Olívás csavart rúd
Hozzávalók:
- 12,5 dkg margarin
- 18 dkg finomliszt
- 1 teáskanál só
- 1 mokkáskanál fehérborecet
- 1 dl hideg víz
- 1 tojás
- 5 dkg magozott fekete olajbogyó
- 1 evőkanál szezámmag
- tengeri só
Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a szobahőmérsékletű margarint 3-4 dkg liszttel, négyzetes alakot formázunk belőle, és hűtőbe tesszük. A maradék lisztet elkeverjük 1 teáskanál sóval, a borecettel és 1 dl hideg vízzel. Összegyúrjuk, letakarjuk, 1 órárig pihentetjük. A tésztát kétszer akkora méretűre nyújtjuk, mint a margarinos kockánk. A margarint a közepére helyezzük, és ráhajtjuk a tésztát. Kinyújtjuk, majd újra áthajtjuk. 30 percre hűtőbe tesszük.
Újra kinyújtjuk, hajtogatjuk, hűtjük, és ezt háromszor megismételjük. Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát fél centiméter vastagra. Megkenjük a felvert tojással, rászórjuk a lenmagot, és az egészen apróra vágott olajbogyót. Megsózzuk. A tésztát 1,5 cm-s csíkokra vágjuk, majd a csíkokon hármat-négyet tekerünk. Sütőpapírral bélelt tepsibe téve 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 20 perc alatt készre sütjük.
Citromos-tepertős pogácsa
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg libatepertő
- 5 dkg margarin
- 1 tojás
- 1 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- só, bors
- 1 citrom
- tojás a pogácsa megkenéséhez
Az élesztőt langyos tejben elkeverjük. A tepertőt egészen apró kockákra vágjuk. Elmorzsoljuk a lisztet a margarinnal, hozzáadjuk a tojást és az élesztős tejet, a citrom lereszelt héját és a tepertőt, sózzuk, borsozzuk, összegyúrjuk a tésztát.
A kész tésztát konyharuhával letakarjuk, 1,5 órán át hagyjuk kelni. Majd lisztezett munkafelületen a tésztát 1,5-2 cm vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük a felvert tojással, éles késsel bevagdossuk a tetejét kockásra, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat, és 200 fokra melegített sütőben készre sütjük.
Szalonnás-kukoricás muffin
Hozzávalók 12 muffinhoz:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg margarin
- 2 tojás
- 1-1 dl tejföl és tej
- 20 dkg kolozsvári szalonna
- 1 fej lila hagyma
- 20 dkg főtt, morzsolt (konzerv) kukorica
- 5 dkg gouda sajt
- só, bors
- fél tasak sütőpor
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A szalonnát kis kockákra vágjuk, zsírjára sütjük, és mikor már majdnem kész, hozzáadjuk a felkockázott hagymát is. Ezt 1-2 percig fonnyasztjuk, majd beletesszük a kukoricát is. A margarint megolvasztjuk, és összekeverjük a tészta összes hozzávalóját, a szalonnás-hagymás
keveréket a végén adjuk hozzá.
Muffinpapírokkal kibélelünk egy 12 darabos muffinformát, elosztjuk benne a tésztát, majd kb. 30 perc alatt készre sütjük. 5 perccel a sütés befejezése előtt megszórjuk a reszelt gouda sajttal.
Tökös-kevert tésztás pogácsa
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg sütőtök megsütve
- 10 dkg margarin
- 1 tojás
- só, bors
- fél tasak sütőpor
- egész mák
- lenmag és szezámmag a szóráshoz
- tojás a pogácsa megkenéséhez
A sütőtököt sütőben megsütjük, majd mikor teljesen kihűlt (a legjobb előző napról megmaradt sült tököt használni), villával összetörjük. A margarint megolvasztjuk, összekeverjük vele a tészta összes hozzávalóját.
A sütőtökös masszát is beledolgozzuk. Sózzuk, borsozzuk. A tésztát 2 cm vastagra kinyújtjuk, megkenjük a felvert tojással, megszórjuk mákkal, lenmaggal és szezámmaggal. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat, és 200 fokra melegített sütőben készre sütjük.
Fotó: Vrábel Kriszta