Konyha

Tárcsán és bográcsban: az öt legfinomabb recept az őszi kerti partihoz, ami után garantáltan nem kell második fogás

Ezek az aranyfényű, de már nem kánikulai napok kiválóak arra, hogy kivonuljunk a természetbe, és élvezzük a füstös ízeket, illatokat.

Hagyományos pásztortarhonya

Hozzávalók:
• 20 dkg füstölt szalonna
• 1 fej vöröshagyma
• 25 dkg tarhonya
• 1 szál füstölt kolbász
• 1 evőkanál őrölt pirospaprika
• 2 tv-paprika
• 1 szem paradicsom
• 50 dkg krumpli
• 1 gerezd fokhagyma
• só, frissen őrölt bors

1. A szalonnát kockákra vágjuk, és a felaprított hagymával együtt zsírjára sütjük.
2. Hozzáadjuk a tarhonyát, a felkarikázott kolbászt, és folyamatosan kevergetve átpirítjuk. Beleszórjuk a pirospaprikát, a felkarikázott zöldpaprikát és a darabokra vágott paradicsomot is.
3. Hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott krumplit, a zúzott fokhagymát, majd felöntjük kb. 7-8 dl vízzel. Sózzuk, borsozzuk, és lefedve addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul.

Pincepörkölt bográcsban

Hozzávalók:
• 15 dkg füstölt szalonna
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 50 dkg marhalábszár
• 50 dkg sertéshús
• 1 evőkanál őrölt pirospaprika
• 1 teáskanál majoránna
• 1 teáskanál őrölt kömény
• 2 szem paradicsom
• 1 tv-paprika
• 3 gerezd fokhagyma
• 2 babérlevél
• 80 dkg krumpli
• 20 dkg füstölt kolbász
• só, frissen őrölt bors

1. A szalonnát felkockázzuk, zsírjára sütjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, enyhén sózzuk, és puhára dinszteljük.
2. Beletesszük a felkockázott sertés- és marhahúst, és körbepirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, köménnyel, majoránnával. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, a karikákra vágott paprikát, a zúzott fokhagymát, a babérlevelet.
3. 5-10 percig kevergetve főzzük, amíg a zöldségek kissé összeesnek, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi a húst. Összeforraljuk, megsózzuk, megborsozzuk, és lefedve puhára főzzük. Időnként megkeverjük, és pótoljuk az elpárolgott vizet.
4. Közben a krumplit meghámozzuk, csónakra vágjuk. Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk a krumplit és annyi vizet, amennyi ellepi. Beletesszük a felkarikázott füstölt kolbászt. Megsózzuk, és addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul.

Palócgulyás

Hozzávalók:
• 50 dkg marhalábszár
• 1 fej vöröshagyma
• 1 teáskanál pirospaprika
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 teáskanál őrölt kömény
• 2 db babérlevél
• 50 dkg zöldbab
• 3 szál sárgarépa
• 1 szál fehérrépa
• 2 szem krumpli
• 3 dl tejföl
• fél dl étolaj vagy 1 evőkanál zsír
• só, frissen őrölt bors
• citrom

1. A felaprított hagymát a bográcsban, olajon megdinszteljük, és beletesszük a felkockázott húst. Körbepirítjuk a húst, beleszórjuk a pirospaprikát, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Lefedve pároljuk a húst 1 órán át.
2. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, köménnyel, babérlevéllel ízesítjük, további 30 percig főzzük.
3. Beletesszük a felkarikázott répákat, a felkockázott krumplit, a darabolt zöldbabot, és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük a levest, amíg a hús és a zöldségek teljesen puhára főnek. Fokozatosan elkeverjük benne a tejfölt, és pár csepp citromlével savanyítjuk a gulyást.

Sült hagymás-kukoricás csirkeragu

Hozzávalók:
• 1 kg csirkemell vagy –combfilé
• 1 kg vöröshagyma
• 40 dkg morzsolt csemegekukorica (konzerv)
• 2 gerezd fokhagyma
• só, frissen őrölt bors
• 1 evőkanál mustár
• olívaolaj

1. A csirkehúst megmossuk, szárazra töröljük, felcsíkozzuk.
2. 1 dl olívaolajat elkeverünk a mustárral, és bő adag őrölt borssal. Az olajos pácot a csirkére öntjük, és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
3. A tárcsát felhevítjük, olajat öntünk bele, hozzáadjuk a vékonyra szelt hagymát és a pácolt csirkét, megsózzuk.
4. Kevergetve kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Az utolsó 4-5 percre belekeverjük a lecsöpögtetett kukoricát.

Joghurtban pácolt tarja

Hozzávalók:
• 8 szelet tarja, csont nélkül
• 2 dl natúr joghurt
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 teáskanál őrölt pirospaprika
• 1 teáskanál mustár
• 1 csipet frissen reszelt szerecsendió
• 1 mokkáskanál őrölt római kömény
• tengeri só, frissen őrölt bors
• étolaj

1. Elkészítjük a pácot: a joghurtot elkeverjük 4-5 evőkanál olajjal, a zúzott fokhagymával, frissen őrölt borssal, szerecsendióval, római köménnyel, pirospaprikával.
2. A megmosott, szárazra törölt húst megkenjük a páccal, és legalább egy éjszakán át állni hagyjuk benne.
3. A tárcsát felhevítjük, olajat öntünk bele, sütés előtt megsózzuk a húsokat, majd oldalanként 6-7 perc alatt ropogósra sütjük őket.

Fotók: Vrábel Kriszta