Konyha

A titok a jó füstölt szalonna és kolbász: kis tűzön készül a legjobb bográcsos pincepörkölt – Recept

Ezek az aranyfényű, de már nem kánikulai napok kiválóak arra, hogy kivonuljunk a természetbe, és élvezzük a füstös ízeket, illatokat.

Pincepörkölt bográcsban

Hozzávalók:
• 15 dkg füstölt szalonna
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 50 dkg marhalábszár
• 50 dkg sertéshús
• 1 evőkanál őrölt pirospaprika
• 1 teáskanál majoránna
• 1 teáskanál őrölt kömény
• 2 szem paradicsom
• 1 tv-paprika
• 3 gerezd fokhagyma
• 2 babérlevél
• 80 dkg krumpli
• 20 dkg füstölt kolbász
• só, frissen őrölt bors

1. A szalonnát felkockázzuk, zsírjára sütjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, enyhén sózzuk, és puhára dinszteljük.
2. Beletesszük a felkockázott sertés- és marhahúst, és körbepirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, köménnyel, majoránnával. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, a karikákra vágott paprikát, a zúzott fokhagymát, a babérlevelet.
3. 5-10 percig kevergetve főzzük, amíg a zöldségek kissé összeesnek, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi a húst. Összeforraljuk, megsózzuk, megborsozzuk, és lefedve puhára főzzük. Időnként megkeverjük, és pótoljuk az elpárolgott vizet.
4. Közben a krumplit meghámozzuk, csónakra vágjuk. Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk a krumplit és annyi vizet, amennyi ellepi. Beletesszük a felkarikázott füstölt kolbászt. Megsózzuk, és addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul.

Fotó: Vrábel Kriszta

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete