciálisan képzett, engedéllyel rendelkező szakember bánhat vele, otthon tilos hozzáfogni. A hal bizonyos részei, különösen a máj, a petezsák, a bélrendszer és a bőr ugyanis az izmokat megbénító és akár légzésleállást is okozó tetrodotoxint tartalmaz. Ez olyan erős vegyület, hogy ha a vágás során a húsba kerül, a vendég akár bele is halhat a rosszul elkészített fuguba. Egyetlen gömbhal akár 30 felnőtt emberrel is végezhet!

Fotó: AdobeStock, Getty Images