Cseresznyés linzertorta
Hozzávalók:
- 12,5 dkg liszt
- 7,5 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
- csipetnyi só
a krémhez:
- 30 dkg mascarpone
- 15 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vanília-aroma
- 2 dl tejföl
- 1,5 dl tejszín
- 1 tasak őrölt zselatin
a tetejére:
- 50 dkg cseresznye
- 5 dkg kristálycukor
- 1 citrom leve
- 1 csomag piros tortazselé
A lisztet, a porcukrot, a vajat, a csipet sót összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját is. Ha összeállt a tészta, fél órára hűtőbe tesszük. 3 mm vékonyra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy 18 cm-es tortaformát. Sütőpapírral letakarjuk, szárazbabot szórunk rá, és 180 fokon 20 percig sütjük. Leszórjuk róla a babot, lehúzzuk a sütőpapírt, és még 5 percig sütjük.
A krémhez a mascarponét összekeverjük a porcukorral, és beletesszük a vaníliaaromát. Amikor már jó krémes, hozzáadjuk a tejfölt, a citrom reszelt héját és a habbá vert tejszínt.
Az őrölt zselatint 4 evőkanál hideg folyadékkal kikeverjük, majd a használati utasításnak megfelelően a krémhez adjuk. A krémet a kihűlt tésztára kenjük. A torta szélét 10 dkg cseresznyével körberakjuk. Kimagozunk és félbevágunk 40 dkg cseresznyét, a citrom levével és a cukorral fél liter vízben puhára főzzük. Lehúzzuk a tűzről, a forró levéből kimert 3 dl gyümölcslevet elkeverjük a tortazselével. Belekeverjük a puhára főtt cseresznyét, és ha kissé kezd dermedni, kb. fél perc után egyenletesen a tortára öntjük. Ha kihűlt, tálalásig hűtőbe tesszük.
Ez is érdekelhet: Már alig emlékszik valaki ezekre a békebeli süteményekre: a dédi titkos receptjei
Cseresznyés túrólepény
Hozzávalók:
- 25 dkg darált háztartási keksz
- 2 dkg kakaópor
- 10 dkg puha vaj
a töltelékhez:
- 30 dkg túró
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 tojás, 15 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
a cseresznyeraguhoz:
- 30 dkg magozott cseresznye
- 12 dkg piros lekvár
- 1 citrom leve
Az alap hozzávalóit összedolgozzuk, annyi vizet adunk hozzá, hogy a morzsalékot összefogja. Papírcsíkkal kibélelünk egy csa-tos tortakarikát, a morzsát az aljára nyomkodjuk. A tojásfehérjét a cukorral keményre felverjük, a sárgáját a töltelék többi hozzávalóival kikeverjük, végül a habot is beledolgozzuk. Az egészet az alap tetejére halmozzuk.
160 fokra előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük. Ha kihűlt, hűtőbe tesszük. A lekvárt, a citromlét és a vizet simára keverjük, felforraljuk, majd beletesszük a kimagozott cseresznyét. Ezt a cseresznyés keveréket folyatjuk rá a langyosra hűlt lepényre.
Cseresznyés fehér csokis kuglóf
Hozzávalók:
- 20 dkg puha vaj
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg liszt
- 4 tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- 20 dkg cseresznye
a díszítéshez:
- 15 dkg fehér csokoládé
- 2 evőkanál olaj
- étcsokoládé, cseresznye
A vajat a porcukorral és a citromhéjjal habosítjuk, a tojásokat belekeverjük, és tovább habosítjuk. A sütőpor-ral elkevert lisztet is belekeverjük.
A kikent formát a tésztával háromnegyedig töltjük. Belenyomkodjuk a kimagozott cseresznyeszemeket. 170 fokra előmelegített sütőben 20 percig, majd 150 fokra mérsékelve még 20-25 percig sütjük. Ha langyos, kiborítjuk a formából. A fehércsokoládét az olajjal gőz fölött felolvasztjuk, és leöntjük a kihűlt kuglófot. Étcsokoládéval, cseresznyével díszíthetjük.
Cseresznyés felfújt
Hozzávalók:
- 25 dkg túró
- 3 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 evőkanál liszt
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál olaj
- 20 dkg cseresznye
- margarin és liszt a formákhoz
A túrót a citromhéjjal, a tojás sárgájával, az olajjal és a vaníliás cukorral kikeverjük. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd a túrós masszába forgatjuk, végül a lisztet is belekeverjük. A formákat kikenjük, kilisztezzük, majd háromnegyedéig megtöltjük, és a kimagozott cseresznyeszemeket belenyomkodjuk. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Melegen, egy-egy gombóc fagylalttal kínálhatjuk.
Ez is érdekelhet: Csokornyi új virágot hoz a vitorlavirág: egy evőkanál elég a földjére ebből a házi szerből
Fotó: pexels