Konyha

Barackos édességek: 3 mennyeien krémes sütemény és fagylalt recept képpel

A fák most roskadoznak a friss sárgabaracktól, amiből természetesen lekvár készül, de frissen számos süteménybe is felhasználhatjuk. Ehhez adunk most édes tippeket.
barackos pite recept

Főzés nélküli, kekszes sárgabarackfagyi

barack fagyi házilag recept

Hozzávalók:
50 dkg sárgabarack
3 dl tejföl
2 dl tejszín
7-8 dkg cukor
5 dkg ropogós keksz
negyed citrom leve

  1. A kimagozott barack felét leturmixoljuk a tejföllel és a cukorral. Hozzákeverjük a felvert tejszínt. Citromlével pikánsabbá tesszük. Ha van fagylaltgépünk, lehűtjük a krémet, majd elkészítjük a fagylaltot.
  2. A kész fagylaltba belekeverjük a maradék felkockázott barackot és a morzsásra tört kekszet. Ha nincs gépünk, a masszát egy tálba öntjük, mélyhűtőbe tesszük, fél óránként 3-4 alkalommal botmixerrel átkeverjük, hogy krémes legyen.
  3. Az utolsó turmixolás után keverjük bele a kockázott barackot és az összetört kekszet. Szilárdulásig mélyhűtőbe tesszük. Tálalás előtt 10 percig szobahőmérsékleten hagyjuk.

Nektarinos-málnás habcsóktorta

pablova nektarinnal és málnával recept

Hozzávalók:
5 szobahőmérsékletű tojásfehérje (egy csepp sárgája se legyen benne!)
25 dkg porcukor
20 dkg málna
5 szem nektarin
3 dl tejszínhab

  1. A sütőt 150 fokra előmelegítjük. A fehérjéket elkezdjük elektromos habverővel verni, és amikor már szép habos, de még nem nagyon kemény, fokozatosan, kanalanként hozzáadjuk a porcukrot. Minden kanál között tovább verjük a habot 1 percig.
  2. Sót ne adjunk hozzá, nehezebb vele kemény habot verni. A végén a masszánk csillogó fehér lesz, és olyan kemény, hogy vághatjuk, formázhatjuk. Kanállal 2 tajtékos korongot kenünk sütőpapírral bélelt tepsire.
  3. Sütőbe tesszük, 5 perc után 120 fokra mérsékeljük a hőfokot, 35 percig sütjük, majd a hőt újra 150 fokra emeljük, újabb 5 percre.
  4. Konyharuhával résnyire kitámasztjuk a sütőajtót, így hagyjuk kihűlni a habcsókot. Tálaláskor az egyik habcsókot kínálótálra helyezzük, megkenjük felvert tejszínhabbal, megszórjuk málnával és gerezdekre vágott nektarinnal. Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóan díszítjük.

Barackos-málnás lepény

Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
10 dkg kukoricaliszt
15 dkg cukor
3 egész tojás
3 dl tejföl
1 púpozott teáskanál sütőpor
3-4 szem őszibarack
20 dkg málna

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Kivajazunk és kilisztezünk egy közepes méretű tepsit. Nagy tálban összekeverjük a tészta összes hozzávalóját, a tetejére szórjuk a gerezdekre vágott barackot és a málnát. Kb. 25-30 perc alatt készre sütjük a lepényt.

Fotó: archív