Konyha

Eddig te is rosszul tároltad a lisztet: ha így csinálod, egy év után is friss marad

A lisztet minden bizonnyal te is használod szinte minden nap, pedig előfordulhat, hogy eddig nem tudtad, hogyan érdemes tárolni, hogy hónapokkal később is megőrizze a minőségét.
nő egy zsákba lisztet tesz

Ha megfelelően tároljuk a lisztet, még egy év után is friss marad, és csomómentesen használható.

A liszt kétségkívül az egyik legfontosabb alapanyag a konyhában. Nélkülözhetetlen kenyér, zsemle, bagett és más pékáruk készítéséhez. A boltokban számos változatával találkozhatsz: búza-, rozs-, rizs-, kukorica- vagy árpaliszttel – ezek mind hosszú ideig eltarthatók, ha megfelelően tároljuk őket.

Hogyan és hol tároljuk a lisztet hosszú távon?

  • Sokan úgy gondolják, hogy a liszt szinte korlátlan ideig eláll, így nem figyelnek a csomagoláson feltüntetett fogyaszthatósági dátumra vagy arra, hogy mióta van a konyhaszekrényben. Pedig a nem megfelelő tárolás – főleg ha nedvesség éri – jelentősen ronthat a minőségén.
  • A legideálisabb, ha hűvös, száraz, szobahőmérsékletű helyet választunk a tárolására. A konyhaszekrény jó megoldás lehet, de semmiképp ne helyezzük a lisztet közvetlenül a tűzhely vagy a mosogató fölé, mert a felszálló gőz miatt könnyen nedvesség érheti.
  • A lisztet érdemes légmentesen záródó műanyag, üveg- vagy kerámiaedénybe áttölteni. Ez nemcsak a frissességet őrzi meg, de segít távol tartani a rovarokat is.
nő egy zsákba lisztet tesz
Sok múlik azon, hogyan tároljuk

Ezek is érdekelhetnek:

  1. Te is ezt eszed már: ezekben a kajákban mostantól lehet lisztbogár
  2. Ismerd meg a liszteket: erre való a fogós és a sima, a Graham, a teljes kiőrlésű és társaik
  3. Mennyi az annyi? Egy bögre cukor nem annyi, mint egy bögre liszt – (át)számítások a konyhában

Mennyi ideig tárolható a liszt?

Szobahőmérsékleten, megfelelő körülmények között a liszt akár 12 hónapig is felhasználható marad. Bár ezután is megőrizheti a külsejét, a minősége (illat, íz, állag) romlásnak indulhat.

Ha szeretnéd még tovább tárolni, hűtőszekrénybe vagy fagyasztóba is teheted – így akár 2 évig is megőrzi a minőségét. A fagyasztásnak ráadásul van egy további előnye is: elpusztítja a lehetséges kártevőket, mint például az élelmiszer-molyokat, a lisztbogarakat vagy a penészgombákat.

Tudod, mit jelentenek a csomagoláson található kódok?

A lisztek csomagolásán egy betűből és számból álló jelölést olvashatunk, ami – ha néhányat észben tartasz közülük – megkönnyítheti a vásárlást.

  • Az első betű a búzát (B), a rozst (R), a durumbúzát (D), a Graham-búzát (G), a tönkölybúzát (TB) jelöli.
  • A második betű a szemcseméretet jelöli: L=liszt – apró szemcséjű finomliszt, F=fogós, FF=kétszer fogós – durva szemcseméretű (például rétesliszt), D=dara.
  • A szám a hamutartalmat fejezi ki. Minél nagyobb ez az érték, annál több a lisztben a korpa, vagyis az ásványi anyagok aránya. Ha kisebb a szám, fehérebb, finomítottabb a liszt.

Forrás: kirsche
Fotó: pexels