Márványsajtos-snidlinges
Hozzávalók:
- 1 nagy pohár tejföl
- 15 dkg márvány– vagy rokfort sajt
- 1 csokor snidling
- só, színes bors
A tejfölt tálba öntjük, belemorzsoljuk a márvány- vagy rokfort sajtot, hozzáadjuk az aprított snidlinget, és sóval, durvára tört színes borssal ízesítjük. Ha elkészült, hűtőben lehűtjük, kis tálkákba szedjük, és snidlinggel díszítjük.
Olívás-paradicsomos
Hozzávalók:
- 6 paradicsom
- 4 dkg zöld olajbogyó
- 4 dkg fekete olajbogyó
- 0,8 dl extra szűz olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
- 1 csokor bazsalikom
A kimagozott paradicsomokat apró kockákra daraboljuk, tálba tesszük, hozzáadjuk az aprított zöld és fekete olajbogyót, meglocsoljuk olívaolajjal, és sóval, borssal, apróra vágott bazsalikommal ízesítjük. Ha elkészült, hűtőben lehűtjük, kis tálkákba szedjük, és bazsalikommal díszítjük.
Ez is érdekelhet: Jót tesz a pihentetés: íme, a világ 12 legfinomabb és legegyszerűbb mártogatósa a májkrémtől a zakuszkáig
Tejfölös-füstölt sajtos
Hozzávalók:
- 1 nagy pohár tejföl
- 15 dkg füstölt sajt
- só, frissen őrölt bors
- 1 csokor petrezselyem
A tejfölt tálba öntjük, belereszeljük a füstölt sajtot, és sóval, borssal, aprított petrezselyemmel ízesítjük. Ha elkészült, hűtőben lehűtjük, majd kis tálkákba szedjük, és pritaminpaprikával, petrezselyemmel díszítjük.
Kapros-tonhalas
Hozzávalók:
- fél dl olívaolaj
- 1 vöröshagyma
- 40 dkg tonhalfilé
- só, frissen őrölt bors
- 1 evőkanál kapribogyó
- fél piros kaliforniai paprika
- 1 csokor kapor
- 0,7 dl extra szűz olívaolaj
A forró olajon megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a darabokra vágott halfilét, és közepes tűzön összepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott kapribogyót, a kaliforniai paprikát és a kaprot. Ha kész, még melegen villával összetörjük, és meglocsoljuk az olívaolajjal. Hűtőben lehűtjük, majd kis tálkákba szedjük.
Ez is érdekelhet: Porolja le a fondükészletet: a hegyi pásztorok takarékos ételéből lesz mennyei vendégváró mártogatós
Sült zöldséges
Hozzávalók:
- 3 szál zsenge sárgarépa
- 3 szál angolzeller (halványító zeller)
- 6 dl zöldségleves
- 20 centis póréhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
- 1 csokor petrezselyem
- fél dl extra szűz olívaolaj
A sárgarépát, az angolzellert a zöldséglevesben roppanósra főzzük, majd kihűtjük, és nagyon apróra vagdaljuk. Ezután az aprított póréhagymával együtt a forró olívaolajon megpirítjuk, és sóval, borssal, aprított petrezselyemmel ízesítjük. Kihűtjük, majd tálba tesszük, és ráöntjük az olívaolajat. Végül összekeverjük, és hűtőben jól lehűtjük. Tálaláskor kis tálkákba szedjük, petrezselyemmel díszítjük.
Zöldfűszeres-krémsajtos
Hozzávalók:
- 1 kis pohár natúr joghurt
- 2 db tömlős natúr krémsajt
- só, frissen őrölt bors
- fél csokor petrezselyem
- 6 zsályalevél
- 1 szál rozmaring
A joghurtot tálba öntjük, hozzáadjuk a krémsajtot, összekeverjük, és sóval, borssal, aprított petrezselyemmel, zsályával, rozmaringgal fűszerezzük. Ha elkészült, hűtőben lehűtjük, majd kis tálkákba szedjük, és pritaminpaprikával, zsályával díszítjük.
Fotó: adobestock