Fish and chips
Hozzávalók:
1 kg apró szemű újkrumpli
50 dkg tilápiafilé (fagyasztott)
a mártogatóshoz:
15 dkg majonéz
1 dl tejföl
10 dkg csemegeuborka
1 evőkanál kapribogyó
½ citrom
só, frissen őrölt bors
5 dkg liszt
- A kiolvasztott halat sózzuk, borsozzuk, kevés lisztben megforgatjuk.
- A többi lisztet annyi szódával keverjük el, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk.
- A krumplikat megsikáljuk és szárazra töröljük. Az uborkás-kapribogyós mártogatóshoz a majonézt elkeverjük a tejföllel, pár csepp citromlével, kevés frissen őrölt borssal.
- Hozzáadjuk a kapribogyót és az apróra kockázott uborkát. Bő, forró olajban ropogósra sütjük a krumplikat és a palacsintatésztába mártott halszeleteket is.
- A mártogatóst mellé tálaljuk.
Ez is érdekelhet: A tökéletes rántott hús titka: így marad mindig ropogós a panír
Spenótos-szalonnás újkrumpli
Hozzávalók:
1 kg újkrumpli
30 dkg friss spenót
20 dkg szalonna
2 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
- A szalonnát felkockázzuk, zsírjára sütjük. Kivesszük a zsírból, és félretesszük.
- A megtisztított, felezett burgonyát puhára dinszteljük a szalonnazsíron. Megsózzuk.
- Mikor megpuhult, hozzáadjuk a felcsíkozott, lecsöpögtetett spenótot, az aprított fokhagymát, az őrölt borsot.
- A spenótot 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk. Összekeverjük a szalonnával. Gyors, egyszerű, de mégis laktató egytálétel.
Zöldséges-kolbászos tarhonya
Hozzávalók:
20 dkg tarhonya
50 dkg újkrumpli
3 szál zsenge sárgarépa
35 dkg zöldborsó
1 szál kolbász
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
napraforgóolaj
1 csokor petrezselyem
- A felkockázott hagymát olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a tarhonyát, 1-2 percig pirítjuk, majd beletesszük a megtisztított, felkarikázott újkrumplit, répát és a zöldborsót.
- Beleszórjuk a felaprított fokhagymát, felöntjük annyi vízzel, amennyi bőségesen ellepi. Sózzuk, borsozzuk, 20 percig főzzük, amíg minden megpuhul. Ha szükséges, öntünk még hozzá vizet.
- A felkarikázott kolbászt enyhén megpirítjuk egy teflonserpenyőben, és a felaprított petrezselyemmel együtt a tarhonyához keverjük.
Tepsis újkrumpli kakukkfűvel
Hozzávalók:
1 kg apró újkrumpli
35 dkg koktélparadicsom
1 evőkanálnyi friss kakukkfű
1 fej fokhagyma
1 dl olívaolaj
só
- A megtisztított, egyforma nagyságú apró szemű burgonyát olívaolajjal kikent nagyobb tepsibe helyezzük.
- Mellétesszük a koktélparadicsomot (egészben), megszórjuk sóval, vágott kakukkfűvel, meglocsoljuk olívaolajjal.
- Közétesszük a gerezdekre szedett fokhagymát, és 220 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Fotó: archív