Kukoricás újkrumplifőzelék
Hozzávalók:
- 60 dkg újkrumpli
- 60 dkg szemezett kukorica
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 csokor újhagyma
- 4 evőkanál olaj
- 2 evőkanál liszt
- 2 babérlevél, citrom
- só, frissen őrölt bors
- 2 dl natúr joghurt
- 2 dl tejszín
- feltétnek sült bacon
A felkockázott hagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott krumplit és a kukoricát. Az olajon átforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Beletesszük a babérlevelet, megsózzuk, megborsozzuk. Lefedve, takarékon puhára főzzük a krumplit.
A lisztet fokozatosan elkeverjük a főzelék forró levével és a joghurttal, és a főzelékhez adjuk. Beletesszük a tejszínt és az apróra vágott újhagymát, összeforraljuk, és citromlével pikánsabbá tesszük. Sült baconnal kínáljuk.
Ez is érdekelhet
Paradicsomos fejtett bab
Hozzávalók:
- 50 dkg fejtett bab
- 1 kg paradicsom
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 paprika
- só, frissen őrölt bors, 2 babérlevél
- 2-3 zellerág
- olaj
- feltétnek grillkolbász
Kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a felkarikázott paprikát, a darabolt paradicsomot, és összeforraljuk. Felöntjük fél liter vízzel, hozzáadjuk a babot, a babérlevelet, a zellerzöldet, megsózzuk, megborsozzuk. Puhára főzzük a babot. Sült grillkolbásszal kínáljuk.
Spenót, spenótos túrógombóccal
Hozzávalók:
- 1 kg felcsíkozott leveles spenót
- 2 szikkadt zsemle
- 3 dl tej
- só
3 gerezd fokhagyma - frissen őrölt bors
- 25 dkg túró
- 5 evőkanál búzadara
- 1 tojás
- 3 evőkanál olívaolaj
A spenótot az olajon 1 gerezd fokhagymával megdinszteljük, a gombóchoz kiveszünk 2-3 kanálnyit. A zsemléket felaprítjuk, a tejbe áztatjuk, a spenóthoz adjuk, a főzeléket turmixoljuk, sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük, és összeforraljuk.
A túrót elkeverjük a tojással, sóval, borssal, a búzadarával és a félretett spenóttal. Kis gombócokat formázunk, és lobogó, sós vízben megfőzzük. Ha feljöttek a víz felszínére, még 2 percig forraljuk.
Kapros cukkinifőzelék
Hozzávalók:
- 80 dkg cukkini
- 1 nagy csokor friss kapor
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál 10%-os ecet
- 3 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 3 evőkanál olívaolaj
- só, bors
A cukkinit tökgyalun lereszeljük. Ne facsarjuk ki! Lábosban felmelegítjük az olajat, hozzáadjuk
a cukkinit és a zúzott fokhagymákat. Sózzuk, kevés frissen őrölt borssal ízesítjük. Beletesszük az ecetet, az aprított kaprot, kevés vizet és 15 percig pároljuk. Liszttel elkevert tejföllel behabarjuk. Feltétnek vagdalt vagy akár tükörtojás is illik hozzá.
fotó: archív