Konyha

Melegítés mikróban: így csináld, hogy ne csak a tányér legyen forró, hanem az étel is

Mindannyian ismerjük azt, amikor benyúlunk a mikrohullámú sütőbe, a tényér megégeti a kezünket, és mikor odaérünk az asztalhoz kiderül, hogy az étel nem is meleg. Miért van ez?
mikróban melegít ételt egy nő

Nagyon gyakori probléma, hogy benyúlsz a mikróba az ebédedért, égeti a kezed a doboz vagy a tényér, gyorsan ledobod az asztalra, aztán kiderül, az ételed még nem is meleg. A jelenség egyes főzőedényekkel gyakran előfordul, de van rá egyszerű megoldás. A mikró alapfelszerelés a konyhában, amiről mindenki azt hiszi, tudja használni, takarítani is megtanultuk már többféleképpen. De mint minden készülék esetében, ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki belőle, meg kell tanulnod, hogyan kell helyesen használni.

Ez olyasmi, amire sokan nem is gondolunk, tekintve a mikrohullámú sütő elméleti egyszerűségét. Csak betesszük egy tányér ételt, becsukjuk az ajtót, megnyomjuk a kapcsolót, és kész. Az eredmény? Forró tányér, hideg étel…

Az ételt akarom melegíteni, nem a dobozt

Az a tény, hogy a mikrohullámú sütő jobban melegíti a tányért, mint az ételt, nagyon gyakori jelenség, és valószínűleg már többször is elgondolkodtál azon, hogy ez hogyan lehetséges. A válasz erre a kérdésre nagyon változatos, mert nincs egyetlen magyarázat, és minden az adott esettől függ.

  • Általánosságban elmondható, hogy az elektromágneses hullámok kisebb-nagyobb mértékben kölcsönhatásba léphetnek az edény anyagával, az anyag tulajdonságaitól függően.
  • Hogy mennyire, az függ a kerámia típusától és elkészítési minőségétől, attól, hogy vannak-e benne vízmolekulák.
  • De akár a felhasznált bevonatokt, festékekés mázaktól is hatással lehetnek a melegítés milyenségére.

A nagyon felforrósodó kerámia edények jellemzően olyan anyagokat tartalmazhatnak, amelyek jól elnyelik a mikrohullámokat. Továbbá, mivel a melegítés kívülről befelé kezdődik, az edény nyeli el először a mikrohullámokat. Mit lehet tenni ennek a hatásnak az ellensúlyozására, hogy az étel, és ne a tányérok melegedjenek fel gyorsabban?

Van néhány egyszerű és könnyen megjegyezhető trükk, amelyekkel teljes mértékben kihasználhatjuk mikrohullámú sütőnk lehetőségeit a mindennapi használat során:

Így lesz melegebb az étel, mint a tányér

  1. Az étel közvetlenül a forgótányér közepére helyezése nem a legjobb megoldás. Ha gyorsabban és hatékonyabban szeretnél melegíteni, akkor a forgótányér külső területei ideálisak, itt a melegítés gyorsabb és egyenletesebb. A leghatékonyabb módszer, ha az étellel teli tányért közvetlenül a forgótányér külső szélére helyezed. Ezáltal az edény jobban elmozdul, így a mikrohullámok jobban behatolnak az ételbe.
  2. Ha egy tányért szeretnél melegíteni, amelyen több különböző étel van adagokra osztva, azt javasoljuk, hogy azokat a tányér külső széléhez a lehető legközelebb helyezd el, kört alkotva. Ha az ételt egy tányéron szétteríted, jobban felmelegszik.
  3. És ha egy tálat vagy egy edényt melegítünk, minél kisebb, annál jobban melegszik fel az étel, és a hő egyenletesebben oszlik el bennük.
  4. A keverés elengedhetetlen, ha azt szeretnénk, hogy minden egyenletesen melegedjen. Ahelyett, hogy hosszú melegítési időt állítanál be, és megfeledkeznél róla, jobb, ha ezt az időt fele-három részre osztod. Különösen igaz ez a levesekre, szószokra, egyszóval azokra az ételekre, amelyek több vizet tartalmaznak.
  5. Ha a főzés befejezése után még egy-két percig a mikrohullámú sütőben hagyod az ételt, egyenletesebb hőmérsékletet érhetsz el például a pörköltben.

Egyéb trükkök, hogy az étel melegebb legyen

mikróban melegít ételt egy nő
A tányér forró, az étel hideg, ismerős?
  • Általában a legjobb, ha kifejezetten mikrohullámú sütőhöz tervezett üveg vagy kerámia edényeket használunk, mivel ezek kevésbé melegszenek fel, mint más anyagokból készült edények.
  • Ha fedővel lefedjük az edényt, a gőz az ételben marad, ami lerövidíti a melegítési időt és megakadályozza az edény túlmelegedését.
  • Győződj meg róla, hogy a mikró ajtaja jó állapotban van, mert ha sérült vagy laza, egyes részein hő halmozódhat fel.
  • Ha az ételt a mikrohullámú sütő falához közel helyezed el, az hatékonyabban és egyenletesebben melegszik fel, csökkentve a működési időt és megakadályozva az étel túlmelegedését.

Ez is érdekelhet

  1. Egy evőkanállal adj ebből a locsolóvízhez: soha többet nem kell gyomlálnod a kertben
  2. Ettől a „büdösvíztől” kétszer annyi termést hoz a paradicsomod: hetente egyszer locsold meg vele
  3. Itt strandolj, ha szeretnéd elkerülni a tömeget: 11 eldugott csobbanóhely Budapesttől fél órára

Fotó: gettyimages

Forrás