Konyha

Főzzünk jókat olcsón bográcsban: a három legjobb receptünk, ha sok vendég érkezik

A telken, a kertben vagy a kempingezésnél is élvezhetjük a szabad téren, lassú tűznél kavargatott egytálételek utánozhatatlan, füstös aromáját. A baráti beszélgetésekhez is remek „körítést” adnak.
gombás rizses tojásos lecsó bográcsban

Gombás-rizses tojásos lecsó (680 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 15 dkg rizs
  • 5 db tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kg lecsónak való paprika
  • 2-3 nagyobb szem paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál őrölt pirospaprika
  • só, frissen őrölt bors
  • olaj
  1. Az apróra felkockázott hagymát kevés olajon puhára dinszteljük a forró bográcsban. Hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, átfuttatjuk a zsiradékon, majd beletesszük a karikázott paprikát, a darabolt paradicsomot és a zúzott fokhagymagerezdeket, valamint a rizst is.
  2. Felöntjük 5 dl vízzel, megsózzuk, és lassú tűzön, kevergetve, kb.35-40 perc alatt készre főzzük a lecsót. Ha szükséges, közben folyamatosan pótoljuk az elpárolgott vizet.
  3. A tojásokat elkeverjük, sóval, borssal ízesítjük, és a forró lecsóba keverjük. Még 1-2 percig főzzük, majd tálaljuk.

Gazdag slambuc lecsóval, kolbásszal (550 Ft egy adag)

gazdag slambuc bográcsban
Gazdag slambuc lecsóval, kolbásszal (550 Ft egy adag)

Ez is érdekelhet: Nyári ebéd sok zöldséggel: 3 spórolós vacsora 600 forint alatt – fél óra alatt kész vannak

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 25 dkg csuszatészta/fodros kockatészta
  • 60 dkg krumpli
  • 1 szál füstölt kolbász
  • 20 dkg füstölt húsos szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 2 db TV-paprika
  • 2 szem paradicsom
  1. A felkockázott szalonnát a bográcsba tesszük, és zsírjára sütjük. Puhára dinszteljük rajta a felaprított vöröshagymát. Hozzáadjuk az egyenletesre tört csuszatésztát, és lepirítjuk.
  2. Beletesszük a karikákra vágott kolbászt, az őrölt pirospaprikát, és ezzel is pirítjuk egy kis ideig. Hozzáadjuk a meghámozott és nagyobb kockákra vágott burgonyát, a karikákra vágott paprikát és a feldarabolt paradicsomot is.
  3. Alaposan összekeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Megsózzuk, megborsozzuk.
  4. Fedő nélkül, időnként rázogatva, kevergetve addig főzzük, amíg a burgonya teljesen megpuhul, közben pótoljuk a vizet. Tálalás előtt lefedve 10 percig pihentetjük.

Káposztás- tarhonyás babgulyás (850 Ft egy adag)

káposztás bableves bográcsban
Káposztás- tarhonyás babgulyás (850 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50 dkg vecsési savanyú káposzta
  • 25 dkg fejtett bab
  • 20 dkg sertéshús
  • 20 dkg füstölt hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál zsír
  • 2 dl fehérbor
  • 2 evőkanál szárított tárkony
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • só, bors
  • 2 dl tejföl a tálaláshoz
  1. A zsíron finomra dinszteljük a felkockázott vöröshagymát, majd hozzáadjuk az apróra kockázott sertés- és füstölt húst, valamint a tárkonyt. Megsózzuk, megborsozzuk.
  2. Lepirítjuk a húst, és hozzákeverjük a pirospaprikát. Ezt is lepirítjuk, ezután hozzátesszük az összevágott káposztát. Ezzel is átpirítjuk, majd felöntjük a borral, és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát.
  3. Felöntjük 1,5 l vízzel, beletesszük a babot, és 1 óráig főzzük. Hozzákeverjük a tarhonyát is, és puhára főzzük. Sózzuk, borsozzuk, tejföllel tálaljuk.

Ez is érdekelhet

  1. Nem egyezett bele a kemoterápiába: utolsó hónapjait kínok közt töltötte Agárdy Gábor
  2. Kitiltották a színházból Sinkovits Imre fiát: „Sosem éreztem azt, hogy édesapám árnyékában élek”
  3. Hónaljhajtások a paradicsomon: ezért tilos visszavágni a dús kacsokat

Fotók: Vrábel Kriszta