Gombás-rizses tojásos lecsó (680 Ft egy adag)
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 15 dkg rizs
- 5 db tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kg lecsónak való paprika
- 2-3 nagyobb szem paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál őrölt pirospaprika
- só, frissen őrölt bors
- olaj
- Az apróra felkockázott hagymát kevés olajon puhára dinszteljük a forró bográcsban. Hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, átfuttatjuk a zsiradékon, majd beletesszük a karikázott paprikát, a darabolt paradicsomot és a zúzott fokhagymagerezdeket, valamint a rizst is.
- Felöntjük 5 dl vízzel, megsózzuk, és lassú tűzön, kevergetve, kb.35-40 perc alatt készre főzzük a lecsót. Ha szükséges, közben folyamatosan pótoljuk az elpárolgott vizet.
- A tojásokat elkeverjük, sóval, borssal ízesítjük, és a forró lecsóba keverjük. Még 1-2 percig főzzük, majd tálaljuk.
Gazdag slambuc lecsóval, kolbásszal (550 Ft egy adag)

Ez is érdekelhet: Nyári ebéd sok zöldséggel: 3 spórolós vacsora 600 forint alatt – fél óra alatt kész vannak
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 25 dkg csuszatészta/fodros kockatészta
- 60 dkg krumpli
- 1 szál füstölt kolbász
- 20 dkg füstölt húsos szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
- 2 evőkanál őrölt pirospaprika
- 2 db TV-paprika
- 2 szem paradicsom
- A felkockázott szalonnát a bográcsba tesszük, és zsírjára sütjük. Puhára dinszteljük rajta a felaprított vöröshagymát. Hozzáadjuk az egyenletesre tört csuszatésztát, és lepirítjuk.
- Beletesszük a karikákra vágott kolbászt, az őrölt pirospaprikát, és ezzel is pirítjuk egy kis ideig. Hozzáadjuk a meghámozott és nagyobb kockákra vágott burgonyát, a karikákra vágott paprikát és a feldarabolt paradicsomot is.
- Alaposan összekeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Megsózzuk, megborsozzuk.
- Fedő nélkül, időnként rázogatva, kevergetve addig főzzük, amíg a burgonya teljesen megpuhul, közben pótoljuk a vizet. Tálalás előtt lefedve 10 percig pihentetjük.
Káposztás- tarhonyás babgulyás (850 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg vecsési savanyú káposzta
- 25 dkg fejtett bab
- 20 dkg sertéshús
- 20 dkg füstölt hús
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál zsír
- 2 dl fehérbor
- 2 evőkanál szárított tárkony
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- só, bors
- 2 dl tejföl a tálaláshoz
- A zsíron finomra dinszteljük a felkockázott vöröshagymát, majd hozzáadjuk az apróra kockázott sertés- és füstölt húst, valamint a tárkonyt. Megsózzuk, megborsozzuk.
- Lepirítjuk a húst, és hozzákeverjük a pirospaprikát. Ezt is lepirítjuk, ezután hozzátesszük az összevágott káposztát. Ezzel is átpirítjuk, majd felöntjük a borral, és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát.
- Felöntjük 1,5 l vízzel, beletesszük a babot, és 1 óráig főzzük. Hozzákeverjük a tarhonyát is, és puhára főzzük. Sózzuk, borsozzuk, tejföllel tálaljuk.
Ez is érdekelhet
Fotók: Vrábel Kriszta