Sztracsatella torta
Hozzávalók a tésztához:
- 4 tojás
- 8 dkg cukor
- 10 dkg liszt
- 2 dkg kakaópor
- 1/3 csomag sütőpor
- 4 dkg olvasztott vaj
a krémhez:
- 50 dkg túró, 10 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 2,5 dl tejszín
- 1 púpozott teáskanál zselatin
- fél dl víz
- 10 dkg étcsokoládé
A tojássárgákat a cukor felével és a vajjal kikeverjük, a fehérjét a maradék cukorral habbá verjük, a kettőt összeforgatjuk, majd a kakaóval és a sütőporral elkevert lisztet is hozzáadjuk. Egy 22 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírcsíkkal, egy cm-t ráhagyva. A masszát beletöltjük, 180 fokon 20 percig, majd 15 percig 160 fokon sütjük. Langyosra hűtjük, 3 vagy 4 lapba vágjuk.
A zselatint a vízben megduzzasztjuk, forrásig felmelegítjük. A tejszínt kemény habbá verjük. A túrót a többi hozzávalóval kikeverjük, tejszínhabbal lazítjuk. A csokoládét megolvasztjuk, a krémre csurgatjuk, majd belekeverjük. Keveset a zselatinhoz adunk, és azzal együtt visszakeverjük a többi krémbe, majd a piskótalapokkal a tortakarikába rétegezzük. 2 órára hűtőbe tesszük dermedni, majd levesszük a torta-karikát. Csokoládéval díszítjük.
Krémes, lekváros, mézes
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 1 dkg porcukor
- 2 dkg méz
- 1 egész tojás
a krémhez:
- 25 dkg túró
- 10 dkg porcukor
- 12 dkg puha vaj
- 1 narancs reszelt héja
- fél rúd vanília kikapart belseje
a rétegezéshez:
- 35 dkg meggylekvár (vagy bármilyen piros lekvár)
A vajat és a lisztet egy tálban elmorzsoljuk, a mézet a tojással elkeverve a morzsalékhoz adjuk, tésztává gyúrjuk, és lisztezett deszkán kb. 25×25-ös tepsi méretű négyzetre nyújtjuk. Beletesszük a lapos tepsibe, megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben világosra sütjük.
Mikor langyosra hűlt, 3 csíkra vágjuk. A krémhez a vajat a porcukorral kihabosítjuk, a túrót szitán áttörjük, majd a vaníliával és a narancs reszelt héjával kikeverjük, végül a két krémet összedolgozzuk. A lapokat a lekvárral és a túrókrémmel megkenjük, és rétegezzük. Egy keveset hagyunk, hogy a tetejére és az oldalára is jusson, majd éjszakára hűtőbe tesszük puhulni.
Túrós csokis alagút
Hozzávalók
a tésztához:
- 3 tojás
- 5 dkg cukor
- 7 dkg liszt
- 1 evőkanál kakaópor
- 3 dkg olvasztott vaj
a krémhez:
- 50 dkg túró
- 12 dkg porcukor
- 25 dkg mascarpone sajtkrém
- 2 csomag vaníliás cukor
A tészta hozzávalóiból hagyományos módon piskótatésztát készítünk, az olvasztott vajat a végén óvatosan belekeverjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, ceruzával körberajzoljuk az őzgerincforma alját és az ívének a méretét. Akkora piskótalapot kell sütnünk, amellyel a forma belsejét kibéleljük, és egy másik csík, amellyel lezárhatjuk. A masszát a rajz méretére késsel egyenletesen rákenjük, majd 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt megsütjük, ügyelve, hogy ne szárítsuk ki. A krémhez a túrót, a porcukrot és a vaníliás cukrot jól kikeverjük, majd a mascarponét is hozzáadva krémesre keverjük.
A formát előbb fóliával, majd a piskótalappal kibéleljük, és megtöltjük a krémmel. A lezáró lappal befedjük, és a hűtőbe tesszük összeérni. Ezután tálra borítjuk, a tetejét 10 dkg olvasztott csokoládéval bevonhatjuk, vagy a krémből félretett adaggal megkenhetjük, vagy készíthetünk rá fényes mázat.
Ez is érdekelhet
Kókuszos golyók másképpen
Hozzávalók
a tésztához:
15 dkg liszt, 10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 evőkanál kakaópor, 1 tojás
a töltelékhez:
25 dkg túró
10 dkg puha vaj
7 dkg porcukor
1 citrom héja és leve
a bevonathoz:
15 dkg fehércsokoládé
10 dkg kókuszreszelék
A lisztet és a vajat elmorzsoljuk, majd a tojást is hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és 32 akkora darabot szúrunk ki belőle, amekkorával a dió- vagy mandulaformákat ki lehet bélelni. Kibélelés után 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük, majd kiborítjuk, és hagyjuk kihűlni.
A krém hozzávalóit egy tálban jól kihabosítjuk, a két félgömböt összetöltjük vele, majd hűtőbe tesszük dermedni. A fehér csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, a golyókat megmártjuk benne, lecsepegtetjük, és kókuszba forgatjuk. Legalább 1 napra hűtőbe tesszük puhulni.
Fotó: archív