Konyha

Olasz ízutazás nyaralás után: 4 fogásos menü az előételtől a desszertig, amit az étteremben ettél

Az olasz konyha sokkal több annál, mint hogy csak a pizza és a tészták jussanak eszünkbe róla. Persze, hangsúlyosak ezek is, de néha érdemes mással is kísérletezni.

Előétel: Rántott mozzarella

Hozzávalók:

  • 3 zacskó (3×125 g) mozzarella
  • liszt, tojás, morzsa, a panírhoz
  • só, napraforgóolaj a sütéshez
  • 70 dkg paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • pár levél friss bazsalikom
  • olívaolaj, só, bors

Elkészítjük a paradicsomszószt: a meghámozott paradicsomokat felkockázzuk, kevés olívaolajjal, a felaprított fokhagymával, sóval, borssal és a bazsalikomlevelekkel takarékon, de folyamatosan forralva kb. 25 perc alatt sűrű szószt főzünk. Mikor kész, elkeverjük benne az apróra vágott petrezselymet. Vastagon felkarikázzuk a mozzarellákat, és enyhén sózzuk. Megforgatjuk őket lisztben, felvert, sózott tojásban, morzsában. Nagyon forró olajban mindkét oldalát megsütjük, és azonnal tálaljuk, mert így lesz finom ropogós a külseje, és lágy a belseje. Ha kihűl, a sajt megkeményedik.

Olvasd el ezeket is!

Első fogás: Pasta alla norma

Hozzávalók:

  • 50 dkg fusilli (orsótészta)
  • 50 dkg padlizsán
  • 60 dkg paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kis csokor friss bazsalikom
  • só, olívaolaj

A padlizsánt kettévágjuk, majd vékonyan felszeleteljük, olajban ropogósra sütjük, és papírtörlőn leitatjuk. A forró vízbe mártott paradicsomok héját lehúzzuk, felkockázzuk a paradicsomhúst, és kevés olívaolajjal, az aprított fokhagymával, sóval, borssal, bazsalikomlevelekkel takarékon, de folyamatosan forralva kb. 25 perc alatt sűrű szószt főzünk. A kész szószba belekeverjük a padlizsánokat. Lobogó sós vízben kifőzzük a tésztát, rászedjük a szószt, és azonnal tálaljuk.

Második fogás: Saltimbocca alla romana

Hozzávalók:

  • 8 kis szelet borjúcomb
  • 8 hajszálvékony szelet szárított sonka
  • 8-10 zsályalevél
  • só, őrölt bors
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 5 dkg vaj, liszt

A húsokat egészen vékonyra kiklopfoljuk, enyhén sózzuk, teszünk rájuk 1-1 szelet sonkát, illetve zsályalevelet. A húst összehajtjuk, és fogpiszkálóval rögzítjük. Nem túl forró vajban (különben megég a vaj!) minden oldalról pirosra sütjük a húscsomagokat. Mikor megsültek, kivesszük a húsokat, lefedve melegen tartjuk őket, a visszamaradt zsiradékba öntjük a bort, majd pár perc alatt összefőzzük, és a húsokra öntjük. Azonnal friss, apróra vágott zsályalevéllel ízesített krumplipürével tálaljuk.

Desszert: Panna cotta nektarinnal

Hozzávalók:

  • 3 dl tejszín
  • 3 dl teljes tej
  • 4 db lapzselatin
  • 8 evőkanál cukor
  • 1 rúd vanília

az öntethez:

  • 1 rúd vanília
  • 4 kis szem nektarin

A tejszínt összeöntjük a tejjel, hozzáadunk 4 evőkanál cukrot, a vaníliarúd kikapart magjait és a rudat is. Felforraljuk, majd lezárjuk, és azonnal egyenként elkeverjük benne a zselatinlapokat. Megvárjuk, amíg kihűl, elkeverjük, kivesszük a vaníliarudat, kávéscsészékbe vagy kis teáscsészébe öntjük a keveréket, 4-5 órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.

A nektarinokat cikkekre vágjuk. A maradék cukorból világos karamellt készítünk, 4 evőkanál vizet öntünk hozzá, melegítjük, míg a karamell újra folyós nem lesz, ekkor hozzáadjuk a nektarincikkeket, és a szirupban főzzük őket pár percig. Tálaláskor a panna cották szélét vékony késsel óvatosan elválasztjuk a csészétől, forró vízbe mártjuk a formák alját, majd a panna cottát tányérokra borítjuk, köréjük szedjük a nektarint, a tetejükre karamellt csöpögtetünk.

Fotó: pexels