Konyha

A nagymamámtól tanultam: ettől lesz a pörkölt szaftja olyan, hogy még a kanál is megáll benne

A tökéletes pörkölt titka nem a drága hús, hanem az idő és pár egyszerű szabály. Így lesz a szaft mennyeien sűrű és ragacsos, akár galuskával, akár kenyérrel!
pörkölt bográcsban

Pörköltet főzni mindenki tud – legalábbis ezt gondoljuk. De vajon tényleg ennyire egyszerű? Rengeteg tévhit él a köztudatban, például hogy csak a drága húsokból lehet igazán jó ételt készíteni. Pedig ez hatalmas tévedés!

A hús típusa másodlagos

Sokan esküsznek a drága marhahúsra vagy sertéstarjára, pedig a jó pörkölt titka nem feltétlenül a húsban rejlik. Csontos vagy porcos részek is fantasztikus ízeket hoznak ki a szaftból:

  • Csirke esetén comb, szárny, nyak és farhát a legjobb.
  • Sertésnél lapocka, comb, tarja.
  • Marha esetében lábszár, oldalas vagy a különlegesebb pofa.
  • Extrább alapanyagként szóba jöhet pacal, köröm, zúza, sőt akár a gomba vagy a lencse is húsmentes alternatívaként.

Ne feledd, a túlságosan sovány húsokat (például a csirkemellet) inkább más módon készítsd el!

Ezek is érdekelhetnek

Az igazi titok – és nem a paprika!

Bármilyen meglepő, a tökéletes pörkölt legfontosabb összetevője nem a hús, nem a hagyma, de még csak nem is a paprika. A valódi kulcs az idő, pontosabban a hosszan tartó, lassú főzés.

Ha tökéletes, gazdag, ragacsos szaftot szeretnél, minimum 70 percet kell szánnod a csirke- vagy sertéspörköltre. Marhapörkölt esetében pedig akár két órára is szükség lehet. Ez alatt a hosszú idő alatt ugyanis a csontokban, porcokban található kollagén teljesen kioldódik, és ettől lesz a szaft annyira telt, hogy „megáll benne a kanál”.

pörkölt bográcsban

Még 3 aranyszabály, amivel verhetetlen lesz a pörkölted:

  1. A kevesebb több: Ne tegyél bele túl sok fűszert. Kötelező hozzávalók:
  • zsír
  • hagyma
  • hús
  • paprika

Extra fűszerként jöhet még:

  • bors
  • kömény
  • petrezselyem

Paradicsom és TV-paprika helyett inkább plusz egy fej hagymát használj!

  1. Ne aprítsd túl kicsire a húst! Legalább gyufásdoboznyi darabokra vágd, és mindig a rostokra merőlegesen, hogy finomabb, szaftosabb maradjon.
  2. Hússal kezdd, ne a hagymával! Első lépésben pirítsd körbe a húst száraz, forró serpenyőben, majd tedd félre pihenni. Utána mehet bele a zsír, majd a hagyma, végül pedig visszakerülhet a hús, majd a paprika és szükség szerint a víz.

Ezek a praktikák biztosítják, hogy a pörkölted ne csak finom, hanem szenzációsan sűrű és ízletes legyen, amit garantáltan minden vendéged imádni fog!

Forrás

Fotó: unsplash