Paprikás fish & chips (800 Ft egy adag)
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg afrikaiharcsa-filé
- 2 db tojás
- 15 dkg liszt
- 2 evőkanál őrölt piros-paprika (lehet csípős, ha szeretjük)
- 80 dkg krumpli (friss vagy fagyasztott hasábburgonya)
- olaj a sütéshez
- Ha frissen készítjük a krumplit, meghámozzuk, és hasábokra szeljük. Sós vízben félkészre főzzük, leszűrjük, konyharuhával megszárítjuk.
- A halszeleteket nagyobb kockákra vágjuk, ízlás szerint megsózzuk, megborsozzuk. A lisztet és a paprikát csomómentesre keverjük az enyhén felvert tojásokkal. Szódavízzel higítva folyékony palacsintatésztát készítünk.
- Megforgatjuk a tésztában a halkockákat, majd bő, forró olajban ropogósra sütjük őket. Végül a forró olajban ropogósra sütjük a burgonyát is. Konyhai papírtörlőre szedve lecsepegtetjük róluk a felesleges zsiradékot.
Hagymás lángosgolyó (150 Ft egy adag)

Hozzávalók 8 adaghoz:
- 25 dkg burgonya (tisztított mennyiség)
- kb. 30 dkg liszt
- 10 dkg pirított hagyma
- fél tasak szárított élesztő
- só, frissen őrölt bors
- napraforgóolaj a sütéshez
A mártogatóshoz:
- 10 dkg juhtúró
- 1,5 dl tejföl
- só
- A meghámozott burgonyát felkockázzuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, villával áttörjük, és hűlni hagyjuk.
- Az élesztőt elkeverjük a liszttel, 1 teáskanál sóval, hozzáadjuk a burgonyát, valamint a pirított hagymát. Kevés vizet adagolunk hozzá, hogy gyúrható, de ne ragacsos tésztát kapjunk. Össze-dolgozzuk, majd egy órán át kelesztjük.
- Lisztezett felületen 32 darabra vágjuk a tésztát. Kis gömböket formázunk a darabokból, majd 30 percig ismét kelesztjük őket. Közben a juhtúrót simára keverjük a tejföllel, és ha még szükséges, enyhén megsózzuk.
- Közepesen forró olajban, adagonként készre sütjük a lángosgolyókat, majd konyhai papírtörlőn leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot. A juhtúrós mártogatóssal tálaljuk őket.
Ezeket olvastad már?
Egyben sült, káposztás hot dog (250 Ft egy darab)

Hozzávalók 12 hot doghoz:
- 45 dkg liszt
- 1 kiskanál só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 db tojás és még 1 db a kenéshez
- 2 dl langyos tej
- 100 g natúr joghurt
- 5 dkg vaj
- 6 pár baromfi- vagy sertésvirsli
- 20 dkg vecsési káposzta
- 3-4 evőkanál mustár
- 2 evőkanál olaj
- A langyos tejet és a cukrot krémesre keverjük az élesztővel. A lisztet elkeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a krémes élesztőt, 1 tojást, az olvasztott vajat és a joghurtot. A szükséges folyadék mennyisége függ a liszt minőségétől. Ha túl kemény a tészta, óvatosan adagoljunk hozzá még tejet mindaddig, amíg gyúrható, lágy tésztát nem kapunk. Ruganyosra dagasztjuk, majd konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük.
- Közben a lecsöpögtett vecsési káposztát összevágjuk, serpenyőben 2 ek. olajon lassan dinsztelve megpirítjuk.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk, és 12 téglalapra vágjuk. A tésztalapokat vékonyan megkenjük mustárral, pirított káposztát osztunk szét rajtuk, majd 1-1 virslit tekerünk a tésztalapokba. Újabb 30 percig kelesztjük, közben a sütőt 200 Celsius-fokra melegítjük.
- A kifliket megkenjük felvert tojással, és kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Fotók: Vrábel Kriszta