Pörköltet főzni mindenki tud – legalábbis ezt gondoljuk. De vajon tényleg ennyire egyszerű? Rengeteg tévhit él a köztudatban, például hogy csak a drága húsokból lehet igazán jó ételt készíteni. Pedig ez hatalmas tévedés!
A hús típusa másodlagos
Sokan esküsznek a drága marhahúsra vagy sertéstarjára, pedig a jó pörkölt titka nem feltétlenül a húsban rejlik. Csontos vagy porcos részek is fantasztikus ízeket hoznak ki a szaftból:
- Csirke esetén comb, szárny, nyak és farhát a legjobb.
- Sertésnél lapocka, comb, tarja.
- Marha esetében lábszár, oldalas vagy a különlegesebb pofa.
- Extrább alapanyagként szóba jöhet pacal, köröm, zúza, sőt akár a gomba vagy a lencse is húsmentes alternatívaként.
Ne feledd, a túlságosan sovány húsokat (például a csirkemellet) inkább más módon készítsd el!
Ezek is érdekelhetnek
Az igazi titok – és nem a paprika!
Bármilyen meglepő, a tökéletes pörkölt legfontosabb összetevője nem a hús, nem a hagyma, de még csak nem is a paprika. A valódi kulcs az idő, pontosabban a hosszan tartó, lassú főzés.
Ha tökéletes, gazdag, ragacsos szaftot szeretnél, minimum 70 percet kell szánnod a csirke- vagy sertéspörköltre. Marhapörkölt esetében pedig akár két órára is szükség lehet. Ez alatt a hosszú idő alatt ugyanis a csontokban, porcokban található kollagén teljesen kioldódik, és ettől lesz a szaft annyira telt, hogy „megáll benne a kanál”.
Még 3 aranyszabály, amivel verhetetlen lesz a pörkölted:
- A kevesebb több: Ne tegyél bele túl sok fűszert. Kötelező hozzávalók:
- zsír
- hagyma
- hús
- só
- paprika
Extra fűszerként jöhet még:
- bors
- kömény
- petrezselyem
Paradicsom és TV-paprika helyett inkább plusz egy fej hagymát használj!
- Ne aprítsd túl kicsire a húst! Legalább gyufásdoboznyi darabokra vágd, és mindig a rostokra merőlegesen, hogy finomabb, szaftosabb maradjon.
- Hússal kezdd, ne a hagymával! Első lépésben pirítsd körbe a húst száraz, forró serpenyőben, majd tedd félre pihenni. Utána mehet bele a zsír, majd a hagyma, végül pedig visszakerülhet a hús, majd a paprika és szükség szerint a víz.
Ezek a praktikák biztosítják, hogy a pörkölted ne csak finom, hanem szenzációsan sűrű és ízletes legyen, amit garantáltan minden vendéged imádni fog!
Fotó: unsplash