Konyha

Ezért áztasd kólába a húst sütés előtt: soha többé nem készíted másként a grill ételeket

Most, hogy itt a jó idő, eljött a grillezés ideje. A hagyományos fokhagymás-mustáros pác mindenki kedvence, de ha szeretnénk lenyűgözni a vendégeinket, kipróbálhatunk új recepteket is, mint például a kólával ízesített húsokat!
hús sül a grillen

Mindannyian szeretünk a kertben sütögetni, ám az egész kerti parti hangulata odalesz, ha a húsok kiszáradnak, és kemények lesznek, mint a cipőtalp. Hogy mi a szaftos és ízletes grillezett húsok titka? Hát a kóla! A szénsav és a cukor kombinációja nemcsak puhítja a húst, hanem vastag, ragacsos karamellizálódott mázat is von a húsok köré sütés közben, amitől még ízletesebbek lesznek.

A pácok célja, hogy ízt adjanak a húsoknak, vagy puhítsák azokat, különösen a keményebb, eleve is szárazabb részeket. Bár számos módszer és bevált pácarány létezik mindkettő elérésére – citrusfélék, cukor, halszósz, szódabikarbóna, ecet kombinációi –, a kóla mindent egyben tartalmaz, amire szükségünk lehet, így tökéletes pác válik belőle.

Ez is érdekelhet:

Már alig emlékszik valaki ezekre a békebeli süteményekre: a dédi titkos receptjei

A tökéletes rántott hús titka: így marad mindig ropogós a panír

Séf árulta el a trükköt: így készíts tökéletes rántott sajtot, hogy ne folyjon ki sütés közben

Ez a kólás pác titka

A titok a kóla savas és édes természetében rejlik. A szénsav a citromsavhoz hasonlóan kiváló húspuhítószer, és úgy teszi omlósabbá a húsokat, hogy nem roncsolja túlságosan a szerkezetüket, mint például az ecetet tartalmazó pácok. A benne található cukrok a szükséges édességet is megadják a tökéletes ízhez, és segítik a karamellizálódást is a grillen.

A tengerentúlon klasszikus párosításnak számít a kóla és a gyömbérsör, de valójában bármilyen cukros, szénsavas üdítőt használhatunk pácként, hogy ízt adjunk a csirkének, steakeknek, sertéshúsnak és más kemény húsdaraboknak, és puhítsuk azokat.

Egyszerűen tegyük a húst egy visszazárható zacskóba vagy dobozba, öntsük fel kólával, és hagyjuk pácolódni néhány órán át (vagy egy éjszakán át), mielőtt felcsapnánk a grillre.

TIPP

Természetesen nem csak a szabadban sült húsokhoz használhatjuk ezt a pácot, a sütőben is remekül működik. Viszont mivel nagyon ragacsos lesz a végeredmény, jobb, ha sütőpapírt vagy alufóliát fektetünk a húsok alá sütés előtt, hogy ne kelljen majd annyit mosogatni. 

RECEPT: Alap kólás pác

A megadott mennyiség körülbelül 1 kg húshoz elegendő.

  • Fél l kóla
  • 1 ek méz
  • 2 ek ketchup
  • 1 tk csípős paprikakrém (elhagyható)
  • 2 ek olaj
  • nagy csipet só
  • bors

Elkészítés:

  1. Keverjünk össze mindent egy tálban és mártsuk bele a húsokat. Hagyjuk a hűtőben állni 4 órán keresztül.
  2. Vegyük elő a hűtőből a húsokat és hagyjuk szobahőmérsékletre melegedni őket. Hideg húst sose tegyünk a forró grillre!
  3. Süssük meg a húsokat grillen a szokásos módon, közben kenegessük a maradék páccal.
hús sül a grillen
A kólás pác jól áll a csirkének, disznónak, marhának is

Kólás-viszkis oldalas

Hozzávalók:

  • 1 dl napraforgó olaj
  • 100 g barna cukor
  • 330 ml kóla
  • 1 dl whiskey
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 ek ecet
  • 100 g vaj

Elkészítés:

  1. Egy lábosban hevítsük fel az olajat, és karamellizáljuk benne a cukrot.
  2. Öntsük bele a kólát, és gyorsan keverjük meg. Ne ijedjünk meg, a karamell kemény darabokká állhat össze, de hő hatására hamar felolvad.
  3. Forraljuk fel, majd öntsük bele a whiskyt, a szójaszószt és az ecetet is.
  4. Húzzuk le a tűzről, és még forrón keverjük el benne a vajat.
  5. Öntsük a pácot a húsra, és hagyjuk pár órát állni.
  6. Süssük meg a húst a szokásos módon – ha grillezünk, akkor kenegessük a húst a páccal.

Fotó: gettyimages