Konyha

Sütés lávakövön: mindig omlós marad a hús, és te leszel a kertiparti sztárja, ha így csinálod

A lávakő sokkal többre képes annál, mintsem mindig csak pizza készüljön rajta. Ízletes húsokat és zöldségeket éppúgy lehet sütni rajta.
lávakő receptek

Juharszirupos sült hátszín

Hozzávalók:
80 dkg hátszín
só, durvára tört bors
2 evőkanál juharszirup
0,8 dl olaj
a körethez:
8 nagyobb, érett,
de kemény őszibarack
1 evőkanál juharszirup
0,5 dl olaj

  1. A hátszínt nyolc egyforma szeletre vágjuk, megklopfoljuk, sóval, borssal, juharsziruppal ízesítjük. Meglocsoljuk az olajjal, és lefóliázva egy napra hűtőbe tesszük. Másnap forró lávakövön pirosra sütjük.
  2. A körethez az őszibarackokat meghámozzuk, félbevágjuk, kiszedjük a magját, meglocsoljuk a juharsziruppal, az olajjal, és összeforgatjuk. Végül a forró lávakövön pirosra sütjük, úgy, hogy ne puhuljon túl és ne essen szét a tálalásnál.

hátszín recept

Csirkecombok kínai fűszerekkel

HOZZÁVALÓK:
4 egész csirkecomb
só, 4 kiskanál kínai ötfűszerkeverék
0,7 dl szezámolaj
a körethez:
3 közepes cukkini
só, durvára tört rózsabors
3 gerezd fokhagyma
0,5 dl olívaolaj

  1. A csirkecombokat a forgónál félbevágjuk, és kicsontozzuk. Megklopfoljuk, és sóval, kínai ötfűszerkeverékkel bedörzsöljük. Meglocsoljuk szezámolajjal, összeforgatjuk, és lefóliázva hűtőbe tesszük.
  2. A cukkiniket hosszában fél centi vastag szeletekre vágjuk, sóval, rózsaborssal, fokhagymával fűszerezzük, és meglocsoljuk az olívaolajjal.
  3. A combokat, a cukkinit forró lávakövön pirosra sütjük, és ha elkészültek, forrón tálaljuk.

Ezeket olvastad már?

  1. Így locsold a leandert: kétszer fog virágozni idén nyáron, ha betartod ezeket
  2. Nagyapám mindig ezzel öntözte az uborkát: annyi zöldsége termett, hogy a szomszédoknak kellett adni
  3. Természetes permetszer levéltetvek ellen: ehető növényekre is fújhatod ezt a házi keveréket

Citrusgyümölcsös pulykamell

HOZZÁVALÓK:
80 dkg pulykamellfilé
só, frissen őrölt bors
1 citrom, 4 narancs
0,7 dl olívaolaj, 4 dkg vaj
a körethez:
5 dkg olvasztott vaj
1 közepes fej
vöröshagyma
80 dkg burgonya
só, őrölt bors
1 csokor petrezselyem

  1. A pulykamellfilét megklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, és csíkokra metélt narancs- és citromhéjjal ízesítjük. Meglocsoljuk olajjal, és lefóliázva hűtőbe tesszük.
  2. A vajon megfuttatjuk a hagymát, rászórjuk a szeletelt burgonyát, félig felöntjük vízzel, sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük. Lefedve puhára pároljuk.
  3. A narancsot a forró vajon 4-5 perc alatt megpároljuk. A húst a lávakövön megsütjük, a párolt burgonyával, naranccsal tálaljuk.

Szaunázásra is alkalmas

A szaunamester kis jéglabdákat helyez el a forró lávaköveken. A legyezőtechnika használata mellett egyszeri, hirtelen nagylöketű gőzképződés indul be a kályha tetejéről. Olyan intenzív hatás jön létre, amit víz locsolásával nem lehet elérni. A többi felöntéstípushoz hasonló legyezéssel és esetleges illóolajos (lehetőleg borsmentával, a hűsítő érzet miatt) felöntéssel zárjuk a szaunakabinban töltött időt.

 

Fotó: pexels