Ha megfelelően tároljuk a lisztet, még egy év után is friss marad, és csomómentesen használható.
A liszt kétségkívül az egyik legfontosabb alapanyag a konyhában. Nélkülözhetetlen kenyér, zsemle, bagett és más pékáruk készítéséhez. A boltokban számos változatával találkozhatsz: búza-, rozs-, rizs-, kukorica- vagy árpaliszttel – ezek mind hosszú ideig eltarthatók, ha megfelelően tároljuk őket.
Hogyan és hol tároljuk a lisztet hosszú távon?
- Sokan úgy gondolják, hogy a liszt szinte korlátlan ideig eláll, így nem figyelnek a csomagoláson feltüntetett fogyaszthatósági dátumra vagy arra, hogy mióta van a konyhaszekrényben. Pedig a nem megfelelő tárolás – főleg ha nedvesség éri – jelentősen ronthat a minőségén.
- A legideálisabb, ha hűvös, száraz, szobahőmérsékletű helyet választunk a tárolására. A konyhaszekrény jó megoldás lehet, de semmiképp ne helyezzük a lisztet közvetlenül a tűzhely vagy a mosogató fölé, mert a felszálló gőz miatt könnyen nedvesség érheti.
- A lisztet érdemes légmentesen záródó műanyag, üveg- vagy kerámiaedénybe áttölteni. Ez nemcsak a frissességet őrzi meg, de segít távol tartani a rovarokat is.

Ezek is érdekelhetnek:
Mennyi ideig tárolható a liszt?
Szobahőmérsékleten, megfelelő körülmények között a liszt akár 12 hónapig is felhasználható marad. Bár ezután is megőrizheti a külsejét, a minősége (illat, íz, állag) romlásnak indulhat.
Ha szeretnéd még tovább tárolni, hűtőszekrénybe vagy fagyasztóba is teheted – így akár 2 évig is megőrzi a minőségét. A fagyasztásnak ráadásul van egy további előnye is: elpusztítja a lehetséges kártevőket, mint például az élelmiszer-molyokat, a lisztbogarakat vagy a penészgombákat.
Tudod, mit jelentenek a csomagoláson található kódok?
A lisztek csomagolásán egy betűből és számból álló jelölést olvashatunk, ami – ha néhányat észben tartasz közülük – megkönnyítheti a vásárlást.
- Az első betű a búzát (B), a rozst (R), a durumbúzát (D), a Graham-búzát (G), a tönkölybúzát (TB) jelöli.
- A második betű a szemcseméretet jelöli: L=liszt – apró szemcséjű finomliszt, F=fogós, FF=kétszer fogós – durva szemcseméretű (például rétesliszt), D=dara.
- A szám a hamutartalmat fejezi ki. Minél nagyobb ez az érték, annál több a lisztben a korpa, vagyis az ásványi anyagok aránya. Ha kisebb a szám, fehérebb, finomítottabb a liszt.
Forrás: kirsche
Fotó: pexels