Konyha

Cseresznyés sütik: 4 ellenállhatatlan édesség a nagymamák titkos receptfüzetéből

Már olyan gyönyörű és annyi cseresznye kapható, hogy szinte kiabál utánunk, hogy dobáljuk be egy édes süteménybe. Ne álljunk ellen a kísértésnek!
cseresznyés pite recept

Cseresznyés linzertorta

Hozzávalók:

  • 12,5 dkg liszt
  • 7,5 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • csipetnyi só

a krémhez:

  • 30 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vanília-aroma
  • 2 dl tejföl
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 tasak őrölt zselatin

a tetejére:

  • 50 dkg cseresznye
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 citrom leve
  • 1 csomag piros tortazselé

A lisztet, a porcukrot, a vajat, a csipet sót összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját is. Ha összeállt a tészta, fél órára hűtőbe tesszük. 3 mm vékonyra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy 18 cm-es tortaformát. Sütőpapírral letakarjuk, szárazbabot szórunk rá, és 180 fokon 20 percig sütjük. Leszórjuk róla a babot, lehúzzuk a sütőpapírt, és még 5 percig sütjük.

A krémhez a mascarponét összekeverjük a porcukorral, és beletesszük a vaníliaaromát. Amikor már jó krémes, hozzáadjuk a tejfölt, a citrom reszelt héját és a habbá vert tejszínt.

Az őrölt zselatint 4 evőkanál hideg folyadékkal kikeverjük, majd a használati utasításnak megfelelően a krémhez adjuk. A krémet a kihűlt tésztára kenjük. A torta szélét 10 dkg cseresznyével körberakjuk. Kimagozunk és félbevágunk 40 dkg cseresznyét, a citrom levével és a cukorral fél liter vízben puhára főzzük. Lehúzzuk a tűzről, a forró levéből kimert 3 dl gyümölcslevet elkeverjük a tortazselével. Belekeverjük a puhára főtt cseresznyét, és ha kissé kezd dermedni, kb. fél perc után egyenletesen a tortára öntjük. Ha kihűlt, tálalásig hűtőbe tesszük.

Ez is érdekelhet: Már alig emlékszik valaki ezekre a békebeli süteményekre: a dédi titkos receptjei

Cseresznyés túrólepény

Hozzávalók:

  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • 2 dkg kakaópor
  • 10 dkg puha vaj

a töltelékhez:

  • 30 dkg túró
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojás, 15 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja

a cseresznyeraguhoz:

  • 30 dkg magozott cseresznye
  • 12 dkg piros lekvár
  • 1 citrom leve

Az alap hozzávalóit összedolgozzuk, annyi vizet adunk hozzá, hogy a morzsalékot összefogja. Papírcsíkkal kibélelünk egy csa-tos tortakarikát, a morzsát az aljára nyomkodjuk. A tojásfehérjét a cukorral keményre felverjük, a sárgáját a töltelék többi hozzávalóival kikeverjük, végül a habot is beledolgozzuk. Az egészet az alap tetejére halmozzuk.

160 fokra előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük. Ha kihűlt, hűtőbe tesszük. A lekvárt, a citromlét és a vizet simára keverjük, felforraljuk, majd beletesszük a kimagozott cseresznyét. Ezt a cseresznyés keveréket folyatjuk rá a langyosra hűlt lepényre.

Cseresznyés fehér csokis kuglóf

Hozzávalók:

  • 20 dkg puha vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 20 dkg cseresznye

a díszítéshez:

  • 15 dkg fehér csokoládé
  • 2 evőkanál olaj
  • étcsokoládé, cseresznye

A vajat a porcukorral és a citromhéjjal habosítjuk, a tojásokat belekeverjük, és tovább habosítjuk. A sütőpor-ral elkevert lisztet is belekeverjük.

A kikent formát a tésztával háromnegyedig töltjük. Belenyomkodjuk a kimagozott cseresznyeszemeket. 170 fokra előmelegített sütőben 20 percig, majd 150 fokra mérsékelve még 20-25 percig sütjük. Ha langyos, kiborítjuk a formából. A fehércsokoládét az olajjal gőz fölött felolvasztjuk, és leöntjük a kihűlt kuglófot. Étcsokoládéval, cseresznyével díszíthetjük.

cseresznyés pite recept

Cseresznyés felfújt

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 3 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál olaj
  • 20 dkg cseresznye
  • margarin és liszt a formákhoz

A túrót a citromhéjjal, a tojás sárgájával, az olajjal és a vaníliás cukorral kikeverjük. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd a túrós masszába forgatjuk, végül a lisztet is belekeverjük. A formákat kikenjük, kilisztezzük, majd háromnegyedéig megtöltjük, és a kimagozott cseresznyeszemeket belenyomkodjuk. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Melegen, egy-egy gombóc fagylalttal kínálhatjuk.

Ez is érdekelhet: Csokornyi új virágot hoz a vitorlavirág: egy evőkanál elég a földjére ebből a házi szerből

Fotó: pexels